ΟΛΟΙ ΥΠΕΡ ΜΑΚΡΟΝ

Χαστούκι και από Μέρκελ στον Ερντογάν

Δημοσίευση: 27 Οκτ 2020 12:10

ΠΑΡΙΣΙ
Κύμα συμπαράστασης εκδηλώνεται από τους ηγέτες της Ευρώπης στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες εμπλέκεται σε μια ανοιχτή αντιπαράθεση με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μέρκελ, Κόντε, Κομισιόν, Σαρλ Μισέλ,

Κυριάκος Μητσοτάκης, ολόκληρη η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό του Εμανουέλ Μακρόν. Πρόσφατα, ο Τούρκος πρόεδρος, με αφορμή την απόφαση του Μακρόν να φωτίσει κτίρια με σκίτσα του «Charlie Hebdo», επιτέθηκε στον Γάλλο ομόλογό του, λέγοντας πως «χρειάζεται ψυχοθεραπεία».
Μιλώντας σε εκδήλωση στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον κ. Μακρόν για αντι-ισλαμική ρητορική και ζήτησε τη στήριξη των υπόλοιπων Ευρωπαίων ηγετών, προκειμένου «να μπει ένα τέλος στην ατζέντα Μακρόν», όπως υποστήριξε.
Παράλληλα, κάλεσε τους Τούρκους πολίτες να προχωρήσουν σε μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων, ενώ επανέλαβε τη θέση ότι ο Μακρόν «χρήζει ψυχικής βοήθειας», σημειώνοντας, επίσης, ότι αυτός «ενθάρρυνε τις επιθέσεις στο Παρίσι».
Ο Ερντογάν, μιλώντας για τον Μακρόν, ανέφερε ότι πρόκειται για έναν «πραγματικό φασίστα», έναν «ναζί με την πραγματική έννοια. Η ρατσιστική τρομοκρατία εξαπλώνεται στην κοινωνία από τα μέσα ενημέρωσης και την πολιτική, συχνά με τις πλάτες των δυνάμεων ασφαλείας». Στην ίδια ομιλία, ο Ερντογάν συνέκρινε τη μεταχείριση της οποίας τυγχάνουν οι μουσουλμάνοι στην Ευρώπη με τη μεταχείριση των Εβραίων πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και κατηγόρησε ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες για «φασισμό» και «ναζισμό». Ο Ερντογάν κατηγόρησε, επίσης, τη Γερμανία ότι δεν εφαρμόζει τους νόμους περί θρησκευτικής ελευθερίας και υποστήριξε ότι στη χώρα του υπάρχει «πραγματική θρησκευτική ελευθερία».
ΒΕΡΟΛΙΝΟ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ
Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτες», ειδικά υπό το φως της δολοφονίας του Σαμουέλ Πατί, από φανατικό ισλαμιστή, τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν.
«Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε γνώση δηλώσεων του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Αυτές αποτελούν δυσφημιστικές δηλώσεις, οι οποίες είναι απολύτως απαράδεκτες, πολύ περισσότερο στο πλαίσιο της αποτρόπαιας δολοφονικής πράξης ενός ισλαμιστή φανατικού εναντίον του Γάλλου δασκάλου Σαμουέλ Πατί», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και απέρριψε και τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν «ότι η αστυνομική έρευνα σε τζαμί στο Βερολίνο αποτελούσε μέτρο που στρεφόταν εναντίον του Ισλάμ». Οι γερμανικές αστυνομικές αρχές «εργάζονται στη βάση του δικαίου των νόμων. Όποιος στη Γερμανία βιώνει τη θρησκεία του ειρηνικά και στο πλαίσιο των νόμων, προστατεύεται από το Σύνταγμά μας. Όταν λοιπόν υπονοείται ότι μια τέτοια ενέργεια έχει ως βάση τη διάκριση σε βάρος μιας θρησκευτικής κοινότητας, μιας ομάδας πιστών, αυτό είναι απολύτως λάθος», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Απαντώντας σε ερώτηση, εάν η καταδίκη των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου αποτελεί και δείγμα αλληλεγγύης προς το Παρίσι, ο κ. Ζάιμπερτ σημείωσε: «Βεβαίως αποτελεί δείγμα αλληλεγγύης, όταν εγώ στο όνομα της κυβέρνησης και ο υπουργός Εξωτερικών λέμε κάτι για το θέμα και καθιστούμε σαφές ότι για μας δηλώσεις όπως αυτές εναντίον του Γάλλου προέδρου είναι απαράδεκτες. Θεωρήστε το ως δείγμα αλληλεγγύης και κοινών αξιών».
*Στις έντονες αντιδράσεις των Ευρωπαίων ηγετών προστέθηκε χθες και εκείνη του Ιταλού πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος έγραψε, στα γαλλικά: «Τα λόγια που απευθύνει ο πρόεδρος Ερντογάν στον πρόεδρο Μακρόν είναι απαράδεκτα. Οι προσωπικές επιθέσεις δεν βοηθούν τη θετική ατζέντα που η ΕΕ θέλει να συνεχίσει με την Τουρκία, αλλά, αντίθετα, απομακρύνουν τις λύσεις. Πλήρης συμπαράσταση στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν».
ΤΟ ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΕΤΑΙ Η ΕΕ
H ΕΕ θα σκεφτεί πώς θα δράσει εάν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, ερωτηθείς για τη στάση της Άγκυρας μετά και τις τελευταίες επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
«Η θέση όπως εκφράστηκε από τον ύπατο εκπρόσωπο στο twitter αντικατοπτρίζει τη θέση της ΕΕ. Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις επίσης από τα κράτη-μέλη σχετικά με τα απαράδεκτα σχόλια του Προέδρου Ερντογάν» ανέφερε ο Πίτερ Στάνο υπογραμμίζοντας ότι «η θέση της ΕΕ είναι ξεκάθαρη».
«Οι θέσεις των 27 κρατών-μελών αποτυπώνονται ξεκάθαρα στα συμπεράσματα του τελευταίου Συμβουλίου και του Συμβουλίου στις αρχές Οκτωβρίου. Εάν η Τουρκία συνεχίσει με τις προκλήσεις, με τις εντάσεις εναντίον της ΕΕ ή εναντίον κρατών-μελών της ΕΕ πρέπει να σκεφτούμε τι θα κάνουμε σε σχέση με αυτές τις ενέργειες και τις δηλώσεις», τόνισε. Παράλληλα, ο κ. Στάνο επανέλαβε ότι η ΕΕ είναι αλληλέγγυα με τα κράτη-μέλη, την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γαλλία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass