«Μάχες» ρακοσυλλεκτών στους κάδους...

-ΜΕ «ΕΠΑΘΛΟ» ΤΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Δημοσίευση: 07 Οκτ 2020 21:02

Της Λένας Κισσάβου

Σε μια γωνιά της Λάρισας, ένας επαίτης, καθισμένος σε ένα χαρτόνι κιβωτίου, περιμένει την ελεημοσύνη των περαστικών.


Σταματά και τον χαιρετά ένας ηλικιωμένος ποδηλάτης. Φαίνεται να είναι παλιοί γνώριμοι. Ο διάλογος που ακολουθεί είναι ο εξής:
-Επαίτης: «Τι κάνεις; Όλα καλά;»
-Ποδηλάτης: «Τι να σου πω βρε φίλε, χάλια, δεν βρίσκω ούτε έναν τενεκέ!»
-Επαίτης: «Γιατί; Δεν τους πετούν στους κάδους;»
-Ποδηλάτης: «Όχι, τους πετούν στους κάδους ανακύκλωσης, αλλά είναι βρε συ αυτοί (...) που βγαίνουν με τα καροτσάκια από νωρίς το πρωί και τους μαζεύουν όλους! Ούτε για τα φάρμακά μου δεν φτάνουν οι τενεκέδες που μαζεύω!
Φεύγω τώρα, μπας και σταθώ σήμερα τυχερός...».
Ο διάλογος αποδεικνύει γι’ άλλη μια φορά, την ύπαρξη ενός φαινομένου που χρόνια τώρα καταγγέλλει η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων, με τις κλοπές ανακυκλώσιμων υλικών, από οργανωμένες ομάδες που εξορμούν στους κάδους ανακύκλωσης της πόλης, με σκοπό να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερα ανακυκλώσιμα υλικά, για να τα πουλήσουν και να αποκομίσουν το ανάλογο χρηματικό αντίτιμο.
Το ίδιο όμως κάνουν και μεμονωμένα άτομα στη Λάρισα, (π.χ. ο ποδηλάτης της ιστορίας μας) τα οποία δεν θέλουν να επαιτούν, και επιλέγουν να ψάχνουν στα σκουπίδια για να εξασφαλίσουν ένα μικρό εισόδημα, από την πώληση των ανακυκλώσιμων υλικών, που θα τους εξασφαλίσει είτε την αγορά των φαρμάκων τους (όπως στην παραπάνω περίπτωση) είτε της τροφής τους.
Πολλές φορές, έρχονται σε σύγκρουση με τις «ομάδες με τα καροτσάκια» που σαρώνουν τις συνοικίες, αφού διεκδικούν μερίδα των σκουπιδιών. Η κλοπή ανακυκλώσιμων υλικών, έχει δύο πρόσωπα στη Λάρισα.
Απ’ τη μία, υπάρχει μια οργανωμένη επιχείρηση κλοπής μεταλλικών ανακυκλώσιμων υλικών, με συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης και με μέσα τα αυτοσχέδια μεταλλικά καρότσια και φυσικά σταθερούς αγοραστές και από την άλλη υπάρχουν οι μοναχικοί περιστασιακοί ρακοσυλλέκτες που κυκλοφορούν με ποδήλατα ψάχνοντας σε όλη την πόλη τους μπλε κάδους, για να εξοικονομήσουν λίγα χρήματα, για τις ανάγκες που δεν μπορούν να καλύψουν αλλιώς.
Οι τελευταίοι είναι συνήθως ηλικιωμένοι, που δεν μπορούν να εργαστούν.
Όσον αφορά στην πρώτη ομάδα των ρακοσυλλεκτών, να σημειώσουμε ότι δεν είναι λίγες οι μηνύσεις που έχει καταθέσει εναντίον τους η Υπηρεσία Καθαριότητας.
Κατά καιρούς συλλαμβάνονται να κλέβουν ανακυκλώσιμα υλικά από τους μπλε κάδους και οι υποθέσεις μεταφέρονται στα δικαστήρια.
Οι δίκες που ακολουθούν, κρατούν πολλά χρόνια και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφού οι δράστες αθωώνονται στα δικαστήρια γιατί τα κλοπιμαία θεωρούνταν μικρής αξίας.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass