ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΠΟΣΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πρόβλημα Τσίπρα έχει και η Μέρκελ

* Ο Σόιμπλε επιμένει: Καλύτερα ένα προσωρινό Grexit

Δημοσίευση: 17 Ιουλ 2015 0:50 | Τελευταία ενημέρωση: 17 Ιουλ 2015 0:58

 

 

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Σήμερα τo μεσημέρι αναμένεται στη γερμανική Βουλή η πρώτη ψηφοφορία για την Ελλάδα, με αίτημα της κυβέρνησης την έγκριση της έναρξης διαπραγματεύσεων με την Αθήνα για νέο πακέτο.

Η ψηφοφορία θα μετρήσει το κλίμα στους βουλευτές στο Βερολίνο και τα βλέμματα θα είναι στραμμένα ιδιαίτερα στις ανταρσίες από το στρατόπεδο της Μέρκελ -η «προθυμία» απέναντι σε νέο πακέτο έχει αγγίξει το ναδίρ τις τελευταίες εβδομάδες.

Μεταξύ των δύο κομμάτων του Μεγάλου Συνασπισμού έχει δημιουργηθεί τριβή για το ζήτημα της πρότασης του Σόιμπλε περί προσωρινού Grexit -η βάση των Σοσιαλδημοκρατών εξεγέρθηκε όταν έπεσε στο τραπέζι, όμως τα πράγματα μπέρδεψε η επισήμανση του σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριου Γκάμπριελ πως η πρόταση ήταν σε γνώση του και έπρεπε «όλα να εξεταστούν χωρίς προκατάληψη». Ο Σόιμπλε, κάθε φορά που επανερχόταν στο ζήτημα τις τελευταίες ημέρες (και χθες), φρόντιζε να σημειώνει ότι την πρόταση είχε διαβουλευτεί προηγουμένως η κυβέρνηση.

ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΟ GREXIT

Ως σημαντικό βήμα χαρακτήρισε την ψήφιση των μέτρων από την Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιμένοντας ωστόσο πως μια προσωρινή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι ένα καλύτερο μονοπάτι για τη χώρα.

Μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία, ο Σόιμπλε δήλωσε πως με την ψήφιση τον μέτρων οι συζητήσεις έκαναν πρόοδο.

«Βρισκόμαστε ένα βήμα παραπέρα, είναι ένα σημαντικό βήμα», δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας πως πλέον απομένει το σημαντικό κομμάτι της εφαρμογής.

«Θα παρακολουθείται η ελληνική πρόοδος στην υλοποίηση των μέτρων. Θα προσπαθήσουμε πολύ σκληρά για να εφαρμοστούν τα σχέδια μεταρρύθμισης της Ελλάδας» ανέφερε.

Ο Σόιμπλε τόνισε πως η διαγραφή του ελληνικού χρέους δεν είναι δυνατή εντός του ευρώ και υπογράμμισε πως πολλοί οικονομολόγοι, περιλαμβανομένου του ΔΝΤ, αμφιβάλουν αν τα ελληνικά προβλήματα μπορούν να επιλυθούν χωρίς «κούρεμα» χρέους.

«Μια προσωρινή έξοδος θα είναι το καλύτερο μονοπάτι» είπε.

Ο ίδιος εστίασε στις νομικές και τεχνικές δυσκολίες που σχετίζονται με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Κανείς δεν ξέρει πώς θα λειτουργήσει το πράγμα χωρίς ένα κούρεμα», σημείωσε και αναγνώρισε πως η επαναφορά του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα είναι δύσκολο εγχείρημα. Υποστήριξε δε πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα υπάρξει περαιτέρω αβεβαιότητα από τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ο υπουργός είπε πως ΕΚΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρούν πως η Ελλάδα αποτελεί κίνδυνο για την ευρωζώνη. Στο πλαίσιο αυτό αποσαφήνισε με νόημα πως δεν θα είναι ελαστικός σε κανένα κανόνα που σχετίζεται με  την βοήθεια του ESM προς την Ελλάδα. «Πρέπει να κρατήσουμε ενωμένη την Ευρώπη», τόνισε.

Τέλος, ο Σόιμπλε αποκάλυψε πως θα υποβάλει αίτημα στο γερμανικό κοινοβούλιο για περαιτέρω ενίσχυση προς τη χώρα, λέγοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Ο ΦΑΙΜΑΝ

Η άποψη του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι μπορεί να είναι καλύτερα για την Ελλάδα αν εγκαταλείψει την ευρωζώνη είναι «εντελώς λάθος», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν.

Ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε δημιούργησε σε ορισμένους την εντύπωση πως ίσως να είναι χρήσιμο για εμάς εάν η Ελλάδα φύγει από τη νομισματική ένωση, ότι ίσως με αυτό τον τρόπο να πληρώσουμε λιγότερα, δήλωσε ο Φάιμαν, σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε χθες στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

«Νομίζω πως αυτό είναι εντελώς λάθος. Δεν είναι ηθικά σωστό, θα ήταν η αρχή μίας διαδικασίας αποσύνθεσης... Η Γερμανία έχει αναλάβει έναν ηγετικό ρόλο εδώ στην Ευρώπη και σε αυτή την περίπτωση όχι έναν θετικό ρόλο» δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass