Ο ΕΡΩΤΑΣ ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ… ΧΩΡΟ ΔΕΝ ΚΟΙΤΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Βρίσκουν ταίρι στο Γηροκομείο

*Γλυκές – ανθρώπινες ιστορίες που οδηγούν ακόμα και στον γάμο (!)

Δημοσίευση: 19 Μαϊ 2016 1:26

 

Του Κώστα Γκιάστα

Και αν για κάποιους ο έρωτας χρόνια δεν κοιτά, υπάρχουν και αυτοί που αποδεικνύουν πως ούτε τον… χώρο βλέπει. Πρόκειται για «ανήσυχους» και δραστήριους ηλικιωμένους που βρίσκονται ανά διαστήματα στο Δημοτικό Γηροκομείο Λάρισας και με τις γλυκές και ανθρώπινες κινήσεις τους εκπλήσσουν ευχάριστα ακόμα και τους εργαζόμενους.

«Δημιουργούν σχέσεις και λειτουργούν ως ένα κανονικό αξιοσέβαστο ζευγάρι. Πηγαίνουν βόλτες, συζητάνε όλα τα θέματα, μοιράζονται τις ανησυχίες τους και γενικά περνάνε όλο τον χρόνο μαζί» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων στην «Ε» η κοινωνική λειτουργός κ. Μαίρη Τουρτούνη.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών επιλέγουν να μην μείνουν μόνοι σε αυτή τη φάση της ζωής τους. Οι περισσότεροι απλά προχωρούν σε μια σχέση όμως κάποιοι άλλοι δεν σταματάνε εκεί καθώς «φτάνουν μέχρι και τον γάμο. Είχαμε τέτοιο περιστατικό που γεννήθηκε εδώ μέσα και κατέληξε σε γάμο. Συνέχισαν κανονικά τη ζωή τους μέσα εδώ. Αυτό αν και σπάνιο συνέβη» τονίζει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τώρα, για το ποιος είναι ο λόγος που οι άνθρωποι δεν τα «παρατάνε» συναισθηματικά υπογραμμίζει: «Είναι μια ανάγκη κάλυψης ενός συναισθηματικού κενού. Όλοι οι φυσιολογικοί άνθρωποι το έχουν. Πόσο μάλιστα οι άνθρωποι που βρίσκονται στον χώρο του Γηροκομείου και νιώθουν καμιά φορά πως είναι λίγο πιο μακριά από τις οικογένειες».

Υπάρχουν όμως οι προϋποθέσεις για να γεννηθεί μια σχέση; Ρωτάμε την κοινωνική λειτουργό του Γηροκομείου για να μας απαντήσει: «Ναι, γιατί κάνουν συνεχώς δημιουργικά πράγματα και έχουν δημιουργικό και ανήσυχο πνεύμα. Για μας άλλωστε η σωστή διαχείριση του ελεύθερου χρόνου των φιλοξενουμένων μας, αποτελεί μόνιμο στόχο του ιδρύματός μας. Είναι φιλοσοφία μας ότι εκτός από ευχάριστη διαμονή ο ηλικιωμένος πρέπει να έχει την ευκαιρία στη δημιουργία και στην εκμετάλλευση του χρόνου του. Προς αυτή την κατεύθυνση το Δημοτικό Γηροκομείο Λάρισας, πρωτοπόρο πανελλαδικά, οργάνωσε και έθεσε σε λειτουργία εργαστήριο εργοθεραπείας από το καλοκαίρι του 1987.

Για παράδειγμα στο εργαστήριο, που ακόμη λειτουργεί, έχουν κατά καιρούς εθελοντικά συμμετάσχει εκατοντάδες ηλικιωμένοι και έχουν με μεγάλη επιτυχία ανακαλύψει ταλέντα τους στη ζωγραφική, στον πηλό και σε πλείστες άλλες χειροτεχνίες. Η χαρά της δημιουργίας, η ικανοποίηση και το καμάρι για ένα δικό τους έργο, έφταναν για να συνεχίσουν να συμμετέχουν στο εργαστήριο, δημιουργώντας έτσι έναν πυρήνα σωστής και ευχάριστης διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου τους. Η εθελοντική εργασία στον κήπο, στην κουζίνα, στην καθαριότητα, σε εξωτερικές εργασίες, στη συντήρηση του κτιρίου, δημιουργεί ένα αίσθημα ευθύνης και χρησιμότητας στον φιλοξενούμενο, ειδικά όταν προέρχεται από κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης. Οι επισκέψεις, οι εκδρομές, η κατασκήνωση, μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις, είναι για τους ηλικιωμένους μας πηγή ζωής και αποτελούν τον γνώμονα της ευχάριστης διαμονής τους στο ίδρυμα».

Σύμφωνα με την ηλικία τους πρόκειται για ανθρώπους που έχουν τα παλιά στερεότυπα, υποθέτουμε. Άρα ο άνδρας θα κάνει την πρώτη κίνηση αλλά η κ. Τουρτούνη καταλήγει πως «την κίνηση του φλερτ συνεχίζει να την κάνει ο άνδρας. Είναι πιο παραδοσιακοί αλλά αν δεν δώσει το οκ η γυναίκα δεν γίνεται τίποτα. Με τον τρόπο της η γυναίκα λοιπόν κάνει την κίνηση»...

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Δεν είναι όλα ρόδινα και ρομαντικά στο Γηροκομείο καθώς υπάρχουν και πολλά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τη διεύθυνση. Η μείωση των δωρεών είναι το πιο σημαντικό από αυτά ενώ επίσης μεγάλο ρόλο παίζει και η αδυναμία είσπραξης ποσών από ενοικιαστές ακινήτων. Για να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του το Γηροκομείο της πόλης, σύμφωνα με τους ανθρώπους του, θα πρέπει να συνεχιστεί η φιλευσπλαχνία των Λαρισαίων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass