Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΠΑΡΕΙ 98 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΜΕ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ESM

Συμφωνία μετά από 17 ώρες σκληρό παζάρι

Τι δήλωσαν οι πρωταγωνιστές μετά την λήξη της ιστορικής συνόδου

Δημοσίευση: 14 Ιουλ 2015 8:10

 

 

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Σε συμφωνία για το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας στον ESM κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής μετά από ολοήμερες και ολονύχτιες σκληρές διαπραγματεύσεις που υπερέβησαν τις 17 ώρες. Στις 9.30 το πρωί, ο βέλγος πρωθυπουργός τουίταρε μία λέξη, ανακουφιστική για όλους: Συμφωνία!

Η συγκεκριμένη απόφαση δεν αποτελεί την κατάληξη, αλλά επί της ουσίας την αφετηρία μίας σειράς εξελίξεων που θα οδηγήσουν στην οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Η πρώτη πράξη θα παιχθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο το οποίο πρέπει να νομοθετήσει μία σειρά προαπαιτούμενων με διαδικασίες εξπρές, καθώς τα πάντα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως την Τετάρτη.

Τα προαπαιτούμενα θα αφορούν μεταξύ άλλων στο ΦΠΑ, την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ (Φαρμακεία, Κυριακές, ψωμί, βρεφικό γάλα), το συνταξιοδοτικό, την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, την υιοθέτηση της οδηγίας για ανάκαμψη των τραπεζών (BRRD) και μεταρρύθμιση του κώδικα πολιτικής δικονομίας.

Θα ακολουθήσει η έγκριση της συμφωνίας από τα ξένα κοινοβούλια και κατόπιν θα συγκληθεί το Eurogroup για να λάβει την τελική απόφαση.

Το νέο ελληνικό πρόγραμμα θα ανέρχεται σε 86 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται να ληφθεί απόφαση και για μία συμφωνία-γέφυρα προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, που ανέρχονται σε 7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και 5 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Για τα ποσά αυτά η εγγύηση θα είναι το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, αξίας έως 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

ΤΑΜΕΙΟ ΥΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαφωνία για τη λειτουργία του Ταμείου που θα στηρίξει το τριετές πρόγραμμα επιλύθηκε με την αποδοχή εκ μέρους των εταίρων, ότι θα εδρεύει στην Αθήνα και όχι στο Λουξεμβούργο (όπως ζητούσε η γερμανική πλευρά), θα ελέγχεται πλήρως από την ελληνική κυβέρνηση και τα χρήματα θα αξιοποιούνται κατά το ήμισυ για την αντιμετώπιση του χρέους και κατά το ήμισυ για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Κατά τα λοιπά, παρότι τέθηκε επιτακτικά από την ελληνική πλευρά, το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα, ενώ για το χρέος, υπάρχει αναφορά με επαναβεβαίωση της πρότασης του 2012, σε συνδυασμό με πρότερη εξέταση υλοποίησης των μέτρων που έχουν ληφθεί.

Η κυβέρνηση, επίσης, υποχρεούται να αναστείλει σειρά μέτρων που νομοθέτησε μονομερώς -πλην εκείνων που αφορούν στην "ανθρωπιστική κρίση"- έχοντας ωστόσο τη δυνατότητα να προτείνει ισοδύναμα μέτρα.

Η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στον Μάριο Ντράγκι να δράσουν ως προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της ρευστότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ αναμένεται να απελευθερώσει 2 δισ. ευρώ μέσω του ELA, ενώ δεν αποκλείεται οι τράπεζες να ανοίξουν την Τρίτη παρέχοντας σειρά υπηρεσιών.

Οι δηλώσεις μετά τη Σύνοδο

Ο Ντόναλντ Τουσκ εμφανίστηκε στη Σύνοδο έχοντας στα χέρια μία αναθεωρημένη συμβιβαστική πρόταση. Στις 9.55 έγραψε ότι "η Σύνοδος κατέληξε ομοφώνως σε συμφωνία. Όλοι είναι έτοιμοι για ένα πρόγραμμα στον ESM για την Ελλάδα με σοβαρές μεταρρυθμίσεις και οικονομική βοήθεια".

Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου, όπου ο Τουσκ δήλωσε ότι "η απόφαση δίνει μια ευκαιρία στην Ελλάδα να επανέλθει στην τροχιά της ευρωπαϊκής στήριξης" και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εμφανώς καταβεβλημένος να λέει: "Δεν υπάρχει Grexit. Καταλήξαμε σε συμφωνία. Η συμφωνία ήταν κοπιώδης και χρονοβόρα, αλλά επετεύχθη".

Και πρόσθεσε: "Πέρα από τη δημοσιονομική προσαρμογή δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει μία Ελλάδα που χρειάζεται ανάπτυξη. Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά το δημοψήφισμα, αλλά ο συμβιβασμός που επετεύχθη δεν έχει νικητές και ηττημένους, δεν ταπεινώθηκε ο ελληνικός λαός. Είναι ακόμα ένας ευρωπαϊκός συμβιβασμός".

Από την πλευρά του, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έδωσε τον "οδικό χάρτη" της συμφωνίας. "Πρέπει να δούμε το ζήτημα των χρηματοδοτικών αναγκών και του χρέους", τόνισε, σημειώνοντας ότι "θα υπάρξει ταμείο, όπου θα γίνει ρευστοποίηση και μεταφορά περιουσιακών στοιχείων".

"Τις επόμενες μέρες η Ελλάδα θα πρέπει νομοθετηθεί το σύνολο των συμφωνιών αλλά και τα προαπαιτούμενα που περιγράφονται. Μετά, θα υπάρξει Eurogroup", πρόσθεσε.

"Έχουμε a-greek-ment" ανήγγειλε ο Ντόναλντ Τουσκ, εισάγοντας και έναν τρίτο νεολογισμό μετά το "grexit" και το "grexident".

Δηλώσεις Μέρκελ

Με την κόπωση αποτυπωμένη στο βλέμμα της, η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε: "Τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα. Θεμελιώθηκαν οι βασικές αρχές αλληλεγγύης και υπευθυνότητας και παρά τον κλονισμό της εμπιστοσύνης".

"Το σχέδιο Α έχει επαληθευτεί, δεν υπάρχει σχέδιο Β. Ένα τέτοιο σχέδιο θα ετίθετο σε εφαρμογή μόνο αν το ζητούσε η Ελλάδα. Δεν μπορούσαμε να το επιβάλουμε, μόνο εάν υπήρχε συμφωνία της Ελλάδος. Ήταν δύσκολες οι διαπραγματεύσεις και τέθηκαν σκληροί όροι".

Ερωτηθείσα σχετικά, είπε: "Η κατάσταση είναι δύσκολη στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει ομοφωνία ότι πρέπει να περάσουν αυτά τα μέτρα. Οι νόμοι που αναφέραμε ότι πρέπει να περάσουν, έχουν ήδη προετοιμαστεί. Νομίζω ότι η εμπιστοσύνη μπορεί να αποκατασταθεί δύσκολα".

Δηλώσεις Ολάντ

Μία "ιστορική απόφαση" της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μία "θαρραλέα επιλογή" του Αλέξη Τσίπρα χαιρέτισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Όπως ανέφερε, η συμφωνία για την Ελλάδα θα υποβληθεί για έγκριση στο γαλλικό κοινοβούλιο την Τετάρτη.

Είπε επίσης ότι θα γίνει μία "αναδιάταξη" των πληρωμών του ελληνικού χρέους που θα αφορά τις προθεσμίες και τα επιτόκια. "Στόχος ήταν η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος της πρόκλησης και να είναι σε θέση να διαχειριστεί την κρίση που εδώ και χρόνια υπονομεύει την ΕΕ" δήλωσε. Και πρόσθεσε: "Δεν υπάρχει σταθερότητα και χωρίς ανάπτυξη και το ανάποδο".

Οι δηλώσεις Τσίπρα

"Δώσαμε μία σκληρή μάχη 6 μήνες, παλεύαμε μέχρι τέλους προκειμένου να διεκδικήσουμε μία συμφωνία για να σταθεί η χώρα στα πόδια της. Βρεθήκαμε μπροστά από σκληρά διλήμματα, πήραμε την ευθύνη της απόφασης", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

"Η συμφωνία είναι δύσκολη, αλλά αποτρέψαμε την επιδίωξη για μεταφορά δημόσιας περιουσίας στο εξωτερικό, το σχέδιο τραπεζικής ασφυξίας που είχε σχεδιαστεί στην εντέλεια και είχε αρχίσει να υλοποιείται και κερδίσαμε την αναδόμηση του χρέους και τη χρηματοδότηση για το επόμενο διάστημα", πρόσθεσε.

"Αφήσαμε μία σημαντική παρακαταθήκη, για την αναγκαία αλλαγή στην Ευρώπη", τόνισε και συμπλήρωσε: "Θα πρέπει να δώσουμε μάχη για να ανακτήσουμε τη χαμένη εθνική μας κυριαρχία".

"Τη λαϊκή μας κυριαρχία την κερδίσαμε, το μήνυμα της αξιοπρέπειας το στείλαμε σε όλη την Ευρώπη. Η μάχη στο τέλος της ημέρας θα δικαιωθεί", είπε και πρόσθεσε ότι η συμφωνία "δίνει δυνατότητες ανάκαμψης, αλλά θα είναι μία συμφωνία που η υλοποίηση της είναι δύσκολη. Τα μέτρα θα δημιουργήσουν υφεσιακές τάσεις, αλλά έχω την ελπίδα ότι το αναπτυξιακό πακέτο και η αναδιάρθρωση του χρέους θα δημιουργήσουν την αίσθηση στις αγορές ότι το Grexit αποτελεί παρελθόν".

Οι δηλώσεις Ρέντσι

Να μην επιλεγεί το Λουξεμβούργο ως έδρα του ταμείου επενδύσεων διότι το θεωρούσε ταπείνωση, ζήτησε με έμφαση ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι. "Μετά το δημοψήφισμα, αποφασίσθηκε να συνεχισθούν οι συνομιλίες και να επιτευχθεί μια συμφωνία. Όπως και τελικά έγινε, με την συνεισφορά όλων", πρόσθεσε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass