Πρώτη νίκη των Γάλλων αγροτών

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΣΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΝΤΙΖΕΛ

Δημοσίευση: 27 Ιαν 2024 7:45

ΠΑΡΙΣΙ
Πιεσμένη από τις δυναμικές κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη τη Γαλλία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι εγκαταλείπεται το σχέδιο αύξησης του φόρου στο πετρέλαιο ντίζελ για γεωργική χρήση, η τιμή του οποίου προβλεπόταν να αυξηθεί σταδιακά μέχρι το 2030.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την οργή των Γάλλων αγροτών, που απειλούν να αποκλείσουν τις εισόδους της γαλλικής πρωτεύουσας.
Μιλώντας από ένα αγρόκτημα στη νοτιοδυτική Γαλλία, με τις σημειώσεις του ακουμπισμένες σε ένα δεμάτι άχυρο, ο Ατάλ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση «θα βάλει τη γεωργία πάνω από οτιδήποτε άλλο».
Τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής των νόμων που στοχεύουν στην προστασία του αγροτικού εισοδήματος, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τις βιομηχανίες και τα σούπερ μάρκετ
«Θα σταματήσουμε αυτήν την ανοδική τάση του GNR», του ντίζελ για αγροτική χρήση, υποσχέθηκε ο Γάλλος πρωθυπουργός, ικανοποιώντας έτσι ένα από τα βασικά αιτήματα των αγροτών, οι οποίοι έχουν αποκλείσει έναν από τους κεντρικούς αυτοκινητόδρομους που συνδέουν το Παρίσι με τη Λιλ και το Βέλγιο, και ετοιμάζονται για περαιτέρω κινητοποιήσεις ώστε να αυξήσουν τις πιέσεις στην κυβέρνηση.
Ο Ατάλ είπε επίσης ότι η Γαλλία «αντιτίθεται και θα συνεχίσει να αντιτίθεται» στην υπογραφή της αμφιλεγόμενης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Mercosur, της Νότιας Αμερικής. Οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται εδώ και χρόνια αυτή τη συμφωνία, που προσκρούει σε περιβαλλοντικά θέματα. Οι Γάλλοι αγρότες φοβούνται επίσης τον κίνδυνο αθέμιτου ανταγωνισμού από τα λατινοαμερικανικά προϊόντα.
Αφού επέκρινε «εκείνους που αντιτίθενται στην υπεράσπιση των αγροτών μας και του περιβάλλοντος», υποσχέθηκε ότι θα ληφθούν αμέσως «δέκα μέτρα για την απλοποίηση των διαδικασιών» και ότι θα καταστεί ευκολότερη η πρόσβαση των αγροτών σε υδάτινους πόρους.
Τάχθηκε επίσης υπέρ της εφαρμογής των νόμων που στοχεύουν στην προστασία του αγροτικού εισοδήματος, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τις βιομηχανίες και τα σουπερμάρκετ.
Τις επόμενες ημέρες, η κυβέρνηση θα επιβάλλει «βαριές κυρώσεις» σε τρεις επιχειρήσεις που δεν τηρούν αυτούς τους νόμους, ανακοίνωσε ο Ατάλ, υποσχόμενος ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα γίνει προσπάθεια ώστε να καταβάλλονται γρηγορότερα οι αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους, τα κοπάδια των οποίων πλήττονται από ασθένειες, όπως είναι η επιζωοτική αιμορραγική νόσος, για την οποία το κράτος θα καλύπτει το 90% της θεραπείας, από 80% που είναι σήμερα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass