Παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα στην ανατολική Ιερουσαλήμ

Ο ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Δημοσίευση: 29 Ιαν 2020 15:14

Τη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα στην ανατολική Ιερουσαλήμ, πρότεινε ο Ντόναλντ Τραμπ, παρόντος του Μπενιαμίν Νετανιάχου, στον Λευκό Οίκο, ενώπιον του οποίου παρουσίασε το ειρηνευτικό πρόγραμμά του για την περιοχή, με στόχο να τερματίσει την πολυετή σύγκρουση των δύο πλευρών.

Η αυτοδιοίκηση του Παλαιστινιακού κράτους, με βάση το πρόγραμμα θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των Παλαιστινίων.
Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης που επικαλείται το Reuters ανέφεραν ότι με βάση το σχέδιο ειρήνευσης του Τραμπ, οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Ως αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα μπορούσε να δεχτεί τετραετές πάγωμα της οικιστικής δραστηριότητας όσο θα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις με την παλαιστινιακή κυβέρνηση.
Οι συζητήσεις μεταξύ Ισραηλινών – Παλαιστινίων διακόπηκαν το 2014. Άγνωστο παραμένει εάν το σχέδιο Τραμπ θα τις επαναφέρει.
Αμερικανοί αξιωματούχοι ευελπιστούν ότι οι Παλαιστίνιοι θα σταματήσουν να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το σχέδιο και θα συμφωνήσουν σε διαπραγματεύσεις. Το σχέδιο ωστόσο έχει αρκετά εμπόδια για τους Παλαιστίνιους που θα πρέπει να τα ξεπεράσουν για να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα το δικό τους κράτος.
Το σχέδιο αναλύεται σε περίπου 80 σελίδες. Οι 50 εξ αυτών αφορούν το πολιτικό σχέδιο και 30 το οικονομικό σχέδιο που ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, που προβλέπει οικονομική ενίσχυση 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους Παλαιστίνιους, την Ιορδανία και την Αίγυπτο.
Με βάση τον προτεινόμενο χάρτη, το Παλαιστινιακό κράτος θα μπορούσε να είναι διπλάσιο σε έκταση από το έδαφος που κατέχουν σήμερα οι Παλαιστίνιοι, ενώ θα μπορούσε να συνδεθεί με δρόμους, γέφυρες και τούνελ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass