ΑΛΛΑΖΕΙ ΕΙΚΟΝΑ Η ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ – ΤΟΥΜΠΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Σικελιανού και Νικόπολης …μια νέα πλατεία!

* Θα κυριαρχεί το πράσινο και το νερό από υδάτινους πίδακες

Δημοσίευση: 22 Μαϊ 2016 11:50

 

Της Ζωής Παρμάκη

Φωτ.: Κώστας Τσάντζος

Μια όαση δροσιάς αναμένεται να δημιουργηθεί τους επόμενους μήνες στη συνοικία του Αγίου Γεωργίου Τούμπας με πλατεία, «water switches» και χώρους ψυχαγωγίας για όλες τις ηλικίες. Ο κοινόχρηστος χώρος του γηπέδου που βρίσκεται στις οδούς Σικελιανού και Νικόπολης πίσω από τους χώρους του 7ου Γυμνασίου – 4ου ΕΠΑΛ θα διαμορφωθεί και θα αλλάξει αφήνοντας πίσω του τα χόρτα και τις λάσπες που κυριαρχούν σήμερα.

Στόχος της σχεδιαστικής πρότασης αποτελεί η δημιουργία μιας «ισχυρής» ζώνης πρασίνου ανάμεσα στα κτίρια αλλά και μπροστά από το σχολείο, καθώς επίσης και η κατασκευή χώρων για τη συνάντηση, ανάπαυση και ψυχαγωγία των κατοίκων της περιοχής όλων των ηλικιών. Το έργο πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο την περασμένη Τρίτη, αναμένεται να δημοπρατηθεί στις 21 Ιουνίου ενώ είναι προϋπολογισμού 438.759 ευρώ.

Έτσι, στη μελέτη προβλέπονται χώροι περιπάτου περιμετρικά αλλά και στο εσωτερικό της πλατείας, περιστοιχισμένοι από δέντρα, με την παράλληλη κατασκευή καθιστικών στη διαδρομή για την ξεκούραση των επισκεπτών. Βασική διαδρομή θα αποτελεί η σειρά δέντρων που δημιουργείται μπροστά από το χώρο της εκκλησίας η οποία, από τη μία θα εξυπηρετεί τους «βιαστικούς» περιπατητές να διασχίσουν την πλατεία, αλλά συγχρόνως θα διαχωρίζει και τις διαφορετικές χρήσεις που συνυπάρχουν στον χώρο.

Όλες οι διαδρομές θα επιστρωθούν με έναν συνδυασμό από τετράγωνες πλάκες χρώματος γκρι-ανθρακί και κόκκινου. Η πρόσβαση στην πλατεία θα είναι εύκολη από όλες της τις πλευρές και οι διάδρομοι κυκλοφορίας θα οδηγούν στην καρδιά της, που θα αποτελείται από έναν μεγάλο, ημικυκλικό χώρο καθιστικού, στο εσωτερικό του οποίου θα κατασκευαστεί μια μικρή εξέδρα για τη φιλοξενία εκδηλώσεων και των ανοιχτών χώρων συνεστίασης. Το καθιστικό θα είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε να προσφέρει άνεση αλλά και ένα ευχάριστο περιβάλλον για όποιον το επισκεφτεί. Προβλέπεται σύμφωνα με την τεχνική έκθεση να αποτελείται από τρία επίπεδα, τα διαζώματα των οποίων είναι φυτεμένα με γκαζόν αλλά και δέντρα που θα προσφέρουν σκίαση και δροσιά ενώ τα καθιστικά θα είναι κατασκευασμένα από χρωματισμένο εμφανές μπετόν. Σύμφωνα με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων «θα είναι ένας χώρος ελκυστικός για τους μαθητές του σχολείου που βρίσκεται στην περιοχή και θα έχουν την ευκαιρία να χαλαρώσουν και να ξεκουραστούν στο γρασίδι, οι περαστικοί να πάρουν μια βαθιά ανάσα ξεκούρασης αλλά και ο μοναχικός επισκέπτης να καθίσει να διαβάσει το βιβλίο του στο καταπράσινο περιβάλλον».

Πίσω από τη μικρή εξέδρα προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα σιντριβάνι τύπου «water switches» που θα έχει δηλαδή τη δυνατότητα της αστραπιαίας εκτόξευσης πιδάκων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του πιο εντυπωσιακού θεάματος με κινούμενες, εκτοξευόμενες, στατικές, εναλλασσόμενες, διαδοχικές υδάτινες μορφές. Το σιντριβάνι αυτό θα δημιουργηθεί από εννέα υποδαπέδια συστήματα υδάτινων πιδάκων ώστε να δίνει την αίσθηση πολλών σιντριβανιών. Έτσι, το τρεχούμενο νερό θα προσδίδει μια διαφορετική αίσθηση ακόμη και με τους ήχους του, πέρα από τη δροσιά που θα προσφέρει τις ζεστές μέρες του χρόνου.

Τέλος, στην άκρη της πλατείας και προστατευμένος από κινδύνους, θα κατασκευαστεί χώρος πρότυπης παιδικής χαράς. Θα διαθέτει επίσης χώρους ειδικά διαμορφωμένους με καθιστικά και επιστρωμένους με κίτρινους κυβόλιθους για να εξυπηρετούν τους συνοδούς των παιδιών. Περιμετρικά θα περιβάλλεται από φυσική περίφραξη και τεχνητή ξύλινη περίφραξη, ενώ θα διαθέτει είσοδο από την εσωτερική πλευρά της πλατείας για μεγαλύτερη ασφάλεια των παιδιών.

Μελετητές – επιβλέποντες του έργου είναι οι Μαρία Κωτούλα, Γεώργιος Ζεμπέκης και Νικόλαος Μητσός.

Σύμφωνα με τη μελέτη πρόκειται για ένα έργο που θα αλλάξει την εικόνα της περιοχής και θα προσφέρει χώρους πρασίνου, ψυχαγωγίας και χαλάρωσης που αναζητούν οι πολίτες και ειδικά των συνοικιών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass