ΓΑΛΛΙΑ: Αγρότες απέκλεισαν δρόμους και πέταξαν προϊόντα

ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ *ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΑΝ 77 ΜΠΛΟΚΑ ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

Δημοσίευση: 26 Ιαν 2024 7:20

ΠΑΡΙΣΙ
Οι αγρότες στη Γαλλία απέκλεισαν λεωφόρους και πέταξαν κιβώτια με εισαγόμενα προϊόντα χθες, αξιώνοντας την ανάληψη επείγουσας δράσης για τις χαμηλές τιμές παραγωγού, τους κανονισμούς για την πράσινη μετάβαση και τις πολιτικές του ελεύθερου εμπορίου, καθώς οι κινητοποιήσεις, που ολοένα και διογκώνονται, μετατοπίζονται όλο και κοντά στο Παρίσι.

Οι αγρότες λένε πως οι διαμαρτυρίες, που διανύουν τώρα τη δεύτερη εβδομάδα τους, αφότου ξεκίνησαν στα νοτιοδυτικά, θα συνεχιστούν για όσο διάστημα τα αιτήματά τους δεν ικανοποιούνται, θέτοντας την πρώτη μεγάλη πρόκληση για τον νέο πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ.
ΜΠΛΟΚΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
«Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν στο τραπέζι», δήλωσε ο Αρνό Γκεγιό, επικεφαλής της ένωσης Jeunes Agriculteurs (Νέοι Αγρότες) σε δημοσιογράφους, όταν ρωτήθηκε σχετικά με πληροφορίες που θέλουν τους αγρότες να διαταράζουν την κυκλοφορία στο Παρίσι, από σήμερα (26/1) κιόλας.
Οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι περιφερειακές συνδικαλιστικές ενώσεις αγροτών κάλεσαν τα μέλη τους να συγκεντρωθούν στη γαλλική πρωτεύουσα, έγραψε η εφημερίδα Le Parisien και μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV.
Ο χρόνος πιέζει ακόμα περισσότερο τη γαλλική κυβέρνηση, διότι «υπάρχει κίνδυνος τα συνδικάτα να ξεφύγουν, εάν η αναμονή είναι πάρα πολύ μεγάλη», προειδοποίησαν οι υπηρεσίες πληροφοριών σε ένα σημείωμα που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, κρίνοντας «πραγματικούς τους κινδύνους για διατάραξη της δημόσιας τάξης».
Καθώς ο Ατάλ συναντήθηκε το πρωί της Πέμπτης με τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικολογικής Μετάβασης και Οικονομίας, με στόχο να ανακοινώσει συγκεκριμένες προτάσεις την Παρασκευή, οι αγρότες χρησιμοποίησαν δεμάτια από σανό και τρακτέρ για να αποκλείσουν κεντρικές λεωφόρους κατά μήκος της Γαλλίας, της μεγαλύτερης αγροτικής παραγωγού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η μπάλα βρίσκεται
στο γήπεδο της κυβέρνησης»
«Έχουμε πάντα περισσότερους κανόνες για να ακολουθούμε, μας ζητούν πάντα όλο και περισσότερα και κερδίζουμε όλο και λιγότερα. Δεν μπορούμε να ζούμε από τη δουλειά μας πλέον», δήλωσε ο 61χρονος Ζαν Ζακ Πεσκερέλ από το συνδικάτο Calvados Coordination Rurale.
Κιβώτια με ντομάτες, λάχανα και κουνουπίδια, που σύμφωνα με μια ομάδα αγροτών ήταν εισαγόμενα, διασκορπίστηκαν κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Α7, που συνδέει τη Μασσαλία και τη Λυόν, τη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας αντίστοιχα. Στη νοτιοδυτική άκρη του Παρισιού, δεκάδες τρακτέρ πραγματοποίησαν πορεία τις πρωινές ώρες αιχμής.
Οι αγρότες οργάνωσαν 77 μπλόκα σχεδόν παντού στη Γαλλία, σύμφωνα με μια καταμέτρηση της ένωσης FNSEA. Στην περιοχή της Ιλ ντε Φρανς, η FNSEA και οι Jeunes agriculteurs κάλεσαν τα μέλη τους να συγκεντρωθούν την Παρασκευή «στους μεγάλους οδικούς άξονες περιμετρικά της πρωτεύουσας».
Οι κινητοποιήσεις, που ολοένα και διογκώνονται, μετατοπίζονται όλο και πιο κονά στο Παρίσι.
«Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της κυβέρνησης», από την οποία εξαρτάται «να κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί μια παράλυση της χώρας», εκτίμησε ο Αρνό Γκεγιό.
Η πανίσχυρη αγροτική ένωση FNSEA, αργά χθες το βράδυ, παρέδωσε στην κυβέρνηση έναν κατάλογο με τα αιτήματά τους, μεταξύ άλλων την καλύτερη εφαρμογή ενός νόμου που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τις τιμές παραγωγού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass