Καταγγελίες για εμπλοκή οργάνωσης του ΟΗΕ στις επιθέσεις της Χαμάς

Η Δύση κόβει τη χρηματοδότηση προς την UNRWA - Δεν θα είναι μέρος της λύσης στο παλαιστινιακό έδαφος μετά τον πόλεμο, διαμηνύει το Ισραήλ

Δημοσίευση: 28 Ιαν 2024 7:57

ΣΙΔΝΕΪ
Σάλο έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες των ισραηλινών Αρχών ότι εργαζόμενοι στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ενδέχεται να είχαν ανάμειξη στις επιθέσεις της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.


H UNRWA διέκοψε τις σχέσεις της με αυτά τα μέλη του προσωπικού της και ξεκίνησε χθες έρευνα αναφορικά με τις καταγγελίες, που ώθησαν τις ΗΠΑ να «αναστείλουν προσωρινά» κάθε μελλοντική χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της διανομής βοήθειας στους αμάχους της Λωρίδας της Γάζας.
Τη σκυτάλη πήραν χθες κι άλλες δυτικές χώρες, όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Ιταλία – που ανακοίνωσαν την αναστολή της χρηματοδότησής τους προς την UNRWA.
H υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Πένι Γούονγκ δήλωσε «βαθιά ανήσυχη» με τις κατηγορίες εις βάρος της UNRWA. «Συνομιλούμε με τους εταίρους μας και θα αναστείλουμε προσωρινά την καταβολή πρόσφατων χρηματοδοτήσεων», έγραψε η υπουργός στην πλατφόρμα Χ.
«Χαιρετίζουμε την άμεση απάντηση της UNRWA, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού των συμβάσεων (με μέλη του προσωπικού) καθώς και της ανακοίνωσης έναρξης έρευνας για τις κατηγορίες εις βάρος του οργανισμού», πρόσθεσε.
Η Γουόνγκ τόνισε στη συνέχεια το «ζωτικής σημασίας έργο» της UNRWA για τους κατοίκους της Γάζας και τους «πάνω από 1,4 εκατ. Παλαιστινίους που έχουν βρει αυτή τη στιγμή καταφύγιο στις εγκαταστάσεις της».
Από την πλευρά του, ο Καναδός υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Άχμεντ Χουσέν, δήλωσε την Παρασκευή ότι «ο Καναδάς αναστέλλει προσωρινά κάθε πρόσθετη χρηματοδότηση προς την UNRWA ενόσω πραγματοποιεί ενδελεχή έρευνα για τις κατηγορίες αυτές».
«Ο Καναδάς δίνει μεγάλη σημασία σε αυτές τις κατηγορίες και βρίσκεται σε στενή επαφή με την UNRWA και άλλους δωρητές για το θέμα αυτό», έγραψε ο υπουργός στην πλατφόρμα Χ.
«Εάν αυτές οι κατηγορίες αποδειχθούν ορθές, ο Καναδάς αναμένει ότι η UNRWA θα ενεργήσει άμεσα έναντι αυτών που διαπιστώθηκε ότι είχαν εμπλοκή στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς», πρόσθεσε ο Καναδός υπουργός, διευκρινίζοντας ότι η Οτάβα παραμένει «βαθιά ανήσυχη για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και συνεχίζει να ζητά την άμεση, συνεχή και ανεμπόδιστη διέλευση της απαραίτητης βοήθειας».
Ακολούθησε λίγο αργότερα η Ιταλία με τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι να σημειώνει στην πλατφόρμα Χ:
«Η ιταλική κυβέρνηση ανέστειλε τη χρηματοδότηση της UNRWA μετά την ειδεχθή επίθεση κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, Συμμαχικές χώρες έλαβαν πρόσφατα την ίδια απόφαση.
Δεσμευόμαστε να παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό πληθυσμό, προστατεύοντας την ασφάλεια του Ισραήλ», σημείωσε.

 

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Από την πλευρά του το Ισραήλ διά στόματος του επικεφαλής της διπλωματίας του εξέφρασε την επιθυμία του η UNRWA να μην διαδραματίζει πλέον κανέναν ρόλο στη Λωρίδα της Γάζας. Η κυβέρνηση θέλει να «διασφαλίσει ότι η UNRWA δεν θα είναι μέρος» της λύσης στο παλαιστινιακό έδαφος μετά τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ανέφερε ο Ίσραελ Κατς σε ανακοίνωση, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα «σταματήσουν» όλες οι δραστηριότητες της υπηρεσίας.

 

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Η ΟΑΠ
Tην ίδια ώρα η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η απόφαση ορισμένων δυτικών χωρών να σταματήσουν τη χρηματοδότηση της UNRWA συνεπάγεται μεγάλους κινδύνους σε πολιτικό επίπεδο και σε επίπεδο παροχής βοήθειας.
«Απευθύνουμε έκκληση προς τις χώρες που ανακοίνωσαν τη διακοπή της βοήθειας προς την UNRWA να αναθεωρήσουν αμέσως την απόφασή τους», , δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) Χουσέιν αλ-Σέιχ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass