IL MANIFESTO:

Να παραιτηθεί η Ιταλία από το ελληνικό χρέος

Δημοσίευση: 26 Ιουν 2015 9:06

 

 

ΡΩΜΗ

Δίπλα στην Ελλάδα και το αίτημα ελάφρυνσης του χρέους στέκεται η ιταλική αριστερή εφημερίδα Il Manifesto με εκστρατεία αλληλεγγύης εν μέσω της κορύφωσης της δραματικής διαπραγμάτευσης. «Παραιτούμαι από το ελληνικό χρέος που μου αναλογεί» είναι η πρωτοβουλία-έκκληση της Manifesto, η οποία καλεί τους αναγνώστες να υπογράψουν επιστολή που στέλνει το μήνυμα πως «η Αθήνα δεν είναι μόνη».

Η πρωτοβουλία ανήκει στη δημοσιογράφο, ιστορική μορφή της ιταλικής αριστεράς, πρώην βουλευτή και ευρωβουλευτή Λουτσιάνα Καστελίνα.

Στην έκκληση που δημοσιεύει η εφημερίδα αναφέρεται:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να διώξει την Ελλάδα. Η αιτία: δεν θέλει να κάνει δεκτό το αίτημα της Αθήνας για αναβολή της αποπληρωμής του χρέους. Η Ιταλία συμμετέχει στις πιστώσεις προς την Ελλάδα με 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Εμείς κάνουμε την αρχή, υποστηρίζοντας ότι -εκτός από σειρά επιφυλάξεων σχετικά με την νομιμότητά του- αποφασίζουμε να παραιτηθούμε από κάθε διεκδίκηση του ποσού αυτού, τουλάχιστον έως ότου η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος, χωρίς να αντιμετωπίζει κακουχίες, ως άμεση συνέπεια, η πλειονότητα των πολιτών της και χωρίς να πληγεί ανεπανόρθωτα -ποιος ξέρει για ακόμη πόσο καιρό- η οικονομία της. Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα ήταν σαν έναν ενήλικα από τον οποίο έχει κλαπεί η παιδική του ηλικία. Από τον οποίο εκλάπησαν, δηλαδή, η μνήμη και οι λέξεις του».

Η εφημερίδα καλεί τους Ιταλούς πολίτες να στείλουν ηλεκτρονικά επιστολή δηλώνοντας ότι παραιτούνται από το ελληνικό χρέος που τους αναλογεί στην προεδρία της κυβέρνησης (uscm@palazzochigi.it) και εάν επιθυμούν να ενημερώσουν σχετικά με ηλεκτρονική επιστολή και τις επιτροπές του «Ψηφοδελτίου Τσίπρα» (comitati@listatsipras.eu, το οποίο συμμετείχε στις ευρωεκλογές του 2014 εκλέγοντας τρεις ευρωβουλευτές, και την ίδια την Manifesto (lettere@ilmanifesto.it).

«Η Αθήνα δεν είναι μόνη. Το γράμμα 'παραιτούμαι από το ελληνικό χρέος που μου αναλογεί' είναι μια μικρή αλλά και μεγάλη απάντηση στην ενέδρα της ΕΕ και του ΔΝΤ σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα» γράφει η ιταλική αριστερή εφημερίδα.

Προσθέτει, δε, ότι «ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε ένα σχέδιο κατά της χρηματοοικονομικής ασφυξίας, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση, με νέα ξαφνική αλλαγή στάσης λέει και πάλι όχι: ζητά την περικοπή των συντάξεων και λιγότερους φόρους στις επιχειρήσεις. Επιστρέφει, δηλαδή, η 'παλιά' ταξική πάλη».

H εμπνεύστρια της πρωτοβουλίας, Λουτσιάνα Καστελίνα, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «πρόκειται για μια μορφή πίεσης και προς την κυβέρνηση Ρέντσι, ώστε να λάβει, τις ώρες αυτές, μια πιο σαφή και δυναμική θέση υπέρ της Ελλάδας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Παράλληλα, η Ιταλίδα συγγραφέας, δημοσιογράφος και πολιτικός τόνισε: «Η κίνηση αυτή αποτελεί και μια απάντηση στις συνεχείς απαράδεκτες κινδυνολογίες του Σόιμπλε, με στόχο να ανατραπεί η όλη λογική της εκστρατείας του. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι επιβάλλεται να βρεθεί λύση στο θέμα του ελληνικού χρέους. Με αναδιάρθρωση, 'πάγωμα', ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass