ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΧΘΕΣ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΕΕΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΥΘΡΑΣ ΗΜΙΣΕΛΗΝΟΥ ΤΩΝ ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΕΜΙΡΑΤΩΝ

Διακόσιοι προκάτ οικίσκοι στη Μάνδρα

Δημοσίευση: 19 Μαϊ 2016 1:27
Από την υπογραφή του μνημονίου χθες στο ΓΕΕΘΑ Από την υπογραφή του μνημονίου χθες στο ΓΕΕΘΑ

Νέα δεδομένα στις συνθήκες φιλοξενίας προσφύγων στη Λάρισα δημιουργεί το «μνημόνιο κατανόησης» για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, που υπογράφηκε χθες στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), μεταξύ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Της χώρας που θα στηρίξει οικονομικά τη δημιουργία υποδομών για την καλύτερη φιλοξενία Σύρων προσφύγων που έχουν εγκλωβισθεί στην Ελλάδα, μετά και τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας. Το «μνημόνιο» που υπογράφηκε χθες στο ΓΕΕΘΑ προβλέπει την εγκατάσταση 200 προκάτ οικίσκων στη ανοιχτή δομή του πρώην στρατοπέδου «Ευθυμιόπουλου».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», η συμφωνία τίθεται άμεσα σε ισχύ, εξέλιξη που σημαίνει ότι σε ένα δίμηνο – τρίμηνο, οι οικίσκοι θα έχουν εγκατασταθεί στο πρώην στρατόπεδο προκειμένου να φιλοξενηθούν σε πρώτη φάση, 800 Σύριοι πρόσφυγες με δυνατότητα φιλοξενίας 1.700 προσφύγων.

Το πρώην στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου» είναι η πρώτη δομή που επιλέχθηκε για την εφαρμογή του «μνημονίου κατανόησης», με φορείς υλοποίησης της συμφωνίας τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο και την οικονομική συνδρομή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Να σημειωθεί ότι προϋπόθεση για την εγκατάσταση των προκάτ οικίσκων είναι, οι 756 πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται σήμερα στη Μάνδρα να μεταφερθούν σε άλλες δομές έως την ολοκλήρωση των εργασιών. Εργασίες που, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, αναμένεται να ολοκληρωθούν «το αργότερο έως το τέλος του καλοκαιριού».

ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Με αφορμή τη χθεσινή εξέλιξη, από το ΓΕΕΘΑ ανακοινώθηκε χθες ότι «υπεγράφη στο ΓΕΕΘΑ από τον πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Δρ. Αντώνιο Αυγερινό και τον γενικό γραμματέα της Ερυθράς Ημισελήνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Dr. Mohammed Ateeq Al-Falahi, Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum οf Understanding), με το οποίο συμφωνήθηκε η κατασκευή αρχικά ενός χώρου φιλοξενίας προσφύγων στον χώρο του ‘’Στρατοπέδου Ευθυμιοπούλου’’ στην περιοχή Κουτσόχερου νομού Λάρισας, από την Ερυθρά Ημισέληνο ΗΑΕ, και η παράδοσή του προς λειτουργία στις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Το ως άνω κέντρο φιλοξενίας, το οποίο θα κατασκευαστεί με μέσα τα οποία θα προέλθουν από την ελληνική αγορά, θα δύναται με την ολοκλήρωσή του να φιλοξενήσει σε προκατασκευασμένους οικίσκους έως 1700 πρόσφυγες. Επίσης θα διαθέτει χώρους ιατρικών εξετάσεων, παιδότοπους και χώρους για το διοικητικό προσωπικό.

Η εν λόγω δράση, η οποία εντάσσεται στον ευρύτερο συντονιστικό ρόλο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το προσφυγικό, αποτελεί το επιστέγασμα σχετικής πρωτοβουλίας του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στο πλαίσιο των διεθνών επαφών του καθώς και απορρεουσών ενεργειών του ΥΠΕΘΑ και θα συμβάλει ουσιαστικά στην άμβλυνση των προβλημάτων που δημιουργούνται από τις προσφυγικές ροές».

ΠΑΙΔΙΑ

Υπενθυμίζεται ότι οι συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου» απασχόλησαν και την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας όπου, άσχετα από την πολιτική αντιπαράθεση, σημειώθηκε η ανάγκη της λήψης πρόσθετων πρωτοβουλιών για τη βελτίωση των συνθηκών.

Όπως μεταξύ άλλων διευκρίνισε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, εξετάζεται το θέμα της σύνδεσης - με αστική συγκοινωνία - της Μάνδρας με τη Λάρισα ενώ από την 1η Στρατιά εξετάζεται το θέμα της ύδρευσης αφού το σημερινό δίκτυο της ΔΕΥΑΛ, ως γνωστόν, τους θερινούς μήνες δεν επαρκεί για την πλήρη κάλυψη των αναγκών υδροδότησης των γύρω κοινοτήτων του Δήμου Λάρισας.

Πέραν επίσης της ελλιπούς, από τις δημόσιες δομές υγείας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προσφύγων και μεταναστών, επείγουσας προτεραιότητας θέμα αποτελεί και η κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών του καταυλισμού. Υπενθυμίζεται τέλος ότι σε προσλήψεις προσωπικού προχωρά και η οργάνωση Γιατροί του Κόσμου.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass