Τρίκαλα: Τιμήθηκε η επέτειος των 90 χρόνων των γεγονότων της 2ας Φεβρουαρίου 1925

Δημοσίευση: 09 Φεβ 2015 18:24 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:42

 

Του Αποστόλη Ζώη

Τιμήθηκε στα Τρίκαλα από τον Δήμο Τρικκαίων, η επέτειος των 90 χρόνων των γεγονότων της 2ας Φεβρουαρίου 1925. Πρόκειται, όπως επισημαίνεται από τη δημοτική αρχή, για το συλλαλητήριο συμπαράστασης τρικαλινών αγροτών και λαού, που κατέληξε σε αιματηρή καταστολή του. Βάσει απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, πραγματοποιείται κάθε χρόνο τελετή μνήμης και τιμής.

 

Ομιλία

Πιο συγκεκριμένα, η  εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και φέτος στη διασταύρωση των οδών Ιπποκράτους και Ασκληπιού, σχεδόν απέναντι από τον χώρο, όπου πριν 90 χρόνια στεγάζονταν η Νομαρχία και η Αστυνομία. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, η υπάλληλος του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Τρικκαίων κ. Μαρία Μπάλτου, εκφώνησε την ομιλία, με αναλυτική και ουσιαστική περιγραφή των γεγονότων. Ανέφερε ότι «Η 2α Φεβρουαρίου 1925 είναι μια ημερομηνία σταθμός στην ιστορία του εργατικού και αγροτικού κινήματος της Ελλάδας. Σε αντίθεση με το Κιλελέρ, που ήταν μια καθαρά αγροτική εξέγερση, η εξέγερση στα Τρίκαλα υπήρξε η πρώτη στην Ελλάδα κοινή εργατο-αγροτική εξέγερση… «Ένας «αρραβώνας αίματος εργατιάς και αγροτιάς», όπως έγραψαν οι μελετητές των γεγονότων της εποχής».

Τέλος, ο γνωστός αγροτοδυνσικαλιστής, κ. Γιάνης Ρίτσιος αναφέρθηκε στη σύνδεση των γεγονότων της εποχής με τα σημερινά.

 

Πιο αναλυτικά η κ. Μαρία Μπάλτου σημείωσε τα εξής:

«Ήταν ένα ειρηνικό κατ’ αρχήν συλλαλητήριο χιλιάδων ανθρώπων. Γίνεται λόγος για μια λαοθάλασσα δέκα χιλιάδων ατόμων από αγρότες, εργάτες, επαγγελματίες, βιοτέχνες, παλαιούς πολεμιστές και τη νεολαία του τόπου.

Η πορεία των διαδηλωτών, φτάνει μπροστά από τη Νομαρχία και στο κτίριο της Αστυνομίας που βρισκόταν ακριβώς δίπλα, και μέσω μιας επιτροπής αποτελούμενη από τους Απόστολο Τσία, Σταύρο Καραγκούνη και Γρηγόρη Γκόγκο, ζητούν να επιδώσουν ψήφισμα στον Νομάρχη.

Ο Νομάρχης αρνείται να παραλάβει το ψήφισμα και να δεχτεί την Επιτροπή, δίδοντας έτσι το έναυσμα της εκρήξεως της οργής  που κατεστάλη βίαια και αιματηρά.

“Τα αίματα που τρέχαν είχαν χρωματίσει τα πεζοδρόμια και το θέαμα ήταν απερίγραπτο. Όσο να καθαρίσουν το χώρο δοκιμάσαμε όλοι συγκλονιστικά αισθήματα. Εγώ ιδιαίτερα, με τα νιάτα μου τραυματισμένα, είχα νιώσει πολύ βαθιά το χτύπημα” θα αφηγηθεί ο συντοπίτης Νίκος Παππά  ο πρωτότοκος, όπως περιγράφει στο βιβλίου του «Η κόκκινη Δευτέρα των Τρικάλων» ο Νίκος Πάνου.

Πάνω από 25 οι τραυματίες και επτά οι νεκροί».

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass