Η ΣΤΑΣΗ ΚΟΤΖΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Αλλαγή πολιτικής στα Βαλκάνια;

Δημοσίευση: 17 Ιουλ 2015 8:06
Ο Έλληνας υπ. Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς με τον Βόσνιο ομόλογό του Ιγκόρ Τσερντάκ Ο Έλληνας υπ. Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς με τον Βόσνιο ομόλογό του Ιγκόρ Τσερντάκ

 

ΣΑΡΑΓΕΒΟ

Βελτίωση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, οι οποίες βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο, καθώς και συμβολή της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της χώρας στην ΕΕ, ήταν τα βασικά θέματα στη συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς με τον Βόσνιο ομόλογό του Ιγκόρ Τσερντάκ στο Σαράγεβο.

«Η Βοσνία είναι μία από τις πιο φιλικές χώρες για εμάς», είπε ο κ. Κοτζιάς τονίζοντας ότι η Ελλάδα, ως ένα από τα παλαιότερα μέλη της ΕΕ που έχει συμβάλει στη διεύρυνση της Ένωσης, μπορεί να προσφέρει τη βοήθεια και τη συμπαράστασή της, αλλά και την τεχνογνωσία της στην ενταξιακή πορεία της φίλης χώρας καθώς και τη στήριξή της στη σχέση της με το ΝΑΤΟ.

«Κανείς δεν κάνει χάρη στη Βοσνία όταν της ανοίγει το δρόμο για την Ευρώπη», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισημαίνοντας ότι «η χώρα αυτή, που ενσωματώνει πολλές κουλτούρες και λαούς, είναι ένα παράδειγμα θετικής ενέργειας στην ΕΕ».

Από την πλευρά του ο κ. Τσερντάκ τόνισε τη σημασία που έχει για τη χώρα του η ένταξη στην ΕΕ, κυρίως για τις αξίες που είναι σημαντικές για όλους τους λαούς των Βαλκανίων, αλλά και τις ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα η οποία μπορεί να συμβάλει σημαντικά σε αυτή την πορεία.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Τον προβληματισμό της για τις κινήσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά όσον αφορά τη βαλκανική πολιτική της Ελλάδας εκφράζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Είχε προηγηθεί αντίδραση της Σερβίας για τις δηλώσεις του κ. Κοτζιά ότι η Ελλάδα θα στήριζε ένταξη του Κοσόβου στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς.

Συγκεκριμένα, ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος αναφέρει: «Οι κινήσεις του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά, όσον αφορά τη βαλκανική πολιτική της χώρας μας (όπως το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και του Κοσσόβου), προκαλούν όλο και μεγαλύτερο προβληματισμό, όλο και σοβαρότερα ερωτηματικά, καθώς φαίνεται όλο και πιο καθαρά ότι οδηγούν σε μεταβολή ή ακόμα και σε ακύρωση σταθερών προτεραιοτήτων και θέσεων της Ελλάδας στην τόσο κρίσιμη για τα εθνικά συμφέροντα περιοχή των Βαλκανίων».

Και συνεχίζει: «Για το λόγο αυτό, άλλωστε, έχουμε επανειλημμένα ζητήσει την επίσημη και πλήρη ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής των Ελλήνων. Έως τώρα έχουμε εισπράξει άρνηση. Προσβλέπουμε σε πλήρη και ουσιαστική ενημέρωση στην επικείμενη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) που έχει προγραμματιστεί για τις 22 Ιουλίου».

* Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε ερώτηση στον Νίκο Κοτζιά. Ο κ. Λοβέρδος σημειώνει ότι στις δηλώσεις του, ο υπουργός Εξωτερικών επαναλαμβάνει σταθερές επιλογές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά προσθέτει και νέες παραμέτρους.

«Νέες σημαντικές επιλογές στρατηγικού χαρακτήρα, αλλά αμφίβολης χρησιμότητας. Συγκεκριμένα μιλήσατε για ίδρυση γραφείο του Κοσόβου στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη (η Αθήνα προκύπτει ως πιθανότερη, με βάση την εκπεϕρασθείσα προτίμηση των γειτόνων), τη διευκόλυνση ένταξης σε συγκεκριμένους διεθνείς Οργανισμούς (Interpol, Unesco), τη δημιουργία δεσμών μεταξύ ΕΕ-Κοσόβου, ενώ θέσατε διπλό κριτήριο για την αναγνώριση του συγκεκριμένου κράτους» αναφέρει ο κ. Λοβέρδος.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζητά από τον κ. Κοτζιά να απαντήσει εάν αυτές οι πρωτοβουλίες συνιστούν συνέχιση της εθνικής στρατηγικής, όπως υπηρετήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, ή συνιστούν ουσιαστική της μεταβολή.

Παράλληλα, αναφέρει: «Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν στις επιλογές αυτές; Ποιοι άξονες της δικής μας πολιτικής εξυπηρετούνται από αυτές; Θέσαμε εμείς ως Ελλάδα κάποιους όρους και προϋποθέσεις ενόψει των οποίων λάβαμε κάποια σαφή διαβεβαίωση;»

Επίσης, ζητά να μάθει εάν έχουν εκτιμηθεί οι μακροχρόνιες επιπτώσεις από την εκ μέρους μας προώθηση πολιτικών αναγνώρισης Κοσόβου και αποδοχής μονομερούς αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια.

Η ΣΕΡΒΙΑ

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Σερβίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε ότι έχει ζητήσει εξηγήσεις από την ελληνική πλευρά.

«Έχουμε στείλει αίτημα στο ελληνικό ΥΠΕΞ ζητώντας διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του υπουργού Νίκου Κοτζιά στην Πρίστινα. Αναμένω ότι η Ελλάδα, παρά τις μεγάλες πιέσεις που δέχεται, δεν θα αναθεωρήσει τη στάση για μη αναγνώριση της μονομερώς ανακηρυχθείσας ανεξαρτησίας του Κοσόβου» αναφέρει σε δήλωση του για την εφημερίδα Blitz του Βελιγραδίου ο σέρβος υπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass