Παρίσι καλεί Ερντογάν για εξηγήσεις

Έκτακτο τηλεφώνημα Μητσοτάκη στον Μακρόν για μεταναστευτικό και τουρκικές προκλήσεις

Δημοσίευση: 30 Νοε 2019 15:00

ΠΑΡΙΣΙ

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στη Γαλλία θα κληθεί στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών για να δώσει εξηγήσεις μετά τα προσβλητικά σχόλια του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε χθες αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.

"Να είμαστε σαφείς, στις τελευταίες (χρονικά) υπερβολές του Τούρκου προέδρου, δεν υπάρχουν δηλώσεις, υπάρχουν προσβολές", αντέδρασε η γαλλική προεδρία. "Αναμένουμε ο πρόεδρος Ερντογάν να δώσει διευκρινίσεις. Ο πρεσβευτής θα κληθεί στο υπουργείο για να δώσει εξηγήσεις", υπογράμμισε ο Γάλλος αξιωματούχος.

Ο Ερντογάν επιτέθηκε φραστικά χθες στον Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη λέγοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να ελέγξει εάν ο ίδιος είναι κλινικά νεκρός, αυξάνοντας έτσι την ένταση λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις του Μακρόν που είχε χαρακτηρίσει την Ατλαντική Συμμαχία "κλινικά νεκρή" σε συνέντευξή του στο περιοδικό The Economist, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: "Απευθύνομαι από την Τουρκία στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, και θα το ξαναπώ στο ΝΑΤΟ. Πρώτα εξέτασε εάν εσύ είσαι κλινικά νεκρός".

ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΕ ΜΑΚΡΟΝ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε χθες αναλυτική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

O Πρωθυπουργός τού εξέθεσε την κατάσταση στο προσφυγικό/μεταναστευτικό και τον ενημέρωσε για τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Αναφέρθηκε επίσης, ειδικά στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μετά και την πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου με τη Λιβύη. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας και της Ευρώπης ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, στην οποία θα συμμετέχει ο κ. Μητσοτάκης θα γίνει την προσεχή Τρίτη και Τετάρτη στο Λονδίνο, για τα 70 χρόνια της Συμμαχίας. Το «παρών» θα δώσουν οι ηγέτες των 29 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ και θα συναντηθεί επίσης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μαζί με την Άγγελα Μέρκελ και τον Μπόρις Τζόνσον την Τρίτη στο Λονδίνο, πριν από την έναρξη της επετειακής συνόδου του ΝΑΤΟ.

Το Παρίσι είχε προαναγγείλει αυτή τη «συντονιστική συνάντηση» από τις 18 Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησαν οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βορειοανατολική Συρία εναντίον των δυνάμεων της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG. «Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να συντονιστούμε» κυρίως για δούμε «πώς θα επαναφέρουμε την Τουρκία σε πιο μετριοπαθείς θέσεις», είχε δηλώσει τότε ο Μακρόν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass