Τηρήστε την εκεχειρία!

Εκκληση ΕΕ σε Αρμενία- Αζερμπαϊτζάν * Κάλεσμα Τσαβούσογλου σε Λαβρόφ να πιέσει το Ερεβάν

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2020 12:10

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Η  Ευρωπαϊκή Ένωση «εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία της» μετά τις παραβιάσεις της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δήλωσε χθες ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ. «Σημειώνουμε με βαθύτατη ανησυχία αναφορές που κάνουν λόγο για τη συνέχιση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων, κυρίως κατά αμάχων και για απώλειες αμάχων», επισήμανε σε ανακοίνωση.


Οι 27 χώρες μέλη της Ένωσης «προτρέπουν όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές να τηρήσουν τη συμφωνία (της εκεχειρίας) επί του πεδίου», πρόσθεσε.
Ο Ζοσέπ Μπορέλ προέτρεψε επίσης τις αντιμαχόμενες πλευρές «να συμμετάσχουν χωρίς καθυστέρηση σε πραγματικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα» της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ (Ρωσία, Γαλλία, ΗΠΑ).
Η ΕΕ εξέδωσε αυτή την ανακοίνωση έπειτα από πολυάριθμες παραβιάσεις, της συμφωνίας της εκεχειρίας, για τις οποίες η μια πλευρά των εμπολέμων κατηγορεί την άλλη.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΣΕ ΛΑΒΡΟΦ
O  υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ να ασκήσει πιέσεις στην Αρμενία ώστε να τηρήσει τους όρους της κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανακοίνωσε η Άγκυρα.
Η εκεχειρία αυτή, που επιτεύχθηκε την Παρασκευή μετά από μαραθώνιες συνομιλίες στη Μόσχα, υπό την αιγίδα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει ως στόχο να σταματήσουν οι συγκρούσεις ώστε οι αρμενικές αυτονομιστικές δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ και οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν να ανταλλάξουν αιχμαλώτους πολέμου και νεκρούς.
Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδικάζει την πυραυλική επίθεση που όπως λέει εξαπέλυσε η Αρμενία εναντίον της πόλης Γκάντζα του Αζερμπαϊτζάν χθες το πρωί.
Το Ναγκόρνο Καραμπάχ, έδαφος που κατοικείται στην πλειονότητά του από Αρμένιους, αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν προκαλώντας έναν πόλεμο που άφησε πίσω του 30.000 νεκρούς τη δεκαετία του 1990.
‘Εκτοτε, το Μπακού κατηγορεί το Γερεβάν ότι έχει καταλάβει το έδαφός του και συγκρούσεις σημειώνονται τακτικά στην περιοχή αυτή.
Οι μάχες που μαίνονται από τις 27 Σεπτεμβρίου μεταξύ των αυτονομιστικών δυνάμεων, που υποστηρίζονται από την Αρμενία, και του Αζερμπαϊτζάν είναι οι σοβαρότερες μετά την εκεχειρία του 1994.
Η ΕΕ ζήτησε τον περασμένο μήνα από τις περιφερειακές δυνάμεις να απόσχουν από κάθε ανάμιξη στη σύγκρουση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass