«Να κάνουμε πράξη την ισότητα των δύο φύλων»

ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΡΙΤΑ ΑΠΡΙΛΗ -ΣΤΙΣ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2020 21:07

Της Λένας Κισσάβου

Και εγένετο για πρώτη φορά στον Δήμο Λαρισαίων Επιτροπή Ισότητας, που στοχεύει

να καταρρίψει στερεότυπα, να «πολεμήσει» διακρίσεις και να εξαλείψει έμφυλες ανισότητες. Πρόεδρός της είναι γυναίκα. Η αντιδήμαρχος Ρίτα Απρίλη, η οποία ξεκινά δυναμικά τη δράση της νέας Επιτροπής, σχεδιάζοντας ήδη τα πρώτα βήματα και θέτοντας τους πρώτους στόχους. «Η ισότητα των φύλων συνιστά θεμελιώδες δικαίωμα για όλους και όλες, καθώς και στοιχειώδη αξία για κάθε δημοκρατία» δηλώνει στην «Ε» και σημειώνει: «Ως Δήμος Λαρισαίων αναγνωρίζουμε πως στο επίπεδο της ελληνικής κοινωνίας υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν. Υπάρχουν στερεότυπα. Αντιλήψεις από το παρελθόν που είναι ακόμη και σήμερα ζητούμενο να αλλάξουν, για να γίνει η ισότητα των δύο φύλων πράξη.
Με πρωτοβουλία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρη Δεληγιάννη και του αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής κ. Σωτήρη Βούλγαρη συγκροτήθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά του Δήμου μας, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας.  Η ανάληψη της ευθύνης που μας αναλογεί ως α’ βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης αναδεικνύει την πολιτική βούληση της δημοτικής αρχής για την ενίσχυση των πρωτοβουλιών για την ισότητα των  φύλων και την καταπολέμηση των ανισοτήτων.  Αξιοποιώντας την εμπειρία και τη γνώση των φορέων και ατόμων που συμμετέχουν στην επιτροπή, στόχος μας είναι η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου τοπικού σχεδίου εξάλειψης των έμφυλων ανισοτήτων, που θα προωθεί τις αρχές της ισότητας ανδρών και γυναικών και θα αντιμάχεται τις διακρίσεις και τους αποκλεισμούς με βάση το φύλο.
Παρεμβάσεις σε συνεργασία με κοινωνικές δομές της πόλης και φορείς της εκπαίδευσης θα μας δώσουν την ευκαιρία να μιλήσουμε για δύσκολα ζητήματα, όπως η βία στην οικογένεια, το trafficking, οι ανισότητες στον χώρο της εργασίας. Αυτό είναι νομίζω το ζητούμενο. Με συγκεκριμένες δράσεις να ευαισθητοποιήσουμε και να συνδιαμορφώσουμε ένα διαφορετικό τοπίο». Η πρώτη δράση που οργανώνει η Επιτροπή, αφορά στο θέμα της βίας κατά των γυναικών και θα πραγματοποιηθεί στις 25 Νοεμβρίου, ημέρα που ανακηρύχτηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ως «Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών».
Σύμφωνα με την κ. Απρίλη, προγραμματίζεται να γίνει μια διαδικτυακή συζήτηση, με θέμα την ενδοοικογενειακή βία. Επίσης δρομολογείται η δημιουργία ειδικής ηλεκτρονικής σελίδας της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας.

ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας είναι συμβουλευτικό προς το Δημοτικό Συμβούλιο όργανο, όπου μπορεί να καταθέτει προτάσεις.
Εχει τις εξής αρμοδιότητες:
«1) Σε συνεργασία με την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου, συμμετέχει και υποστηρίζει την ένταξη της ισότητας των φύλων στις πολιτικές του Δήμου, εισηγείται και συμμετέχει στην εκπόνηση σχεδίων δράσης για την ισότητα των φύλων σε τοπικό επίπεδο.
2) Διατυπώνει προτάσεις και εισηγείται προς τα αρμόδια όργανα του Δήμου, τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής.
3) Συνεργάζεται με την «Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων», τις αρμόδιες, κατά περίπτωση, υπηρεσιακές μονάδες του Δήμου και με δομές και συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της προώθησης θεμάτων ισότητας των φύλων και δικαιωμάτων των γυναικών σε τοπικό επίπεδο.
4) Συνεργάζεται με τις δομές «του Δικτύου της ΓΓΙΦ» για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, καθώς και με Φορείς της κοινωνίας των πολιτών».

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Αναπληρωτής πρόεδρος είναι ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Σωτήρης Βούλγαρης και μέλη οι εξής: Ελένη Ξυνοπούλου (δημοτική σύμβουλος), με αναπληρώτρια τη Μαρία Καμηλαράκη (δημοτική σύμβουλος), Ασπα Τσολάκη (Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών), Κερασία Δαλακώνη (Κέντρο Κοινότητας), Γιώργος Καρπέτας (εκπρόσωπος της Ένωσης Γονέων Μαθητών Δήμου Λάρισας), Καλλιόπη Τζήκα (γεν. γραμματέας Επιμελητηρίου Λάρισας), Εύη Παπανίκα (εκπρόσωπος Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών, εκπρόσωπος Τοπικού Γυναικείου Συλλόγου), Σοφία Λιάκου (Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Λάρισας) και Σταμάτης Σπανός (ΚΕΘΕΑ Έξοδος).

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass