Τατάρ-Ακιντζί στον β’ γύρο

Πάνω από 40% η αποχή

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2020 12:00

ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Ερσίν Τατάρ και Μουσταφά Ακιντζί θα βρεθούν στο δεύτερο γύρο των «εκλογών» για την ανάδειξη ηγέτη των τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα. Με καταμετρημένο το 97,45% ο εκλεκτός του Ερντογάν Ερσίν Τατάρ προηγείται με 32,44%, ενώ ακολουθεί ο κ. Ακιντζί με 29,72%.

Ο Τουφάν Ερχιουρμάν καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 21,61%, ενώ ακολουθούν Οζερσάι, Αρικλί και Ντενκτάς με 5,75%, 5,42% και 4,24% αντίστοιχα. Κανονικά στις 6 το απόγευμα έκλεισαν οι κάλπες των κρίσιμων εκλογών που διεξήχθησαν στη σκιά των Βαρωσίων και των καταγγελιών Ακινζί για τον Ερντογάν, με την Άγκυρα να προωθεί με κάθε μέσο τον δικό της υποψήφιο, τον ψευδό πρωθυπουργό Ερσιν Τατάρ, για χάρη του οποίου ο Ερντογάν άνοιξε τα Βαρώσια. Όπως μετέδωσαν τουρκοκυπριακά  μέσα ενημέρωσης στις φετινές εκλογές καταγράφηκε ρεκόρ αποχής αφού η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία μέχρι τις 5 το απόγευμα έφτασε στο 54,72%.
Των χθεσινών εκλογών προηγήθηκε η κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού που έφερε η πολιτική κρίση λόγω της προκλητικής απόφασης του Τούρκου προέδρου να ανοίξει τα Βαρώσια. Μια ενέργεια που καταδικάζουν Κύπρος, Ελλάδα και Ε.Ε., και αναμένεται να συζητηθεί προσεχώς σε επίπεδο Ε.Ε.
Η χθεσινή  εκλογική διαδικασία πραγματοποιήθηκε όμως και εν μέσω των καταγγελιών του απερχόμενου Μουσταφά Ακιντζί για απειλές κατά του ίδιου και της οικογένειάς του από υπηρεσία που υπάγεται στον Ερντογάν.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
Στα κατεχόμενα, τα «στρατόπεδα» διαμορφώνονται με βάση τη λύση που υποστηρίζουν για την επίλυση του Κυπριακού, με τελευταίο επεισόδιο τις εξαγγελίες Ερντογάν - Τατάρ για το άνοιγμα στα Βαρώσια.
Ο Ακιντζί είχε αντιδράσει στην ανακοίνωση τονίζοντας ότι πρόκειται για απόφαση- ντροπή, επισημαίνοντας ότι για την Αμμόχωστο οι όποιες αποφάσεις δεν πρέπει να «έρχονται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών» και υποδεικνύοντας ότι αυτοί που κάνουν βήματα στα Βαρώσια «οδηγούν τους Τουρκοκυπρίους σε μια δύσκολη κατάσταση στο διεθνές περιβάλλον».
Ο δε Κουντρέτ Οζερσάι είχε αποχωρήσει από την «κυβέρνηση», δηλώνοντας ότι ο Τατάρ ενήργησε χωρίς να ενημερώσει και ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν συνιστά καν άνοιγμα των Βαρωσίων, όπως ο ίδιος είχε προτείνει και σχεδιάσει.  Οι Μουσταφά Ακιντζί και Τουφάν Ερχουρμάν με στήριξη της κεντροαριστεράς υποστηρίζουν το ομοσπονδιακό μοντέλο βασισμένο στον διαμοιρασμό της εξουσίας και του πλούτου.
Οι Ερσίν Τατάρ και Τεχάν Αρικλί, από την κεντροδεξιά, υποστηρίζουν λύση δύο κρατών βασισμένων στην κυρίαρχη ισότητα ή τη λύση συνομοσπονδίας.
Ο Κουντρέτ Οζερσάι υποστηρίζει μοντέλο δύο κρατών, ενώ ο Σερντάρ Ντενκτάς πιστεύει ότι πρέπει να είναι στο τραπέζι όλες οι εναλλακτικές.
Και φυσικά ο διαχωρισμός αυτός αφορά και το θέμα των Βαρωσίων: Οι Τατάρ, Αρικλί και Οζερσάι υποστηρίζουν ότι τα Βαρώσια δεν μπορεί να παραμένουν πλέον κλειστά. Ο Ντενκτάς υποστηρίζει το άνοιγμα των Βαρωσίων με τρόπο που θα διευκολύνει τη λύση και δεν θα έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass