Στα έργα της Περιφέρειας υπάρχει μέριμνα για την ασφάλεια των ποδηλατών;

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ, ΠΕΤΡΟΥ ΤΣΑΚΝΑΚΗ

Δημοσίευση: 07 Φεβ 2021 17:10

«Για ποιον λόγο η Περιφέρεια Θεσσαλίας στα έργα που υλοποιεί, δε λαμβάνει υπόψη και την ανάπτυξη ποδηλατόδρομων και με ποια κριτήρια ασφαλείας παραδόθηκε το νέο τμήμα του Περιφερειακού Λάρισας στη διασταύρωση με την οδό Μανουσάκη, όπου

ξαφνικά το πεζοδρόμιο στενεύει επικίνδυνα».
Αυτό αναφέρει σε επερώτησή του ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης «Η Θεσσαλία στην καρδιά μας», Πέτρος Τσακνάκης, με θέμα τον σχεδιασμό ποδηλατοδρόμων και την ασφάλεια των πολιτών, με αφορμή το δυστυχές συμβάν της απώλειας του φίλου, συναδέλφου και συμφοιτητή του, που παρασύρθηκε κάνοντας ποδηλασία από διερχόμενο αυτοκίνητο στις αρχές του χρόνου στον νέο Περιφερειακό δρόμο της Λάρισας.
Αναλυτικότερα η επερώτηση του κ. Τσακνάκη έχει ως εξής:
«Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας στρέφονται στη χρήση του ποδηλάτου, μιας και τα οφέλη που προσφέρει η ποδηλασία, αντανακλώνται σε πολλούς τομείς της ζωής μας. Ειδικότερα, στα αστικά κέντρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου βοηθά και η μορφολογία του εδάφους, οι χρήστες του ποδηλάτου έχουν αυξηθεί σημαντικά. Οι λόγοι αυτής της μεταστροφής στις συνήθειες του κόσμου είναι πολύπλοκοι και πολυδιάστατοι, διότι σχετίζονται με την αναψυχή, την ψυχική υγεία, την οικονομία, την επιτακτική ανάγκη ενός βιώσιμου τρόπου ζωής, αλλά και την έκφραση μιας συμπεριφοράς. Σε αυτό συνέβαλλαν και οι τοπικές κοινωνίες, που μέσω της συμμετοχής τους σε προγράμματα και δίκτυα βιώσιμων πόλεων, ανέπτυξαν κάποιες υποδομές. Το αποτύπωμα που προσδίδει αυτή η μεταστροφή του κόσμου στη χρήση του ποδηλάτου είναι ουσιαστικό και πολυεπίπεδο, διότι επιστρέφεται με προστιθέμενη αξία στους ίδιους τους πολίτες, στην πόλη, στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον, αποτελώντας μέρος της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες το ποδήλατο χρησιμοποιείται σε πολύ μεγάλο βαθμό, αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς των πολιτών.
Το περασμένο καλοκαίρι ο Περιφερειάρχης είχε δηλώσει πως «η Θεσσαλία είναι μια Περιφέρεια φιλική στο ποδήλατο και πολλές πόλεις και περιοχές της χρησιμοποιούν το ποδήλατο και έχουν βραβευτεί γι’ αυτό. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει χρηματοδοτήσει την κατασκευή δικτύων ποδηλατοδρόμων, καθώς και τον εξοπλισμό Δήμων με συμβατικά και ηλεκτρικά ποδήλατα, όπως και ποδήλατα για ΑμεΑ προς δωρεάν χρήση για τους πολίτες».
Δυστυχώς η παραπάνω δήλωση του Περιφερειάρχη δεν αντιπροσωπεύει την υφιστάμενη κατάσταση, καθώς τα πραγματικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα καθημερινά δημιουργούν ένα αφιλόξενο περιβάλλον στον ποδηλάτη. Η αυξανόμενη χρήση του ποδηλάτου, στα μεγάλα αστικά κέντρα και ειδικότερα στη Λάρισα, συνοδεύτηκε με κατακόρυφη αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων με εμπλεκόμενους ποδηλάτες, δημιουργώντας ένα αίσθημα φόβου ως προς την ασφάλειά τους. Από μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο θα παρατηρήσει κανείς πως τα τελευταία χρόνια υπήρξαν πολλά περιστατικά με τραυματισμούς ποδηλατών, όπου δυστυχώς μερικά από αυτά ήταν θανατηφόρα.
Είναι πολύ πρόσφατο το γεγονός, στις αρχές του νέου έτους, ότι ένας ακόμα νέος άνθρωπος έχασε τη ζωή του παρασυρόμενος από αυτοκίνητο στον νέο Περιφερειακό δρόμο της Λάρισας. Το περιστατικό αυτό συνέβη στο σημείο μετά τη διασταύρωση με την οδό Μανουσάκη και προς τη Β΄ γέφυρα του Πηνειού, κοντά στη ΔΕΥΑΛ. Όπως μπορεί κάποιος να παρατηρήσει, στη διασταύρωση του Περιφερειακού με την οδό Μανουσάκη το πλάτος του πεζοδρομίου μικραίνει απότομα -λόγω ύπαρξης μιας κατοικίας- με αποτέλεσμα πολλοί ποδηλάτες να κατέρχονται του πεζοδρομίου και να συνεχίζουν την πορεία τους εντός του δρόμου. Με αφορμή αφενός την αυξανόμενη χρήση ποδηλάτου και αφετέρου τα συνεχή τροχαία ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται ποδηλάτες και ειδικότερα όταν λαμβάνουν χώρα σε έργα που υλοποίησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, αυτή οφείλει να επαναπροσεγγίσει τον σχεδιασμό της ώστε να παραδίδει έργα ασφαλή και κατάλληλα στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης.
Επερωτάται ο Περιφερειάρχης:
1) Για ποιον λόγο η Περιφέρεια Θεσσαλίας στα έργα που υλοποιεί, δε λαμβάνει υπόψη τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ώστε να συμπεριλαμβάνει και την ανάπτυξη ποδηλατόδρομων, τουλάχιστον πέριξ του αστικού ιστού, όπως έγινε στο τελευταίο τμήμα μεταξύ ΔΕΥΑΛ και Γεωργικής σχολής;
2) Ποια μέτρα και δράσεις προτίθεστε να πάρετε ως Περιφερειακή Αρχή, στο πλαίσιο της συμμετοχής σας σε διάφορα μνημόνια συνεργασίας, όπως «Bike friendly» Περιφέρεια, για να προστατέψετε την ασφάλεια των ποδηλατών;
3) Με ποια κριτήρια ασφαλείας παραδόθηκε το νέο τμήμα του Περιφερειακού Λάρισας στη διασταύρωση με την οδό Μανουσάκη, όπου ξαφνικά το πεζοδρόμιο στενεύει επικίνδυνα, ώστε να διακυβεύεται η ασφάλεια πεζών, αθλούμενων και ποδηλατών;
«Αφορμή για την επερώτησή μου αυτήν αποτέλεσε το δυστυχές συμβάν της απώλειας του φίλου, συναδέλφου και συμφοιτητή μου, που παρασύρθηκε κάνοντας ποδηλασία από διερχόμενο αυτοκίνητο στις αρχές του χρόνου στον νέο Περιφερειακό δρόμο της Λάρισας. Ευελπιστώ να αφυπνιστούμε όλοι, ώστε να ξεκινήσει μια ολιστική προσέγγιση για τον περιορισμό του βαρύτατου ανθρώπινου, οικονομικού και κοινωνικού κόστους στην περιοχή μας και κατ’ επέκταση στη χώρα μας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass