ΕΡΝΤΟΓΑΝ:

Ανοίγει μέτωπο και στην Αμμόχωστο

* ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ * ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΣΦΕΥΓΕΙ Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ *ΚΑΤΑ ΚΑΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΣ ΑΚΙΝΤΖΙ

Δημοσίευση: 07 Οκτ 2020 12:00

ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Με τον πλέον έντονο τρόπο καταδικάζει την απόφαση της Τουρκίας για άνοιγμα μέρους του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου η κυβέρνηση της Κύπρου.


Σε ανακοίνωσή της, η κυπριακή προεδρία σημειώνει ότι η Λευκωσία θα την καταγγείλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στην ΕΕ και σε όλα τα διεθνή φόρα ως μια πράξη που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και έρχεται σε αντίθεση με τα τελευταία Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης: «Ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζουν με το πλέον έντονο τρόπο την απόφαση της κατοχικής Τουρκίας και του εγκαθέτου της στα κατεχόμενα Ερσίν Τατάρ, να επεκτείνουν την άδεια εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, σε μια προεκλογική φιέστα που έστησαν στην Άγκυρα, παραμονές της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη.
Αυτή η προκλητική και παράνομη ενέργεια της Τουρκίας και των εγκαθέτων της στην Κύπρο θα καταγγελθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, στην ΕΕ και σε όλα τα διεθνή φόρα ως μια πράξη που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και έρχεται σε αντίθεση με τα τελευταία Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Το θέμα θα θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Εθνικό Συμβούλιο σήμερα για ανταλλαγή απόψεων και λήψη αποφάσεων».
ΚΑΤΑ ΚΑΙ Ο ΑΚΙΝΤΖΙ
Λάβρος κατά της Τουρκίας και του Σ. Τατάρ εμφανίστηκε ο Μουσταφά Ακιντζί στην πρώτη του αντίδραση μετά τις ανακοινώσεις για την Αμμόχωστο. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης χαρακτηρίζει τις παρεμβάσεις της Τουρκίας τόσο στο ζήτημα της Αμμοχώστου όσο και σε αυτό του αγωγού μεταφοράς νερού προς τα κατεχόμενα «ντροπή για τη δημοκρατία». Ειδικά για την Αμμόχωστο σημειώνει ότι πρόκειται για ένα μεγάλο λάθος και εκφράζει την πεποίθηση ότι οι Τουρκοκύπριοι θα δώσουν την απάντηση σε όσα συμβαίνουν με την ελεύθερη βούλησή τους στις εκλογές της Κυριακής. «Είναι απαραίτητο να αξιολογηθεί το ζήτημα του Βαρωσιού με τρόπο που θα συμβάλει στη λύση, δεν θα δημιουργήσει εμπόδιο για τη λύση, και δεν θα έρχεται σε σύγκρουση με τον ΟΗΕ. Πρόκειται για κάτι το οποίο έχω πει εδώ και πολύ καιρό. Ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προετοιμάζεται για πρόσκληση στην ανεπίσημη συνάντηση 5+1 μετά τις εκλογές μας, οι προσπάθειες για το Βαρώσι μόλις λίγο πριν από τις εκλογές είναι ένα παράπτωμα που θα αφήσει τον τουρκοκύπριο λαό σε μια δύσκολη κατάσταση στη διεθνή σκηνή. Έχω το καθήκον να δηλώσω ότι είναι μεγάλο λάθος, λίγο πριν από τις εκλογές μας, η ξεκάθαρη μετατροπή σε εκλογικό υλικό ενός σημαντικού θέματος όπως αυτό του Βαρωσιού, το οποίο εμπίπτει στην ευθύνη της Προεδρίας. Πιστεύω ότι ο τουρκοκύπριος λαός θα δώσει την απαραίτητη απάντηση στα όσα συμβαίνουν με την ελεύθερη βούλησή του», σημειώνει ο κ. Ακιντζί.
ΤΟ ΤΡΑΒΑΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο λεγόμενος «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ του τουρκοκυπριακού κράτους, ανακοίνωσαν ότι ανοίγει το παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου την Πέμπτη σε κοινή συνέντευξη Τύπου. Το άνοιγμα θα αφορά μόνο την παραλία μήκους 1,5 χιλιομέτρου και όχι την ίδια την περίκλειστη πόλη και σύμφωνα με τον Τατάρ, θα ανοίξει από την Πέμπτη. Από πλευράς του ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι «τα Βαρώσια είναι μέρος της (λεγόμενης) ΤΔΒΚ. Υποστηρίζουμε πλήρως της απόφαση της διάθεσης των ακτών στο κοινό».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass