Καλύτερη η ενημέρωση από τις ποινές

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΕ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2020 21:08

«Η απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, για τη μετατροπή του

αδικήματος βασανισμού των ζώων σε κακούργημα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά το ζήτημα είναι να εφαρμοστεί, γιατί και οι προηγούμενοι νόμοι ήταν αυστηροί, αλλά δεν εφαρμόζονταν». Με αυτά τα λόγια σχολιάζει την υπουργική απόφαση ο πρόεδρος του Κτηνιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Γιάννης Λυτροκάπης, ο οποίος θεωρεί «αποτελεσματικότερη και καλύτερη μία εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου κι άλλα προληπτικά μέτρα από την Πολιτεία, από το να επικεντρωθεί η συζήτηση στις ποινές».
Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Λαρισαίων Ρίτα Απρίλη δηλώνει στην «Ε» ότι «η κακοποίηση έχει διάφορες βαθμίδες και γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να ληφθεί μέριμνα, ώστε οι ποινές να είναι διαβαθμισμένες ανάλογα με τη μορφή της».Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΒΟΡΙΔΗ
Μετά τα συνεχιζόμενα κρούσματα αποτρόπαιων βασανισμών με θύματα ανυπεράσπιστα ζώα, ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε ότι «στο πλαίσιο της εντατικής προσπάθειας που καταβάλλει για τη διασφάλιση της προστασίας και ευζωίας των ζώων και με αφορμή τα αυξανόμενα κρούσματα βάναυσης κακοποίησης ζώων που παρατηρήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα σε διαφορετικές περιοχές της χώρας μας, προχωρά στη μετατροπή του αδικήματος βασανισμού των ζώων σε κακούργημα. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Υπουργού έρχεται σε συνέχεια των εξαγγελιών του για περαιτέρω αυστηροποίηση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου με σκοπό να καταστεί αποτελεσματικότερη η δίωξη και τιμωρία των βασανιστών ζώων». Παράλληλα γίνεται λόγος για επιτακτική ανάγκη αυστηροποίησης των ποινών με στόχο την εξάλειψη τέτοιου είδους απαράδεκτων φαινομένων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΤΡΟΚΑΠΗΣ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κτηνιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Γιάννη Λυτροκάπη, «ο κόσμος πρέπει να αποκτήσει την ανάλογη φιλοζωική κουλτούρα. Να ενημερωθεί σωστά για τις υποχρεώσεις που έχει όταν θα αποκτήσει ένα δεσποζόμενο ζώο. Να ενημερωθεί σωστά για το τι εστί κακοποίηση. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να φύγει από το σπίτι του και να εγκαταλείψει ένα ζώο στη βεράντα χωρίς νερό και τροφή. Αυτό είναι κακοποίηση. Πρόσφατα μία ηλικιωμένη έκοβε τα νύχια από το γαϊδουράκι, ταλαιπωρώντας το. Αμφιβάλω αν γνώριζε για το αδίκημα που διέπραττε. Έχουμε διαπιστώσει ότι μέχρι και η αστυνομία δε γνωρίζει για τις περιπτώσεις που συνιστούν κακοποίηση. Χρειάζεται, λοιπόν, μία γενικότερη επιμόρφωση όλων». Όσον αφορά στις ποινές, ο κ. Λυτροκάπης θεωρεί ότι «θα πρέπει να υπάρξει μία κατηγοριοποίηση. Δεν είναι ίδιο το κακούργημα για κάποιον που πετάει φόλες για τα σκυλιά σε μία παιδική χαρά, όπου παίζουν μικρά παιδιά από κάποιον που διώχνει βίαια ένα ζώο.
Επίσης γενικότερα ο νόμος περί αδέσποτων και ζώων συντροφιάς έχει κάποια κενά, τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν.
Τα αδέσποτα ζώα τροφοδοτούνται από τα δεσποζόμενα. Γι’ αυτό ένας γονιός θα πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά, όταν το παιδί του ζητήσει ένα σκυλί για παράδειγμα, αν έχει τον χρόνο και την οικονομική δυνατότητα να το φροντίσει, ώστε να μην το εγκαταλείψει αργότερα. Όλοι θεωρούμε τον εαυτό μας φιλόζωο, αλλά μπορεί ο κάτοχος ενός σκύλου να βάλει το ζώο του να κυνηγήσει μία γάτα.
Αυτό όπως καταλαβαίνετε δεν είναι φιλοζωική στάση. Γι’ αυτό επιμένω σε μια οργανωμένη εκστρατεία ενημέρωσης εκ μέρους της Πολιτείας. Το πρόβλημα δεν θα λυθεί μόνο με ποινές».

ΡΙΤΑ ΑΠΡΙΛΗ
Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Λαρισαίων, Ρίτα Απρίλη, υποστηρίζει στην «Ε» ότι «σαφώς ο βασανισμός των ζώων είναι μία επαίσχυντη πράξη και όταν γίνεται από πρόθεση σίγουρα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται αυστηρά. Σχετικά με την ευζωία των ζώων, πρόκειται για ένα πολυδιάστατο ζήτημα που σχετίζεται με θέματα, όπως η τροφή, το νερό, το καθαρό περιβάλλον, η ελεύθερη μετακίνηση κ.ά., όπως άλλωστε αυτά καθορίζονται από τον ν. 4039/2012.
Επομένως, γίνεται αντιληπτό ότι η κακοποίηση έχει διάφορες βαθμίδες και γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να ληφθεί μέριμνα, ώστε οι ποινές να είναι διαβαθμισμένες ανάλογα με τη μορφή της. Τέλος, αναφορικά με τη δημιουργία παραρτήματος Αστυνομίας Ζώων, πιστεύω ότι τόσο η ΕΛ.ΑΣ., όσο και η Δημοτική Αστυνομία, έχουν αντεπεξέλθει ικανοποιητικά στην εφαρμογή του ν. 4039/2012, παρόλα αυτά το συγκεκριμένο θέμα μπορεί να εξεταστεί σοβαρά στο μέλλον».
Γ. Ρούστας

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass