ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ ΜΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΒΑΛΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ

Ομόθυμη καταδίκη της «πυρηνικής» Β. Κορέας

Δημοσίευση: 08 Φεβ 2016 0:09

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ,  ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ "καταδίκασε με δριμύτητα την εκτόξευση" πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα χθες, με απόφαση που υιοθετήθηκε ομοφώνως κατά τη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης.

Το Συμβούλιο δεσμεύεται "να υιοθετήσει σύντομα μία νέα απόφαση", η οποία τελεί υπό επεξεργασία εδώ και πολλές εβδομάδες, για την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Πιονγκγιάνγκ σε απάντηση της εκτόξευσης του πυραύλου και της τελευταίας πυρηνικής δοκιμής της 6ης Ιανουαρίου.

"Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα υιοθετήσουν σύντομα μία νέα απόφαση που θα επιβάλλει σημαντικά μέτρα σε απάντηση επικίνδυνων και σοβαρών παραβιάσεων" των αποφάσεων του ΟΗΕ, αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης.

Οι αποφάσεις του ΟΗΕ απαγορεύουν στην Βόρεια Κορέα οποιαδήποτε πυρηνική ή βαλλιστική δραστηριότητα. Στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται επίσης ότι η εκτόξευση, που παρουσιάσθηκε από την Πιονγκγιάνγκ ως εκτόξευση δορυφόρου, "χρησιμοποιεί την τεχνολογία των βαλλιστικών πυραύλων" και κατά συνέπεια "συμβάλλει στην ανάπτυξη από τη Βόρεια Κορέα συστημάτων εκτόξευσης πυρηνικών όπλων", δηλαδή διηπειρωτικών πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές ικανών να πλήξουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Πρόκειται σαφώς για απειλή κατά της ειρήνης και της διεθνούς ασφάλειας". Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο επί σχεδίου απόφασης για την ενίσχυση του καθεστώτος των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας καρκινοβατούν εδώ και εβδομάδες, εξαιτίας της απροθυμίας του Πεκίνου, κύριου συμμάχου της Πιονγκγιάνγκ.

 ΕΕ: ΣΟΒΑΡΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ 

Στο μεταξύ η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι κατήγγειλε χθες τη χρησιμοποίηση "βαλλιστικής πυραυλικής τεχνολογίας" από τη Βόρεια Κορέα στην εκτόξευση ενός πυραύλου της, κάτι που χαρακτήρισε "νέα σοβαρή παραβίαση" των διεθνών υποχρεώσεων της χώρα αυτής, και κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ σε διάλογο.

Εξάλλου το NATO καταδίκασε επίσης την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, λέγοντας πως πρόκειται για άμεση παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

"Η εκτόξευση αυτή παραβιάζει άμεσα πέντε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο έχει καλέσει επανειλημμένα τη Βόρεια Κορέα να αναστείλει όλες τις δραστηριότηες που σχετίζονται με το βαλλιστικό πυραυλικό πρόγραμμά της, να επανέλθει στην προϋπάρχουσα δέσμευσή της σ' ένα μορατόριο αναφορικά με την εκτόξευση πυραύλων και να μην πραγματοποιήσει καμιά περαιτέρω πυρηνική δοκιμή και καμιά εκτόξευση με χρήση βαλλιστικής πυραυλικής τεχνολογίας", τονίζει ο Στόλτενμπεργκ.

Ο ίδιος καλεί τη Βόρεια Κορέα να μην απειλεί να πραγματοποιήσει ούτε να πραγματοποιεί εκτοξεύσεις με χρήση βαλλιστικής πυραυλικής τεχνολογίας και να απέχει από οποιεσδήποτε περαιτέρω προκλητικές ενέργειες.

Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ δήλωσε πως η εκτόξευση του πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ είναι μια "ανεύθυνη πρόκληση".

"Καταδικάζω κατηγορηματικά τη σημερινή εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα. Η χώρα για μια ακόμη φορά αγνόησε προειδοποιήσεις εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας", αναφέρει ο Στάινμαϊερ στη δήλωσή του.

"Η εκτόξευση του πυραύλου είναι μια ανεύθυνη πρόκληση, η οποία περιφρονεί διεθνώς δεσμευτικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θέτει σε κίνδυνο για μια ακόμη φορά την περιφερειακή ασφάλεια", πρόσθεσε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass