«Εξοικονομώ - Αυτονομώ»: Τι πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΑΠ. ΜΠΕΜΠΗ

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2020 21:01

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε την προδημοσίευση του Οδηγού εφαρμογής του προγράμματος

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ». Ήδη η «Ε» γνωστοποίησε το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και αυτονόμησης κατοικιών, που αποτελεί τη συνέχεια των προγραμμάτων «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» και το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει στις 9 Δεκεμβρίου για τη Θεσσαλία. Το ποσοστό επιδότησης μπορεί να φτάνει ακόμα και το 85% του προϋπολογισμού των εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης. Πέρα από την εξοικονόμηση ενέργειας θα στοχεύει στην ενεργειακή αυτονομία των νοικοκυριών, με νέα κίνητρα και παρεμβάσεις που ενθαρρύνουν την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και στην εγκατάσταση «έξυπνων» συστημάτων διαχείρισης ενέργειας. Είναι ένα πρόγραμμα απόλυτα προσαρμοσμένο στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Θα ανανεώνεται συνέχεια, θα είναι κυλιόμενο και ανοικτό. Έτσι δεν τίθεται θέμα κάλυψης όσων μείνουν έξω από μία φάση του προγράμματος, διότι θα μπορούν να ενταχθούν στις επόμενες φάσεις.ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΙΝΗΤΡΑ
Στην προδημοσίευση του Οδηγού εφαρμογής του προγράμματος ανακοινώθηκαν οι εισοδηματικές κατηγορίες στις οποίες οι αιτούντες (ωφελούμενοι του Προγράμματος) κατατάσσονται και λαμβάνουν επιχορήγηση, αλλά υπάρχουν και επιπλέον οικονομικά κίνητρα, τα οποία ο πολιτικός μηχανικός, πιστοποιημένος ενεργειακός επιθεωρητής, Απόστολος Μπέμπης, αναλύει: Πέραν της επιδότησης με βάση το οικογενειακό ή ατομικό εισόδημα δίνεται επιπλέον 10% επιχορήγηση ειδικά για τα πολύ ενεργοβόρα κτίρια (που σήμερα κατατάσσονται στις κατηγορίες Ζ και Η) αν με τις παρεμβάσεις αναβαθμίζονται σε κατηγορία Β.
Ένα δεύτερο κίνητρο με επιχορήγηση +10%, επιπλέον της βασικής, δίνεται για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν τα έτη 2020 και 2021 λόγω των οικονομικών δυσχερειών που έχουν προκύψει εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.
Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση ωφελουμένου δεν μπορεί να υπερβαίνει το γινόμενο του 1,2 ευρώ/τ.μ. επί το σύνολο της εκτιμώμενης ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας (kWh), όπως προκύπτει από το Α πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης και θα ελεγχθεί εκ νέου με βάση την επιτευχθείσα εξοικονόμηση βάσει του Β’ ενεργειακού πιστοποιητικού που εκδίδεται μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων. Το κριτήριο αυτό περιορίζει σημαντικά τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου και τον κάνει να εξαρτάται άμεσα από την εξοικονόμηση της ενέργειας που επιτυγχάνεται με τις παρεμβάσεις.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ
ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Οι ιδιοκτήτες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», σύμφωνα με τον κ. Μπέμπη θα πρέπει να κάνουν τις παρακάτω ενέργειες: Να ελέγξουν άμεσα τη νομιμότητα των ιδιοκτησιών τους. Να ελέγξουν ότι έχουν δηλωμένα τα σωστά τετραγωνικά μέτρα του διαμερίσματος – κατοικίας στη δήλωση Ε9, τα οποία θα πρέπει να συμφωνούν με την οικοδομική άδεια ή με την τακτοποίηση των αυθαιρεσιών. Να βεβαιωθούν ότι η ιδιοκτησία, που θέλουν να εντάξουν στο πρόγραμμα, δηλώνεται στο Ε1 (έντυπο δήλωσης φορολογίας) ως κύρια κατοικία (είτε από τους ίδιους, είτε από τους ενοικιαστές). Να απευθυνθούν σε ενεργειακό επιθεωρητή για να εκδώσει ενεργειακό πιστοποιητικό και να συντάξει το έντυπο παρεμβάσεων. Έτσι θα βεβαιωθούν ότι με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις το ακίνητό τους αναβαθμίζεται κατά τουλάχιστον 3 κατηγορίες που είναι και η κύρια δέσμευση του προγράμματος (προσοχή αυτό είναι πολύ σημαντικό). Π.χ. ένα ακίνητο κατηγορίας Η αν μετά τις παρεμβάσεις αναβαθμιστεί στην κατηγορία Ζ, ακόμα και αν ο ιδιοκτήτης πληροί όλα τα οικονομικά κριτήρια, οι εργασίες - παρεμβάσεις στο ακίνητο δεν πρόκειται να επιδοτηθούν.
* Ο οδηγός εφαρμογής του Προγράμματος «Εξοικονομώ- Αυτονομώ» βρίσκεται ανηρτημένος στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.              

Γ. Ρούστας

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass