Του κόσμου τα παράξενα

Δημοσίευση: 29 Δεκ 2019 18:38

Λιγότερα μωρά

Όλοι -μικροί και μεγάλοι- περιμένουν τα Χριστούγεννα, αλλά σχετικά λίγοι έχουν γενέθλια αυτή τη μέρα.

Για διάφορους λόγους, σε αρκετές χώρες τα Χριστούγεννα είναι η μέρα με τις λιγότερες γεννήσεις όλου του έτους. Στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία τα Χριστούγεννα είναι η λιγότερο δημοφιλής μέρα για γέννηση μωρού, ενώ στη Βρετανία η δεύτερη λιγότερο δημοφιλής μετά την «γειτονική» 26η Δεκεμβρίου. Εκτιμάται ότι σε αρκετές χώρες τα Χριστούγεννα γεννιούνται 30% έως 40% λιγότερα παιδιά από ό,τι στη μέρα κορύφωσης του έτους, συνήθως μέσα στο φθινόπωρο. Μια βασική αιτία που τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά γεννιούνται λίγα παιδιά, είναι ότι οι γιατροί δεν προγραμματίζουν τοκετούς με καισαρική αυτές τις μέρες. Με δεδομένο ότι σχεδόν ένα τρία μωρά γεννιέται με καισαρική πλέον, είναι φανερό πόσο αυτό επηρεάζει την κατανομή των γεννήσεων μέσα στο έτος. Αλλά και στην περίπτωση που ο τοκετός δεν γίνεται με καισαρική, αλλά με τεχνητό τρόπο (πρόκληση τοκετού από το γιατρό), οι γυναικολόγοι προτιμούν να γιορτάζουν με την οικογένεια τους τα Χριστούγεννα, παρά να τρέχουν στο μαιευτήριο.

Η πιο δημοφιλής εποχή για γεννήσεις σε αρκετές χώρες είναι το φθινόπωρο, συνήθως τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Αυτό εν μέρει οφείλεται στο ότι πολλά μωρά συλλαμβάνονται κατά τους πιο κρύους μήνες του χειμώνα που έχει προηγηθεί.

* * *

Τρέχουν οι ψυχίατροι

Αυτό δεν μπορούσατε να το φανταστείτε: Ποιος γιατρός κινδυνεύει να πάρει πρόστιμο από την τροχαία; Οι ψυχίατροι είναι αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να πάρουν πρόστιμο από την τροχαία λόγω υπερβολικής ταχύτητας κατά την οδήγηση, ενώ οι καρδιολόγοι είναι πιθανότερο να οδηγούν κάποιο πολυτελές αυτοκίνητο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική μελέτη, την πρώτη του είδους της. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ανουπάμ Τζένα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal»(BMJ),ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 5.400 γιατρούς και -για λόγους σύγκρισης- 19.639 μη γιατρούς. Διαπιστώθηκε ότι όσον αφορά την παραβίαση του ορίου ταχύτητας, δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε γιατρούς και μη (ποσοστό 26,4% των πρώτων πήραν κλήση, έναντι 26,8% των δεύτερων). Μεταξύ των γιατρών που πιάστηκαν να περνάνε τα όρια ταχύτητας, μόνο το 18,5% ήταν γυναίκες, παρόλο που αυτές αποτελούν το ένα τρίτο των γιατρών στις ΗΠΑ, συνεπώς τεκμαίρεται ότι οδηγούν πιο προσεκτικά. Από άποψη ειδικότητας, «πρωταθλητές» στα πρόστιμα της τροχαίας είναι οι ψυχίατροι.

Από την άλλη, μεταξύ όσων πήραν κλήση από την τροχαία, οι καρδιολόγοι -τουλάχιστον στην Αμερική- ήσαν αυτοί με την μεγαλύτερη αναλογία πολυτελών αυτοκινήτων(41%)όπως Audi, BMW, Ferrari, Maserati και Porsche. Στους ριψοκίνδυνους στην οδήγηση ψυχίατρους το ποσοστό κατόχων πολυτελών αυτοκινήτων που πήραν κλήση, ήταν το μισό (20,6%).

Πάντως, σύμφωνα με την έρευνα, δεν ισχύει ο «αστικός μύθος» ότι οι γιατροί ορισμένων ειδικοτήτων τη…βγάζουν πιο καθαρή από ό,τι άλλοι, όσον αφορά τις σχέσεις τους με την αστυνομία, όταν κάνουν κάποια παράβαση. Λίγο-πολύ όλοι τείνουν να αντιμετωπίζονται το ίδιο.

* * *

Παρέδωσε θησαυρό

Μια ευχάριστη και αναπάντεχη έκπληξη περίμενε έναν αφηρημένο 63χρονο Γερμανό ανήμερα τα Χριστούγεννα: ένας περαστικός απαράμιλλης εντιμότητας του επέστρεψε το σακίδιό του, που το είχε ξεχάσει κάτω από ένα δέντρο παρ’ όλο που ήταν γεμάτο με χριστουγεννιάτικα δώρα και με 16.000 ευρώ σε μετρητά. Ο ακέραιος 51χρονος ενημέρωσε την αστυνομία αφού σκόνταψε στο σακίδιο, κοντά στο κέντρο της πόλης Κρέφελντ, λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα των Χριστουγέννων. Οι αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν πολύ γρήγορα τον ιδιοκτήτη και του παρέδωσαν τον σάκο με το πολύτιμο περιεχόμενό του. Ο άνδρας που βρήκε το σακίδιο αρνήθηκε να λάβει ακόμη και τη νόμιμη αμοιβή του, «επειδή ήταν Χριστούγεννα», όπως είπε. «Υπάρχουν πράγματι άνθρωποι που κάνουν καλές πράξεις τα Χριστούγεννα», έγραψε η αστυνομία του Κρέφελντ στη σελίδα της στο Facebook. Στη Γερμανία, όποιος επιστρέφει ένα χαμένο αντικείμενο δικαιούται να λάβει αμοιβή, με βάση την αξία του αντικειμένου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο 51χρονος αρνήθηκε να πάρει 490 ευρώ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass