Χειροκροτήματα για την ενοχή της «Χρυσής Αυγής»

ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ -ΓΙΑ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΙΛΟΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΦΟΡΕΩΝ

Δημοσίευση: 08 Οκτ 2020 20:15

Με παρατεταμένα χειροκροτήματα και συνθήματα κατά της «Χρυσής Αυγής» έγινε δεκτή από τους συγκεντρωμένους Λαρισαίους, στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου, η καταδικαστική απόφαση για τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.


Την αγωνία για την απόφαση του Δικαστηρίου διαδέχτηκε η ικανοποίηση και η ανακούφιση στα πρόσωπα των πολιτών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των τοπικών φορέων και συμμετείχαν στη συγκέντρωση χθες το πρωί στην Κεντρική πλατεία. Εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, πολιτικών, εκπαιδευτικών και εργατικών φορέων, σωματείων κι άλλων συλλογικών οργάνων έδωσαν το «παρών», ενώ στο πλήθος μίλησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Γιάννης Σκόκας.
«Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα το 2013, η δολοφονική επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, στους αλιεργάτες στην ιχθυόσκαλα, οι δεκάδες δολοφονικές επιθέσεις απέναντι σε μετανάστες και καταπιεσμένους, τα δεκάδες δουλεμπορικά γραφεία, «ευρέσεως εργασίας», όπως τα αποκαλούσαν για να εξασφαλίζουν φθηνούς εργάτες σε βιομήχανους και εφοπλιστές, δεν έχουν σβήσει. Μας υπενθυμίζουν πως τα αφεντικά και τα μαντρόσκυλά τους, επιχειρούν να τρομοκρατήσουν όποια φωνή αντιστέκεται και παλεύει για αξιοπρεπή ζωή. Το δολοφονικό χέρι απέναντι σε κατατρεγμένους, εργάτες και νέους που διεκδικούν και αγωνίζονται απέναντι στο σύστημα της εκμετάλλευσης, όλο αυτό το διάστημα παίρνει απάντηση στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς και μόρφωσης, από τις συνεπείς ταξικές δυνάμεις και τίμιους συνδικαλιστές. Το σύνθημα «Μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά» είναι όρος στη συνολική δράση μας για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά. Για να γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του. Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι κρατώντας πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα κατά της φασιστικής οργάνωσης πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης» κατέληξε ο κ. Σκόκας.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ
*Μαξ. Χαρακόπουλος
Ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η ελληνική δικαιοσύνη σήμερα έπραξε στο ακέραιο το καθήκον της απέναντι σε όσους υπονόμευσαν τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος και τέλεσαν απεχθή εγκλήματα κατά συνανθρώπων μας. Η δικαστική καταδίκη της Χρυσής Αυγής, σε συνέχεια της κοινωνικής και εκλογικής της περιθωριοποίησης, καταδεικνύει τα ισχυρά θεσμικά ανακλαστικά του ελληνικού κράτους. Τα όσα βιώσαμε την προηγούμενη δεκαετία από την ανάπτυξη ενός ακροδεξιού εξτρεμισμού, τις πληγές που άνοιξε στην ελληνική κοινωνία, αλλά και την αποτελεσματική αντιμετώπισή του, αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον. Μην λησμονούμε άλλωστε ότι βασικές προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που έχουμε ενώπιόν μας είναι η πολιτική ομαλότητα και η εθνική συνεννόηση».

*Χρ. Κέλλας
«Επί διακυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά η Χρυσή Αυγή οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη και επί διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της δίκης που οδήγησε στην καταδίκη της». Τα παραπάνω δήλωσε ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας προσθέτοντας: «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν ξεχνούν ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν εκείνη που απέκλεισε τη Χρυσή Αυγή από την κρατική χρηματοδότηση και διασφάλισε την πολιτική και κοινωνική περιθωριοποίηση των εκπροσώπων της. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θυμούνται επίσης με ποιους συνέπλευσε η Χρυσή Αυγή σε κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες και πλατείες, καθώς και ότι η δίκη της σερνόταν επί 4,5 χρόνια προτού η Νέα Δημοκρατία αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Η Δημοκρατία νίκησε! Ο ελληνικός λαός και η ελληνική δικαιοσύνη κατέδειξαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η Ελλάδα είναι μία βαθύτατα δημοκρατική χώρα, στην οποία δε χωρούν ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία. Προχωράμε μπροστά, εξαλείφοντας αντιλήψεις που δεν έχουν καμία θέση σε ένα κράτος δικαίου, όπως η Ελλάδα».

*Βασ. Κόκκαλης
Ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλη Κόκκαλη δήλωσε:
«Η σημερινή απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης έρχεται να καταδείξει πως οι δικλείδες ασφαλείας παραμένουν ακέραιες στο κράτος. Κλείνει μία πολυετής μαύρη σελίδα που για τους ιστορικούς του μέλλοντος θα αποτελεί διδαχή για τις συνέπειες του φασισμού, όταν αυτός εκτρέφεται σε γόνιμα εδάφη. Η Δημοκρατία δεν έχει να φοβηθεί κανέναν. Στο τέλος πάντοτε κερδίζει».

* Άννα Βαγενά
«Η κραυγή της μάνας του Παύλου Φύσσα, της Μάγδας Φύσσα, «Μπράβο Παύλο, τα κατάφερες», που ακούστηκε έξω από την αίθουσα του Εφετείου Αθηνών σήμερα το μεσημέρι, λίγο αφού ανακοινώθηκε η καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση, είναι η κραυγή όλων των μανάδων του κόσμου, μαύρων και λευκών, που τα παιδιά τους δολοφονήθηκαν άνανδρα από το μαύρο χέρι του φασισμού. Εγώ σαν μάνα, συγκλονίστηκα από αυτήν την κραυγή της Μάγδας Φύσσα, που με απίστευτη αξιοπρέπεια, σθένος και πείσμα στάθηκε βράχος ακλόνητος αυτά τα πεντέμισι χρόνια της δίκης. Το παιδί της, βέβαια, καμιά καταδίκη δε θα το φέρει πίσω. Ποτέ δε θα ξανακούσει τα βήματά του στη σκάλα και το κλειδί να γυρίζει στην εξώπορτα όταν επιστρέφει στο σπίτι τα βράδια. Ποτέ δε θα του ξαναετοιμάσει ζεστό φαΐ για να τον περιμένει. Ποτέ δε θα του ξανασιδερώσει τα άσπρα του πουκάμισα. Ποτέ δε θα τον καμαρώσει γαμπρό στην εκκλησία. Όμως, τουλάχιστον, από σήμερα είναι και επίσημα εγκληματίες οι φονιάδες του».

* Ε. Λιακούλη
Στη διαδήλωση έξω από το Εφετείο Αθηνών βρέθηκε η βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, αναμένοντας την απόφαση του δικαστηρίου στη δίκη της Χρυσής Αυγής και αμέσως μετά την απόφαση, δήλωσε:
«Κάθε Δημοκράτης και Δημοκράτισσα, σήμερα πανηγυρίζει για τη μεγάλη ιστορική νίκη της Δημοκρατίας. Η απόφαση καταδίκης του φασιστικού μορφώματος και της εγκληματικής του δράσης στη χώρα, δικαίωσε όλους τους προοδευτικούς πολίτες και όλες τις κοινωνικές συλλογικότητες, για τους αγώνες τους ενάντια στον φασισμό και στην οπισθοδρόμηση.
Δικαίωσε τη μνήμη του Παύλου Φύσσα, του αδικοχαμένου που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα, να ξυπνήσει το πολιτικό σύστημα και να αντιδράσει στη διακόρευση της Δημοκρατίας, που έβλεπε να συντελείται.
Η Δικαιοσύνη άρθηκε στο ύψος των περιστάσεων, καταδίκασε την εγκληματική οργάνωση, που με τον μανδύα ενός πολιτικού κόμματος, έδρασε σε όλη τη χώρα, δημιουργώντας εστίες νεοφασισμού.
Μένουμε ενεργοί και πάντα σε επιφυλακή. Γιατί πάντα το «αυγό του φιδιού», θα περιμένει τις κατάλληλες συνθήκες, για να εμφανιστεί.
Είναι στο χέρι μας να μην επιτρέψουμε ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ, στην Ελλάδα, στον τόπο που γέννησε το Φως της Δημοκρατίας, να υπάρξει χώρος ανάπτυξης του φασισμού».

*Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τάσος Τσιαπλές, δήλωσε: «Η καλύτερη απάντηση στη Χρυσή Αυγή, αλλά και σε όλους τους φασίστες και τα μορφώματά τους, να δοθεί από τον ίδιο τον λαό και τη νεολαία, με την απομόνωσή τους από παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς και εκπαίδευσης, σε κάθε γειτονιά, πάνω απ’ όλα με τον αγώνα για την ανατροπή αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, που γεννάει και θρέφει τέτοια εκτρώματα!».

* Πέτρος Κρίκης-«Λαϊκή Συσπείρωση» Λάρισας
«Είναι μια απόφαση που επικυρώνει τη λαϊκή ετυμηγορία, δικαιώνει την οικογένεια του Π. Φύσσα, του Σαχζάτ Λουκμάν, τους Αιγύπτιους αλιεργάτες και τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στη Ζώνη. Το σημερινό συγκλονιστικό λαϊκό ξέσπασμα έστειλε στον απόπατο της ιστορίας τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Όμως δεν χωρά κανένας εφησυχασμός. Απαιτούμε να επιβληθούν οι μεγαλύτερες καταδικαστικές ποινές για την εγκληματική συμμορία των ναζιστών της Χρυσής Αυγής. Δυναμώνουμε τον αγώνα γιατί οι προϋποθέσεις που δημιούργησαν τη Χρυσή Αυγή εξακολουθούν να υπάρχουν και είναι το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που οι χρυσαυγίτες ναζιστές υπηρέτησαν ως μαντρόσκυλά του».

* Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Τυρνάβου
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Τυρνάβου σημειώνει:
«Φέτος συμπληρώνονται 7 χρόνια, από την ημέρα που ο αντιφασίστας μουσικός, Παύλος Φύσσας, έπεφτε νεκρός από μαχαίρι χρυσαυγίτη. Είχαν προηγηθεί οι δολοφονικές επιθέσεις των χρυσαυγιτών σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, σε μετανάστες και Έλληνες εργάτες. Πράξεις οργανωμένες και καθοδηγημένες, με ατράνταχτα στοιχεία, από την εγκληματική-ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή, που ακόμη και σήμερα μένουν ατιμώρητες, με τη δίκη των ναζιστών να καθυστερεί αδικαιολόγητα με διάφορες προφάσεις και με ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), με τους εγκληματίες να κυκλοφορούν ελεύθεροι, αλλά και με την εισαγγελική πρόταση πρακτικά να τους ξεπλένει.
Η καλύτερη απάντηση στη Χρυσή Αυγή, αλλά και σε όλους τους φασίστες και τα μορφώματά τους, πρέπει να δοθεί από τον ίδιο τον λαό και τη νεολαία, με την απομόνωσή τους, από κάθε χώρο δουλειάς και εκπαίδευσης, από κάθε γειτονιά και να γυρίσει την πλάτη στο ίδιο το σύστημα που γεννά και τρέφει τον φασισμό».

*Ένωση Γυναικών
Το Δ.Σ. της Ένωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) συμμετείχε στη συγκέντρωση του Δικαστικού Μεγάρου, καλώντας τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου να βγουν στον δρόμο, απαιτώντας δυναμικά να καταδικαστεί η εγκληματική ναζιστική οργάνωση.

Το ΕΚΛ
Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας «χαιρετίζει όλους όσοι μαζικά, μαχητικά με πείσμα συμμετείχαν στη χθεσινή κινητοποίηση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο της Λάρισας. Όλους όσοι ένωσαν τη φωνή τους με τους χιλιάδες λαού στην Αθήνα, αλλά και σε όλη τη χώρα απαιτώντας να τιμωρηθούν οι ΝΑΖΙ εγκληματίες.
Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) απόφαση του δικαστηρίου είναι ένα πρώτο βήμα, μια πρώτη δικαίωση της απαίτησης του λαού που πρέπει να συνεχιστεί με την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, επιβάλλοντας τις ανώτατες ποινές.
Δεν χωρά κανένας εφησυχασμός, καμία χαλάρωση απέναντι στο δηλητήριο του ναζισμού, του φασισμού, γιατί οι αιτίες που τον γεννούν παραμένουν. Είναι αυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης που γεμίζει εξαθλίωση και βαρβαρότητα τη ζωή μας.
Δε χωρά καμιά χαλάρωση απέναντι σε κάθε προσπάθεια να δημιουργηθούν νέα φασιστικά μορφώματα για να στηρίξουν με τη δράση τους απέναντι στο εργατικό - λαϊκό κίνημα αυτό το απάνθρωπο σύστημα.
Συνεχίζουμε, δεν κάνουμε πίσω, δυναμώνουμε τον αγώνα μας. Μπλόκο στους φασίστες σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά!».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass