«Πράσινο φως» για τα F-35

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΥΠΑΜ *«ΑΛΜΑ» ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Δημοσίευση: 27 Ιαν 2024 7:30

ΑΘΗΝΑ
Στο «κλειστό κλαμπ» των χωρών που διαθέτουν τα «αόρατα» μαχητικά F-35 ετοιμάζεται να μπει η Ελλάδα. Η αποστολή από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ της επίσημης απάντησης στην Αθήνα για την πώληση των αεροσκαφών 5ης γενιάς αναμένεται τα επόμενα 24ωρα.

Η Αθήνα βρίσκεται σε αναμονή εξελίξεων εντός των επόμενων ημερών ή ακόμη και ωρών για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35, μια κίνηση που αλλάζει την ισορροπία των δυνάμεων, αλλά και αποτυπώνει το υψηλότατο επίπεδο των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων.
Το ένα σκέλος είναι αυτό που αφορά την απαντητική επιστολή των Αμερικανών στο ελληνικό αίτημα, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα φτάσει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τη Δευτέρα. Παράλληλα, θα σταλεί και στο Κογκρέσο και εφόσον εντός 14 ημερών δεν υπάρξουν αντιρρήσεις, τότε θα αρχίσει η διαπραγμάτευση για την υπογραφή της Σύμβασης.
Υπάρχει και το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης, καθώς αναμένεται και μια επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου εκτός της αποδοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35, θα αποτυπώνεται η πρόθεση περαιτέρω ενίσχυσης της ελληνο-αμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας.
Με τη μελλοντική απόκτηση των F-35 και σε συνδυασμό με τα Rafale και τα αναβαθμισμένα F-16, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία καθίσταται μια από τις ισχυρότερες στην ευρύτερη περιοχή.
Να σημειωθεί ότι οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, καθώς προηγήθηκαν η αποδοχή της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από τον Ερντογάν και η επιστολή Μπάιντεν προς το Κογκρέσο για την προώθηση της αναβάθμισης των τουρκικών F-16.
«Φαίνεται ότι οι διαδικασίες κινούνται παραλλήλως» τόνισε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Πιέρρος Τζανετάκος. «Μπορεί κανείς να το δει ως μια άσκηση ισορροπίας των ΗΠΑ στο δύσκολο τρίγωνο των σχέσεων Αθήνας – Ουάσινγκτον – Άγκυρας».
Ωστόσο, η μεγάλη εικόνα είναι ότι ο Λευκός Οίκος προωθεί με ραγδαίο ρυθμό την ενίσχυση της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Κι αυτό διότι εν μέσω δύο πολέμων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, η Ανατολική Μεσόγειος έχει καταστεί ξανά υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα για τους Αμερικανούς.
Η εξωτερική πολιτική άλλωστε, θα είναι ένα από τα θέματα αιχμής στην προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Μπάιντεν εν όψει μιας ακόμα σκληρής αναμέτρησης τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass