Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ:

Απειλή για τη Λιβύη η συμφωνία με Τουρκία

Συναντήθηκε με Χαφτάρ και Αλ Θάνι *Μεταβαίνει και στο Κάιρο

Δημοσίευση: 23 Δεκ 2019 15:05

ΒΕΓΓΑΖΗ

Τη Βεγγάζη επισκέφθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εν μέσω εμφύλιας σύγκρουσης. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον αιγύπτιο ομόλογο του στο Κάιρο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, συναντήθηκε με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και τον πρωθυπουργό Αμπντουλάχ Αλ Θάνι. Κατά την συνάντησή τους, Δένδιας και Αλ Θάνι έστειλαν ηχηρό μήνυμα σε Σαράτζ και Ερντογάν. Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα almarsad.co, αρχικά ο Αλ Θάνι στάθηκε στη μακροχρόνια σχέση της Λιβύης με την Ελλάδα, σε οικονομικό επίπεδο και επίπεδο διμερών σχέσεων. Τόνισε ότι ο λαός του απορρίπτει τη συμφωνία που έκανε ο Σαράτζ με την Τουρκία και υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης απειλεί τους Λίβυους όσο και τις γειτονικές χώρες, με τις προσπάθειες της να προκαλέσει αναταραχή.

Επιπλέον, κάλεσε την Ελλάδα να ανοίξει προξενείο στη Βεγγάζη. "Καλούμε την Ελλάδα να συνεργαστεί μαζί μας σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της ανασυγκρότησης… Δεν θα επιτρέψουμε να αποκαταστήσουν την οθωμανική κατοχή στη Λιβύη και θα τους αντιμετωπίσουμε. Είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό». Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας – σύμφωνα με την almarsad.co – είπε: «Γνωρίζουμε πολύ καλά την τουρκική υποστήριξη για τις πολιτοφυλακές στην Τρίπολη με όπλα. Ο Σάρατζ δεν έχει το δικαίωμα να υπογράψει τέτοιες συμφωνίες. Η ασφάλεια και η στρατιωτική πτυχή της συμφωνίας μας απασχολούν, διότι απειλούν τη Λιβύη, την ενότητα της και όλη την περιοχή".

Ο κ. Δένδιας είχε επίσης επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, ενώ εν συνεχεία, θα μεταβεί στο Κάιρο, όπου θα συναντηθεί με τον αιγύπτιο ομόλογό του.

H επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ πραγματοποιείται έπειτα από την επικύρωση της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης από την τουρκική εθνοσυνέλευση το Σάββατο 21/12. Πρόκειται για μία επιλογή του Υπουργείου Εξωτερικών που θα συζητηθεί, δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο, με τους Τούρκους να βοηθούν είδη στρατιωτικά την προσωρινή κυβέρνηση, η οποία και υπέγραψε το μνημόνιο συναντίληψης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass