ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΞΕΣΗΚΩΝΟΥΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Αναβρασμός σε Γαλλία, Βέλγιο

Δημοσίευση: 25 Μαϊ 2016 1:13

 

ΜΑΣΣΑΛΙΑ
Με αντλίες νερού και δακρυγόνα η γαλλική αστυνομία έσπασε χθες τα ξημερώματα τον αποκλεισμό των διυλιστηρίων της Esso και των δεξαμενών του Φο-συρ-Μερ στην περιοχή της Μασσαλίας συναντώντας ισχυρή αντίσταση από τους εκατοντάδες απεργούς και συνδικαλιστές που είχαν στήσει οδοφράγματα από τη νύκτα της Κυριακής εμποδίζοντας την πρόσβαση. Ο αποκλεισμός έγινε στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για απόσυρση του νόμου για τα εργασιακά.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσουν αστυνομικές επιχειρήσεις για την άρση του αποκλεισμού και των άλλων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων που έχουν αποκλειστεί απειλώντας με ελλείψεις καυσίμων τη Γαλλία και κάλεσε τη συνδικαλιστική συνομοσπονδία CGT να επιδείξει υπευθυνότητα στον τρόπο που επέλεξε για να διαμαρτυρηθεί για τη μεταρρύθμιση της απασχόλησης.
«Αποκλείεται να επιτρέψουμε να βρεθούν οι Γάλλοι σε κατάσταση ένδειας, αποκλεισμού, να επιτρέψουμε να μπλοκαριστεί η οικονομία μας. Υπάρχει ένα νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε από την Εθνοσυνέλευση με ευθύνη της κυβέρνησης. Δεν πέρασε καμία πρόταση μομφής. Το νομοσχέδιο θα ακολουθήσει τον δρόμο του στη Γερουσία και την Εθνοσυνέλευση. Ζούμε σε δημοκρατία...δεν θα υπάρξει απόσυρση του νομοσχεδίου», διευκρίνισε ο γάλλος πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τον Μανουέλ Βαλς, «η CGT βρίσκεται σε αδιέξοδο. Και το αδιέξοδο δεν είναι ποτέ ο δρόμος που πρέπει να παίρνει κανείς. Ο μόνος δυνατός δρόμος είναι ο δρόμος της υπευθυνότητας και του διαλόγου».
«Η ιδέα της μετωπικής σύγκρουσης είναι παλιά, ξεπερασμένη συντηρητική. Το να παίρνει κανείς ομήρους του καταναλωτές, την οικονομία μας, τη βιομηχανία, να συνεχίζει ενέργειες με στόχο την απόσυρση του κειμένου, δεν είναι δημοκρατικό...Η CGT θα λάβει μία εξαιρετικά σθεναρή , σαφή απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης. Θα συνεχίσουμε να εκκενώνουμε τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που είναι αποκλεισμένες από αυτήν την συνδικαλιστική οργάνωση», προειδοποίησε.
Η απεργιακή κινητοποίηση πλήττει έξι από τα οκτώ διυλιστήρια της Γαλλίας, εμποδίζοντας την τροφοδοσία των πρατηρίων καυσίμων.
ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους των Βρυξελλών κατά της μεταρρύθμισης της εργασιακής νομοθεσίας.
Η αστυνομία έκανε χρήση νερού υπό πίεση διαλύοντας ομάδα διαδηλωτών που ενεπλάκη σε μικροεπεισόδια.
Οι διαδηλωτές -περίπου 60.000 άνθρωποι σύμφωνα με την αστυνομία- είχαν αρχίσει να διαλύονται κοντά στον Γκαρ ντι Μιντί των Βρυξελλών όταν καμιά εκατοστή ταραξίες εκτόξευσαν αντικείμενα κατά των αστυνομικών που απάντησαν με νερό υπό πίεση. Ορισμένοι από αυτούς είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους με μαντίλια ή με αντιασφυξιογόνες μάσκες.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή η διαδήλωση που οργάνωσαν τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) του Βελγίου ήταν ειρηνικό.
Οι συγκεντρωμένοι που έφτασαν στη βελγική πρωτεύουσα από κάθε γωνιά της χώρας, κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Όχι στην εβδομάδα των 45 ωρών», «Μην αγγίζετε τις συντάξεις μας» και «Όχι στην (εργασιακή) ευελιξία».
Τα συνδικάτα, με την υποστήριξη κομμάτων της αντιπολίτευσης όπως το PS ή το Κόμμα των Εργατών (PTB, ριζοσπαστική αριστερά), τάσσονται κατά της αναγωγής του εργάσιμου χρόνου σε ετήσια βάση, κάτι που θα σήμαινε ότι οι εργοδότες θα μπορούσαν να επιβάλλουν στους υπαλλήλους τους εβδομάδες εργασίας 45 ωρών, ακολουθούμενες από περιόδους με μειωμένο ωράριο εργασίας.
Αφότου ανέλαβε την εξουσία, ο δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ έχει λάβει μέτρα που ενόχλησαν ιδιαίτερα τους κοινωνικούς εταίρους, όπως ήταν το προσωρινό πάγωμα των μισθών και η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη μέχρι το 2030.
Τα συνδικάτα έχουν ανακοινώσει σειρά κινητοποιήσεων –απεργίες και διαδηλώσεις– μέχρι το φθινόπωρο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass