ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΟΙ ΠΛΑΤΑΜΩΝΙΤΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

«Φέτος θα είναι η χρονιά μας στον τουρισμό»

* Οι τουρίστες στηρίζουν τα ξενοδοχεία και οι Λαρισαίοι τα καταστήματα

Δημοσίευση: 21 Μαϊ 2013 2:38 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:19
Του Γιώργου Ρούστα
Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στις τάξεις των επαγγελματιών του Πλαταμώνα αναφορικά με την τουριστική σεζόν, καθώς στον αγαπημένο προορισμό των Λαρισαίων αλλά και πολλών τουριστών από τα Βαλκάνια ήδη έχουν φανεί σημάδια αυξημένης τουριστικής επισκεψιμότητας.
Μια πρώτη γεύση από τη δυναμική και τον άλλο αέρα που πνέει στον Πλαταμώνα έχουν ήδη πάρει όσοι βρέθηκαν τις ημέρες του Πάσχα, αλλά και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην περιοχή, βλέποντας την πλειοψηφία των ξενοδοχείων και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες, ταβέρνες κλπ) να λειτουργούν σε φουλ ρυθμούς και καταστήματα που πέρυσι παρέμειναν κλειστά, φέτος να βρίσκονται σε φάση ανακαίνισης.
Η φετινή ιδιαιτερότητα για τον Πλαταμώνα έχει να κάνει με τη μεγάλη απόβαση του... ξανθού γένους. Οι Ρώσοι τα τελευταία χρόνια αποφάσισαν να κατέβουν νοτιότερα της Χαλκιδικής και από πρόπερσι δειλά δειλά ανακάλυψαν την παραλιακή ζώνη της Πιερίας και δη τη ζωντάνια του Πλαταμώνα. Οι κρατήσεις τουριστικών πρακτορείων από τη Μόσχα είναι ικανοποιητικές και οι επαγγελματίες της περιοχής δηλώνουν πανέτοιμοι, δίχως όμως να παραμερίζουν τους κλασικούς επισκέπτες που χρόνια τιμούν τον Πλαταμώνα και είναι οι Σέρβοι, οι Πολωνοί και φυσικά οι Λαρισαίοι.
Η ικανοποίηση των επαγγελματιών της περιοχής έχει να κάνει με τις προσδοκίες που γεννά η άφιξη χιλιάδων Ρώσων τουριστών, καθώς η εξέλιξη αυτή θα ενεργοποιήσει καλύτερα τα αντανακλαστικά του Δήμου Δίου Ολύμπου και το ενδιαφέρον της τοπικής αυτοδιοίκησης για την περιοχή.
ΆΛΚΗΣ ΣΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ:
«ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΜΑΣ ΧΑΡΤΙ»
Από τους πλέον έμπειρους ξενοδόχους στην περιοχή της Πιερίας, εκ των ιδιοκτητών του ξενοδοχείου «Δίας» στον Πλαταμώνα και του «Venus» στους Νέους Πόρους κ. Άλκης Σακογιάννης μιλά στην «Ε» για τη φετινή σεζόν:
«Φέτος η περιοχή αναμένεται να βουλιάξει από τουρίστες και αυτή τη φορά όχι μόνο από τους κλασικούς, δηλαδή Σέρβους, Πολωνούς, αλλά Ρώσους και Σκοπιανούς. Σε αυτό έχει συμβάλει η κατάσταση στα Σκόπια, η οποία έχει βελτιωθεί και εκσυγχρονισθεί, τόσο με τους αδικαιολόγητα αυστηρούς τροχονομικούς ελέγχους στους δρόμους όσο και με την εξυπηρέτησή τους στο τελωνείο και πλέον αρκετοί έρχονται στην πατρίδα μας οδικώς. Ιδιαίτερα από την Ουκρανία υπάρχουν πολλά γκρουπ που έρχονται με λεωφορεία στην περιοχή μας, ενώ μια χώρα, στην οποία πρέπει να επενδύσουμε, αφού χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται οι αφίξεις τους είναι η Αλγερία. Γενικότερα φέτος παρατηρείται μια αύξηση στις κρατήσεις από πρακτορεία του εξωτερικού κατά 30% επιπλέον από πέρυσι. Αυτό όμως αφορά στα ξενοδοχεία και τα beach bar. Ο Πλαταμώνας όμως δεν είναι μόνο αυτά, αλλά οφείλει πολλά στη ζωντάνια και στο καλό σέρβις που έχουν οι καφετέριες, τα κλαμπ και οι ταβέρνες του. Δηλαδή στους Λαρισαίους και γενικότερα σε όσους διατηρούν εξοχικά. Ο τουρίστας θα κινηθεί ως επί το πλείστον στο ξενοδοχείο του, ενώ ο Λαρισαίος θα τιμήσει με την παρουσία του τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος».
Κάνοντας έναν απολογισμό της περσινής θερινής σεζόν, ο κ. Σακογιάννης αναφέρει πως «ήταν μια μέτρια χρονιά, αν αναλογιστεί κανείς το ζοφερό οικονομικό κλίμα που βίωνε η χώρα και αυτό αποτυπώθηκε όχι τόσο στις αφίξεις των επισκεπτών όσο στην κατανάλωση, αφού οι παραγγελίες δίνονταν με φειδώ».
Και επειδή ενδεχομένως κάποιος ακούγοντας για απόβαση Ρώσων τουριστών στον Πλαταμώνα, να φοβηθεί κύμα ανατιμήσεων στην τοπική αγορά, ο κ. Σακογιάννης δηλώνει κατηγορηματικά πως «οι τιμές θα παραμείνουν στα περσινά επίπεδα και ίσως αν πράγματι η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη, τότε οι τιμές θα πέσουν αφού ο τζίρος για τους επαγγελματίες θα είναι εξασφαλισμένος. Για μας το στοίχημα δεν είναι οι καλές τιμές, αλλά η προσφορά αξιόλογων υπηρεσιών. Στον Πλαταμώνα το ζητούμενο για τον επαγγελματία είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη του πελάτη και να αναπτύξει προσωπικές σχέσεις μαζί του. Αυτά είναι τα στοιχεία που θα κρατήσουν διαχρονική τη σχέση μας με τους επισκέπτες, γι’ αυτό χρόνια ολόκληρα έχουμε σταθερή πελατεία».
Με την ευκαιρία ο γνωστός ξενοδόχος ξεκαθαρίζει πού οφείλονται οι διαφορές που παρατηρούνται στις κρατήσεις ανάμεσα στον Έλληνα και τον ξένο τουρίστα στα τουριστικά θέρετρα της χώρας. «Οι ξενοδόχοι νοικιάζουν ορισμένα δωμάτια σε τουριστικά πρακτορεία του εξωτερικού για όλη την σεζόν. Φυσικά σε καλύτερες τιμές απ’ ό,τι αν νοίκιαζε κάποιος μεμονωμένα μια εβδομάδα τον Αύγουστο. Τα πρακτορεία δεν κερδίζουν από την διανυκτέρευση του ξενοδοχείου, αλλά από τη μεταφορά των τουριστών, κ.λ.π.
ΣΕΡΒΟΙ:
«ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΑΝΕΤΑ ΚΑΙ
ΟΙΚΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ»
Στο ξενοδοχείο «Δίας» στον Πλαταμώνα συναντήσαμε και ένα γκρουπ Σέρβων τουριστών, ανάμεσά τους και ο διεθνής ποδοσφαιριστής Mladen Krstajic, ο οποίος έχει φορέσει 99 φορές τη φανέλα της εθνικής Σερβίας και πέτυχε 2 γκολ, ενώ έχει αγωνιστεί από το 2000-2004 στη γερμανική Βέρντερ, από το 2004-2009 στη Σάλκε, ενώ έκλεισε την καριέρα του στην Παρτιζάν, στην οποία σήμερα είναι γενικός διευθυντής.
Μαζί του και η tour operator Μπράνα Κρίνιτς, η οποία τα τελευταία χρόνια είναι ο συνδετήριος κρίκος των Σέρβων τουριστών με τον Πλαταμώνα και η οποία θα μας πει: «Οι Σέρβοι αγαπάμε τον Πλαταμώνα, όχι μόνο για τις ομορφιές της περιοχής, αλλά και για τους ανθρώπους του, οι οποίοι είναι φιλόξενοι και ευγενικοί. Κάποιοι Σέρβοι έρχονται συνεχώς στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Άλλοι γιατί τους αρέσει η θάλασσα, άλλοι γιατί η περιοχή είναι ζωντανή όλο το 24ώρο και άλλοι γιατί συνδυάζουν τον ήλιο και τη θάλασσα με επισκέψεις στα Μετέωρα, τον Άγιο Δημήτριο της Θεσ\νίκης και σε πολλές μονές στην Πιερία. Αν παραμείνουν συγκρατημένες οι τιμές, τότε το κύμα των επισκεπτών από την χώρα μας θα αυξηθεί περισσότερο».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass