Η Ευρώπη στο πλευρό Μακρόν

Ο Ερντογάν ξεσηκώνει μουσουλμανικές χώρες εναντίον του *Σε εξέλιξη μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων *Πλήρης στήριξη στον Γάλλο πρόεδρο και από την Ελλάδα

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2020 12:31

ΠΑΡΙΣΙ
Μία εβδομάδα μετά τον αποκεφαλισμό του καθηγητή Ιστορίας Σαμιέλ Πατί, και μετά τον πόλεμο που κήρυξε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά του ισλαμικού φανατισμού, η κόντρα της Γαλλίας με χώρες του μουσουλμανικού τόξου κλιμακώνεται με τον Ταγίπ Ερντογάν να διεκδικεί

ηγετικό ρόλο στην αντιπαράθεση αυτή.
Περίπου 200 άτομα διαδήλωσαν έξω από την κατοικία του πρέσβη της Γαλλίας στο Ισραήλ κατά του Εμανουέλ Μακρόν. Οι διαδηλωτές, κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα υπέρ του Μωάμεθ στα αραβικά στη διαδήλωση στη Γιάφα του Τελ Αβίβ κατηγορώντας τον Μακρόν ότι παίζει το παιχνίδι της «ακροδεξιάς».
Εκκλησεις για μποϊκοταζ γαλλικων προϊοντων
Την ίδια ώρα εντείνονται οι εκκλήσεις σε χώρες του αραβικού κόσμου για μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων. Στη Χαν Γιουνίς, στη Λωρίδα της Γάζας, διαδηλωτές έκαψαν φωτογραφίες του Μακρόν κι απηύθυναν κάλεσμα για την υπεράσπιση του Ισλάμ και του προφήτη Μωάμεθ.  «Η προσβολή των θρησκειών και των προφητών δεν είναι ζήτημα ελευθερίας της έκφρασης, αλλά αντίθετα προωθεί μια κουλτούρα του μίσους», ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της προειδοποιώντας για «συνέπειες», χωρίς να διευκρινίζει τι εννοεί. Η μικρότερη οργάνωση της Ισλαμικής Τζιχάντ, που δρα επίσης στον Παλαιστινιακό θύλακο της Γάζας, είπε ότι η προσβολή του Ισλάμ και του προφήτη του συνιστά παραβίαση μιας «κόκκινης γραμμής» και «δεν μπορεί να γίνει ανεκτή». Η Τουρκία του Ερντογάν, το Ιράν, η Ιορδανία και το Κουβέιτ κατήγγειλαν την αναδημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ, ενώ ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνδιάσκεψης καταδίκασε «τα λόγια ορισμένων Γάλλων υπευθύνων που καταστρέφουν τις γαλλο-μουσουλμανικές σχέσεις». Στο Κατάρ αλυσίδες σουπερμάρκετ ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν τα γαλλικά προϊόντα από τα υποκαταστήματά τους , ενώ το Πανεπιστήμιο του Κατάρ ανακοίνωσε  ότι ακυρώνει εκδηλώσεις στο πλαίσιο γαλλικής πολιτιστικής εβδομάδας . Στο Κουβέιτ, αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες με γαλλικά τυριά που απέσυραν οι υπεύθυνοι από τα ράφια σούπερ μάρκετ. Περίπου εξήντα συνεταιριστικές εταιρείες, οι οποίες είναι σημαντικοί διανομείς στο Κουβέιτ, ανακοίνωσαν μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων. Παράλληλα, κάπου 430 ταξιδιωτικά πρακτορεία στο Κουβέιτ ανέστειλαν κρατήσεις για πτήσεις προς τη Γαλλία.
ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ
Ο Μακρόν αποφάσισε να ανακαλέσει μέχρι νεωτέρας τον πρέσβη της Γαλλίας στην Άγκυρα με το Ελιζέ να καταγγέλλει τις «απαράδεκτες» δηλώσεις του Ερντογάν, που έθεσε υπό αμφισβήτηση την «ψυχική υγεία» του Γάλλου προέδρου.
Την οργή του Ερντογάν, που διεκδικεί υπερασπιστή του Ισλάμ, πυροδότησε η αποφασιστικότητα του Μακρόν να υπεραμυνθεί του δυτικού τρόπου ζωής και των αξιών της Γαλλίας, την οποία θα πρέπει να εγκαταλείψουν όσοι μουσουλμάνοι δεν μπορούν να προσαρμοστούν, αλλά από πίσω κρύβεται κυρίως η επικριτική στάση του Γάλλου προέδρου, του μόνου ηγέτη μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας που ορθώνει ανάστημα στην επεκτατική πολιτική, τις ηγεμονικές βλέψεις του Τούρκου προέδρου και τον αναθεωρητισμό της Άγκυρας.
Το πλάνο του βασίζεται σε πέντε άξονες και περιλαμβάνει μέτρα πρόληψης κατά της «ριζοσπαστικοποίησης» των νεαρών μουσουλμάνων και της πάταξης των αποσχιστικών τάσεων στην κοινωνία. Την ίδια ώρα έχουν ήδη προχωρήσει μαζικές απελάσεις ισλαμιστών κι έχουν κλείσει μια σειρά συλλόγων, που θεωρούνται ύποπτοι για «ισλαμική ριζοσπαστικοποίηση» των νέων.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΜΑΚΡΟΝ
«Απαράδεκτα» χαρακτήρισε τα σχόλια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του Γάλλου πρόεδρου, Εμανουέλ Μακρόν ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.
«Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου αναφορικά με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν είναι απαράδεκτες. Ζητάμε από την Τουρκία να σταματήσει αυτήν την επικίνδυνη αντιπαράθεση», έγραψε χαρακτηριστικά στον λογαριασμό του στο Twitter
*Με παρέμβασή του, μέσω Twitter, ο Σαρλ Μισέλ χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις κινήσεις της Τουρκίας, καλώντας να σεβαστεί τα μέλη της ΕΕ. «Αντί για θετική ατζέντα, η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς δράσεις στη Μεσόγειο και τώρα προσβάλλει. Είναι απαράδεκτο. Σεβασμός στην Ευρώπη και τα κράτη μέλη της ΕΕ», τονίζει.
Νωρίτερα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιν, στάθηκε στο πλευρό της Γαλλίας, αναδημοσιεύοντας tweet από την παρέμβαση του Ζοζέπ Μπορέλ. «Στεκόμαστε δίπλα στη Γαλλία μετά την τρομοκρατική επίθεση που δολοφόνησε τον Samuel Paty», έγραψε.
*Πληρωμένη απάντηση έδωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς στον υπεύθυνο επικοινωνίας του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή ανάρτησή του στο twitter ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν δείχνουν σεβασμό στους μουσουλμάνους. Συγκεκριμένα στο «τιτίβισμά» του στον προσωπικό του λογαριασμό ο Φαχρετίν Αλτούν τόνισε ότι «ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες σήμερα δεν στοχεύουν μόνο τους Μουσουλμάνους. Επιτίθενται στις ιερές αξίες μας, στη γραφή μας, στον προφήτη μας και στους πολιτικούς ηγέτες μας - τον τρόπο ζωής μας», δίνοντας έτσι παράταση στην κόντρα της Τουρκίας με τον Γάλλο πρόεδρος Μακρόν. Από την πλευρά του ο Μαργαρίτης Σχοινάς δεν άφησε τη δήλωση να «πέσει κάτω» και με δικό του μήνυμα στο Twitter απάντησε στον Αλτούν, παραθέτοντας τη διάταξη της της συνθήκης της ΕΕ για τις βασικές αξίες που διέπουν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. «Συγγνώμη που θα σας απογοητεύσω, αλλά αυτός είναι ο τρόπος ζωής μας, όπως ορίζεται από τη Συνθήκη μας. Ο Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής». έγραψε στην ανάρτησή του ο Μαργαρίτης Σχοινάς.
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΕΞ
Την αλληλεγγύη του προς τον εταίρο της Ελλάδας, τη Γαλλία, εκφράζει το Υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στο Twitter.
«Καταδικάζουμε απερίφραστα τις προσβλητικές εκφράσεις προερχόμενες από υψηλές αρχές της Τουρκίας κατά του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, καθώς και οποιονδήποτε λόγο που προβάλει το μίσος», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα, τη στήριξή του στον Εμανουέλ Μακρόν μετά την ειδεχθή επίθεση που δέχθηκε από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οπως τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός, μέσω Twitter, οι δηλώσεις της τουρκικής πλευράς «τροφοδοτούν το θρησκευτικό μίσος και υπονομεύουν την ειρηνική συνύπαρξη».
«Οι προσωπικές προσβολές κατά του προέδρου Μακρόν και η ρητορική μίσους που στοχεύει τη Γαλλία από την τουρκική ηγεσία είναι απαράδεκτες, τροφοδοτούν το θρησκευτικό μίσος και υπονομεύουν την ειρηνική συνύπαρξη. Πλήρης υποστήριξη και αλληλεγγύη προς τον Εμανουέλ Μακρόν και τον γαλλικό λαό, που εξακολουθεί να θρηνεί ένα ειδεχθές έγκλημα», έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Twitter.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass