Τουρκική «πρόβα πολέμου»

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Δημοσίευση: 28 Φεβ 2019 15:00

ΑΓΚΥΡΑ
Η «Γαλάζια Πατρίδα», η μεγαλύτερη άσκηση «στην ιστορία της τουρκικής Δημοκρατίας» σύμφωνα με το αρχηγείο των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων, ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τετάρτης.
Η εκκίνηση της «πρόβας πολέμου», όπως τη χαρακτήρισαν τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, έγινε στις 5:00 τα ξημερώματα της 27ης Φεβρουαρίου, με την άσκηση να ολοκληρώνεται σε δέκα ημέρες, στις 8 Μαρτίου.
Στη δαιδαλώδη άσκηση (Mavi Vatan, στα τουρκικά ή «Γαλάζια Πατρίδα»), που θα γίνει στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο (και την Κύπρο) και τη Μαύρη Θάλασσα θα συμμετέχουν συνολικά 103 πλοία.
Μεταξύ αυτών, 13 φρεγάτες, 9 κορβέτες, 16 καταδρομικά, 7 υποβρύχια, 7 ναρκαλιευτές, 17 πλοία υποστήριξης, 14 σκάφη της ακτοφυλακής, 22 πλοία εξόδου και ένα πλοίο εκπαίδευσης.


Πέραν αυτών, θα συμμετάσχουν ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (τύπου Bayraktar), πεζοναύτες, βατραχάνθρωποι και τμήμα της ακτοφυλακής, ενώ θα «προβαριστούν» οπλικά συστήματα τουρκικής κατασκευής όπως οι πύραυλοι Umtas και Cirit.
Υπενθυμίζεται ότι η δεκαήμερη άσκηση θα γίνει με πραγματικά πυρά και υπό την παρακολούθηση του Τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ.
Σύμφωνα με το κυπριακό sigmalive, το βασικό σενάριο της πρώτης ημέρας θα «εκτυλιχθεί» έξω από τη ναυτική βάση Ακσάζ, απέναντι από τη Ρόδο.
Εκεί, θα ανοιχθούν 5 φρεγάτες για να αντιμετωπίσουν ασύμμετρες απειλές από ένα σκάφος στο οποίο επιβαίνουν τρομοκράτες, καθώς και από ένα αεροσκάφος.
Στο εν λόγω σενάριο θα συμμετάσχει και το ναρκαλιευτικό σκάφος Αναμούρ, που θα αναλάβει να απομακρύνει τις νάρκες για να «ανοίξει» την περιοχή για τις φρεγάτες. Από νωρίς το πρωί, στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης της Τουρκίας κυριαρχούν προπαγανδιστικά βίντεο για την τεράστια αεροναυτική άσκηση.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι χθες το ελληνικό πεντάγωνο παρακολουθούσε με ψυχραιμία τις εξελίξεις, διατηρώντας τα επίπεδα ετοιμότητας στο -ειρηνικό- «μπλε», δίχως να λαμβάνει έκτακτα μέτρα.
ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕ BARBAROS
Εξ άλλου χθες το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros βρέθηκε να πλέει προς την κατεχόμενη Αμμόχωστο μαζί με τα πλοία συνοδείας του.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το τουρκικό ερευνητικό πλοίο πραγματοποιούσε παράνομες έρευνες για υδρογονάνθρακες κυρίως στο ανατολικό μισό του τεμαχίου 8, πραγματοποιώντας σαρώσεις στην κατεύθυνση βορρά - νότου, όπως και σε κάποιες περιπτώσεις στα τεμάχια 9 και 1, φτάνοντας πολλές φορές σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τις ακτές της Λεμεσού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass