Σύντομες Ειδήσεις

Δημοσίευση: 08 Οκτ 2020 15:00

Διαχείριση υδάτων, αρδεύσεις  και ενεργειακά έργα
ΘΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΟΥΝ ΣΤΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Συνάντηση εργασίας επιστημόνων και φορέων που σχετίζονται με το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, διαχείριση υδάτων,

αρδεύσεις και ενεργειακά, με στόχο τη διαμόρφωση θέσεων για τις αναγκαίες δράσεις και έργα που απαιτούνται, οι οποίες θα υποβληθούν στην Κυβέρνηση, την περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση Θεσσαλίας διοργανώνουν το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. / Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδος και ο Γεωπονικός Σύλλογος ν. Λάρισας.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Σάββατο 10 Οκτωβρίου και ώρα 10:30 π.μ. στην αίθουσα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου / Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδος στην Λάρισα (Καψούρη 4). Οι προσκλήσεις για παρουσία εκπροσώπων θα είναι περιορισμένες (επιλεκτικά) λόγω τήρησης των μέτρων κορονοϊού.
Στη συνάντηση θα υπάρξουν τέσσερις βασικές εισηγήσεις από τους:
1. Μπαλτά Ευάγγελο, καθηγητή τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, πρώην Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΧΩΔΕ.
2. Αργυρόπουλο Ζήση, Χημικό Περιβαλλοντολόγο.
3. Γέμτο Φάνη, Δρ. Γεωπόνο, ομότιμο καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
4. Στεφανάκο Ιωάννη, Δρ. Υδροενεργειακό Μηχανικό, πρ. επίκουρο καθηγητή ΕΜΠ, μέλος Εταιρείας Μεγάλων Φραγμάτων.
Στη συνέχεια θα γίνουν ερωτήσεις και παρεμβάσεις, ώστε να διαμορφωθούν οι τελικές θέσεις. Τα συμπεράσματα της συνάντησης θα ανακοινωθούν δημόσια κι έπειτα θα αναληφθούν οι ανάλογες πρωτοβουλίες.

 

Να απαντήσουν για τις ευθύνες τους...
ΣΥΡΙΖΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

«Περισσότερο από δύο εβδομάδες μετά το καταστροφικό πέρασμα του Ιανού από τη Θεσσαλία, με τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, την καταστροφή της Καρδίτσας και πολλών υποδομών στο Μουζάκι, τον ορεινό όγκο και τις πεδινές περιοχές και την πλήρη καταστροφή δεκάδων χιλιάδων καλλιεργημένων στρεμμάτων στη Θεσσαλία (Καρδίτσα, Φάρσαλα, Αλμυρός, Τρίκαλα), οι πολίτες των περιοχών αυτών βρίσκονται σε απόγνωση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Θεσσαλίας, επισημαίνοντας: «Το δίκαιο αίτημα για πλήρη αποζημίωση των κατεστραμμένων καλλιεργειών, ούτε καν συζητείται από την κυβέρνηση. Το χρηματικό βοήθημα που υποσχέθηκε η κυβέρνηση στις κατεστραμμένες επιχειρήσεις και τα ρημαγμένα σπίτια, δεν αποτελεί παρά ασπιρίνη μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής που έχουν υποστεί.
Ενώ η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να συνεχίσει τον εμπαιγμό των πολιτών, τα αυτοδιοικητικά της στελέχη (περιφερειακή αρχή και κάποιοι Δήμοι), προσπαθούν να πετάξουν το μπαλάκι της ευθύνης μεταξύ τους. Εκείνος, όμως, που έχει χάσει την ψυχραιμία και τον αέρα που τον διακατείχε, είναι ο περιφερειάρχης, ο κ. Αγοραστός. Αφού είδε τον παραγκωνισμό του κατά την επίσκεψη - «νύχτα» Μητσοτάκη στην Καρδίτσα και το Μουζάκι, ξεσπάθωσε, προφανώς για να επαναπροσεγγίσει τα κεντρικά στελέχη της ΝΔ, κατά πάντων και ιδιαίτερα κατά του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι υποσχέθηκε και δεν τήρησε, τη χρηματοδότηση μελετών και έργων αντιπλημμυρικού χαρακτήρα. Ας, απαντήσει στους πολίτες της Καρδίτσας και όλης της Θεσσαλίας, στα ακόλουθα ερωτήματα:
* Τα τελευταία δέκα χρόνια, ποιος είναι περιφερειάρχης στη Θεσσαλία; Δεν είχε αρμοδιότητα για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων; Ποια έκανε, που και με ποια κριτήρια τα έκανε και ποια η αποτελεσματικότητά τους;
* Πότε και πώς αξιοποίησε τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας (ΣΔΚΠ) της Θεσσαλίας που περιέχουν επαρκή στοιχεία για τις υπερχειλίσεις των παραποτάμων του Πηνειού και τις κατακλύσεις σε μεγάλες εκτάσεις, σε αγροτικές και αστικές περιοχές που, εάν αξιοποιούνταν, θα μπορούσε έγκαιρα να σχεδιαστεί ο επιχειρησιακός προγραμματισμός σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των πολιτών και την προετοιμασία του μηχανισμού αντιμετώπισης των συνεπειών από ακραία καιρικά φαινόμενα, ώστε να περισωθεί ό,τι ήταν δυνατόν;
* Πού πήγαν τα 67 εκατομμύρια ευρώ το 2018 (ναι, από την... καταραμένη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) που έλαβε από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε) για την αποκατάσταση ζημιών και την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων;
* Γιατί ο κ. Αγοραστός, που τόσο ενδιαφέρεται για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιφέρειας, από τα 20 εκατομμύρια ευρώ που είχε στη διάθεσή του να διεκδικήσει από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 1, τελικά ζήτησε και πήρε μόλις τα 3,5 εκατ. ευρώ (αποκατάσταση ρέματος Κερασιώτη); Προφανώς θεώρησε ότι τα Αντιπλημμυρικά έργα δεν φέρνουν ψήφους.
* Πόσα χρήματα πήραν από την κυβέρνηση της Ν.Δ., τόσο η Περιφέρεια, όσο και οι Δήμοι για την υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικού χαρακτήρα;
* Ποια έργα αντιπλημμυρικού χαρακτήρα και ποια η αποτελεσματικότητά τους, έκανε το μέχρι πριν ενάμιση χρόνο δεξί του χέρι, αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας και νυν Δήμαρχος Καρδίτσας;
* Τι έπραξε η περιφερειακή αρχή για τον καθαρισμό ρεμάτων και χειμάρρων για τους οποίους είναι υπεύθυνη από τις αρχές του 2018;
* Ποιος συντονισμός υπήρξε για τη λειτουργία του σχεδίου «Δάρδανος» για την πολιτική προστασία από τον Ιανουάριο του 2020;
Αυτό, όμως, που πέτυχαν η κυβέρνηση και ο κ. Αγοραστός, είναι μέσα σε ελάχιστες ημέρες να σβήσουν, τα φώτα και οι εικόνες από την τηλεόραση, η κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες σήμερα, στην Καρδίτσα και σε μεγάλο μέρος της Θεσσαλίας. Απεναντίας, παίζουν ακόμη και σήμερα τις εικόνες από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα. Ας μην ξεχνάνε ότι οι πολίτες και μνήμη και γνώση έχουν».

 

Συνεδριάζει η Επιτροπή Διαβούλευσης Δ. Λαρισαίων

Συνεδριάζει την ερχόμενη Τρίτη 13 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ. με τηλεδιάσκεψη, η Επιτροπή Διαβούλευση του Δήμου Λαρισαίων με μοναδικό θέμα: «Συζήτηση για τον Οικονομικό Προϋπολογισμό Δήμου Λαρισαίων έτους 2021, Τεχνικό Πρόγραμμα και Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης (Ο.Π.Δ.) έτους 2021 Δ. Λαρισαίων και Νομικών Προσώπων».

 

Δέκα νέα κρούσματα στα Τρίκαλα

ΑΠΟ ΤΑ 18 ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού στα Τρίκαλα, καθώς 10 νέα κρούσματα καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο από τα 18 σε ολόκληρη τη Θεσσαλία σύμφωνα με το δελτίο των θετικών κρουσμάτων, που εξέδωσε το Συντονιστικό Όργανο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση της κρίσης του Covid-19.
Συγκεκριμένα, από τα 10 νέα κρούσματα της περιοχής των Τρικάλων τα 8 αποτελούν επαφές κρουσμάτων (03/10/2020) και προέκυψαν πέντε κατόπιν ιχνηλατήσεως και τρία κατόπιν εξέτασης στο Π.Γ.Ν. Λάρισας, ενώ 2 κρούσματα εξετάστηκαν στο Γ.Ν. Τρικάλων κατόπιν συμπτωματολογίας. Στην περιοχή της Λάρισας καταγράφηκαν 5 νέα κρούσματα Covid-19, από τα οποία τα 4 εξετάστηκαν σε ιδιωτικό εργαστήριο και δεν διαθέτουν ενδείξεις επιδημιολογικής σύνδεσης, ενώ ένα ακόμα εξετάστηκε στο Γ.Ν. Λάρισας κατόπιν επιστροφής του από το εξωτερικό.
Τέλος, τρία νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην περιοχή της Καρδίτσας. Και τα 3 αποτελούν επαφές κρουσμάτων (01/10/2020)-(02/10/2020)-(03/10/2020) και προέκυψαν δύο κατόπιν ιχνηλατήσεως και ένα κατόπιν εξέτασης στο Γ.Ν. Καρδίτσας.

 

Δεν τα κατάφερε ο Λαρισαίος αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ

Δυστυχώς ο 24χρονος Αντώνης Νίκου, ο Λαρισαίος (με καταγωγή από το Μικρό Ελευθεροχώρι Ελασσόνας) αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ που τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο που σημειώθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου, στην παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος στον Άγιο Κοσμά στο ρεύμα προς Γλυφάδα στην Αθήνα, δεν τα κατάφερε κι έχασε τη ζωή του χθες το μεσημέρι, υποκύπτοντας στα τραύματά του. Υπενθυμίζεται ότι από το τροχαίο είχε χάσει τη ζωή του ακαριαία και ο συνάδελφός του που επέβαινε στη μοτοσυκλέτα. Οι μοτοσικλετιστές είχαν εμπλοκή σε τροχαίο με δύο άλλα οχήματα κι ενώ είχαν λάβει σήμα να πάνε σε φωτιά στον Άγιο Κοσμά. Μάλιστα ενημερώθηκαν ότι μπορεί να υπάρχουν εγκλωβισμένα άτομα σε αυτήν τη φωτιά. Για να φτάσουν έγκαιρα, ανέπτυξαν μεγάλη ταχύτητα με αποτέλεσμα να χάσουν τον έλεγχο της μοτοσικλέτας και να προσκρούσουν σε δύο αυτοκίνητα που ήταν σταματημένα στο φανάρι. Αμέσως διακομίστηκαν στο Ασκληπιείο Βούλας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του ενός αστυνομικού, 33 ετών και πατέρα εξάχρονου παιδιού, ενώ ο Λαρισαίος νοσηλεύτηκε διασωληνωμένος σε πολύ κρίσιμη κατάσταση με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και θλάση στους πνεύμονες. Δυστυχώς δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.
Γ.Ρ.

 

Αρχίζουν τα Κατηχητικά στον Αγιο Αχίλλιο

Την ερχόμενη Κυριακή 11 Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν τα κατηχητικά μαθήματα στην ενορία του Αγίου Αχιλλίου. Το πρωί, μετά τη Θεία Λειτουργία θα τελεστεί ο Αγιασμός παρουσία των κατηχητών του Αγίου Αχιλλίου, των παιδιών και των γονέων τους. Σύμφωνα με τη σχετική πρόσκληση «περιμένουμε όλα τα παιδιά (καθώς λειτουργούν τμήματα από τα προνήπια μέχρι και τους μαθητές Λυκείου) να παραστούν στη γιορτή έναρξης και να παρακολουθήσουν τα κατηχητικά μαθήματα και αυτήν τη χρονιά».

 

Αγιασμός και ομιλία στη ΓΕΧΑ

Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου και ώρα 6:00 μ.μ. ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος θα τελέσει στην αίθουσα της Γ.Ε.Χ.Α., (Μανδηλαρά 14), τον αγιασμό για τη νέα κατηχητική χρονιά και στη συνέχεια θα μιλήσει με επίκαιρο πνευματικό θέμα.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass