Συνθήκες «πολέμου» σε Ολλανδία, Βρετανία

Ο ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ «ΓΟΝΑΤΙΖΕΙ» ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΕΧΕΙ ΕΚΤΟΞΕΥΘΕΙ, ΚΗΡΥΣΣΕΤΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Δημοσίευση: 21 Ιαν 2021 12:00

ΧΑΓΗ
Η Ολλανδία θα επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας –για πρώτη φορά μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο- σε εθνική κλίμακα για πρώτη φορά μετά την έναρξη της επιδημίας της COVID-19, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει καθημερινά από τις 20:30 έως τις 04:30 έως τις 10 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ο Ρούτε σε συνέντευξη Τύπου, διευκρινίζοντας πως θα ζητήσει την έγκριση του Κοινοβουλίου προτού εφαρμοστεί το μέτρο αυτό.


Η κυβέρνηση προέβλεπε αρχικά να θέσει σε ισχύ την απαγόρευση κυκλοφορίας την Παρασκευή.
Η Ολλανδία θα απαγορεύσει επίσης τις πτήσεις από τη Βρετανία, τη Νότια Αφρική και τη νότια Αμερική από τις 23 Ιανουαρίου, καθώς αυξάνεται η ανησυχία για την εξάπλωση των παραλλαγμένων στελεχών της COVID-19, πρόσθεσε ο Ρούτε.
«Είναι ένα σκληρό μέτρο. Κανείς δεν θέλει απαγόρευση κυκλοφορίας. Κανείς δεν τη χειροκροτεί», δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.
«Βέβαια, δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να πάρουμε ένα τόσο ριζοσπαστικό μέτρο χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου. Μόνο αν υπάρξει επαρκής υποστήριξη, θα λάβουμε μια οριστική απόφαση».
Ο Ρούτε και η κυβέρνησή του παραιτήθηκαν την περασμένη Παρασκευή, έπειτα από ένα σκάνδαλο που συνδεόταν με οικογενειακά επιδόματα, παραμένει όμως στη θέση του για να διαχειριστεί τη μάχη κατά του νέου κορονοϊού και τις τρέχουσες υποθέσεις, έως τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στα μέσα Μαρτίου.
«Ας μη γελιόμαστε, το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος είναι πραγματικά θανατηφόρο», είπε ο Ρούτε.
«Ακόμη κι αν η κυβέρνηση δεν είχε παραιτηθεί, θα είχαμε κάνει το ίδιο παίρνοντας ένα τόσο ριζοσπαστικό μέτρο», είπε, διευκρινίζοντας πως αν το Κοινοβούλιο συμφωνήσει, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την απαγόρευση της κυκλοφορίας στη διάρκεια των επόμενων ημερών.
«Έχουμε να κάνουμε αυτήν τη στιγμή με μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία», είπε ο Ρούτε.
Οι παραβάτες της απαγόρευσης κυκλοφορίας κινδυνεύουν να τους επιβληθεί πρόστιμο 95 ευρώ.
Η Χάγη ανακοίνωσε στα μέσα Δεκεμβρίου μια νέα σειρά μέτρων εναντίον της COVID-19, τα πιο σκληρά που έχουν επιβληθεί στην Ολλανδία από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης.
Τα καταστήματα που πωλούν μη απαραίτητα είδη έχουν κλείσει, όπως και τα καφέ και τα εστιατόρια που παραμένουν κλειστά από τα μέσα Οκτωβρίου.
Αν και τα μέτρα αυτά, που εξακολουθούν να ισχύουν, έχουν χαρακτηριστεί «περιοριστικά μέτρα» (λοκντάουν) από τις ολλανδικές αρχές, η χώρα δεν έχει εφαρμόσει περιορισμούς μετακίνησης.
Ο Ρούτε ανακοίνωσε επίσης ότι θα επιτρέπεται μόνο η επίσκεψη ενός ατόμου από δύο το πολύ σήμερα.

«ΕΜΠΟΛΕΜΗ ΖΩΝΗ» ΤΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αντιμέτωπα με τη ραγδαία αύξηση των ασθενών με νέο κορονοϊό, τα βρετανικά νοσοκομεία υφίστανται σε «τεράστια πίεση» κι ορισμένα είναι σαν να βρίσκονται σε «εμπόλεμη ζώνη», προειδοποίησε σήμερα ο επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, Πάτρικ Βάλανς.
Η κατάσταση είναι «πολύ, πολύ άσχημη αυτήν τη στιγμή, με μια τεράστια πίεση και σε ορισμένες περιπτώσεις, μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη δεδομένων των όσων οι άνθρωποι πρέπει να διαχειριστούν», είπε ο Πάτρικ Βάλανς στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.
Η Βρετανία πλήττεται από ένα νέο κύμα μολύνσεων, που αποδίδεται σε μία μετάλλαξη του ιού, η οποία θεωρείται πολύ πιο μεταδοτική.
Έχοντας μπει σε καραντίνα για τρίτη φορά επιχειρώντας να θέσει υπό έλεγχο την πανδημία, η χώρα μετρά τους περισσότερους νεκρούς στην Ευρώπη, με πάνω από 91.000 θανάτους (μέσα σε διάστημα 28 ημερών έπειτα από ένα θετικό τεστ), εκ των οποίων ένας αριθμός ρεκόρ 1.610 νεκρών σε διάστημα 24 ωρών χθες Τρίτη. Οι μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό αγγίζουν τα 3,5 εκατομμύρια.
Η εκτόξευση των κρουσμάτων και των θανάτων πιέζει ασφυκτικά τα νοσοκομεία, όπου νοσηλεύονται 37.946 ασθενείς με Covid-19 (εκ των οποίων οι 3.916 σε αναπνευστική υποστήριξη), πολύ περισσότεροι από το πρώτο κύμα την άνοιξη.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει από τις αρχές Δεκεμβρίου ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μαζικών εμβολιασμών με την ελπίδα να μπορέσει να χαλαρώσει σταδιακά την καραντίνα.Περισσότεροι από 4,2 εκατομμύρια υγειονομικοί ή πολίτες άνω των 70 έχουν ήδη λάβει μια πρώτη δόση των εμβολίων των Pfizer/BioNTech ή AstraZeneca/Οξφόρδης, με στόχο τον εμβολιασμό 15 εκατομμυρίων ανθρώπων έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

ΡΩΣΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ
Στο μεταξύ το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων ( RDIF) υπέβαλε αίτηση για την έγκριση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V κατά της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένει την επανεξέτασή της τον Φεβρουάριο, καθώς η Μόσχα επιδιώκει να επιταχύνει τη διαθεσιμότητα του εμβολίου παγκοσμίως.
Το RDIF κοινοποίησε την τελευταία αυτή εξέλιξη στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter, κάνοντας ένα βήμα προς την έγκρισή του, καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο σχεδιάζουν τον μαζικό εμβολιασμό των πολιτών τους για να αντιμετωπίσουν την πανδημία.
Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V έχει εγκριθεί στην Αργεντινή, τη Λευκορωσία, τη Σερβία και σε μερικές άλλες χώρες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass