ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ

Πουρνάρια, κουμαριές στο έλεος της κάμπιας…

* Ήδη βρίσκονται σε στάδιο μεταμόρφωσης, συστάσεις γεωπόνων για να προληφθούν φαινόμενα για την επόμενη χρονιά

Δημοσίευση: 10 Ιουν 2016 11:43

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Οι κάμπιες της πεταλούδας Lymantria dispar είναι αυτές που προκαλούν τελικά τις πολύ μεγάλες ζημιές που διαπιστώνονται τον τελευταίο καιρό σε ορισμένες δασικές εκτάσεις των Δήμων Αγιάς, Τεμπών και Τυρνάβου, σύμφωνα με τον προϊστάμενο Φυτοποιοτικού και Υγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, γεωπόνο, διδάκτορα Εντομολογίας, κ. Δημήτρη Σταυρίδη.

Όπως ο ίδιος μας ανέφερε, έλεγχοι στα σημεία του προβλήματος έδειξαν ότι σημαντική προσβολή παρουσιάζεται σε δασικά φυτά. Κυρίως σε πουρνάρια και κουμαριές, ενώ λιγότερο σε καστανιές, πλατάνια και άλλα αυτοφυή. «Φέτος» υπογράμμισε «το φαινόμενο είναι σε έξαρση σε όλη την Ελλάδα και συνδέεται με τον ήπιο χειμώνα που προηγήθηκε. Πρόκειται για πεταλούδα η οποία πέρυσι άφησε τα αβγά της, αυτήν την εποχή οι κάμπιες σιγά-σιγά γίνονται πεταλούδες, οι οποίες πάλι από τα τέλη Ιουλίου θα αρχίσουν να αφήνουν τα νέα τους αβγά για τη νέα χρονιά». Ο κ. Σταυρίδης τόνισε ότι το φαινόμενο παρακολουθείται, συστήνει στους δενδροκαλλιεργητές να συμβουλεύονται τον γεωπόνο τους για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων σε καλλιέργειές τους, και προειδοποιεί να μην αγγίζονται οι κάμπιες με γυμνά χέρια προς αποφυγή αλλεργιών που συχνά αυτές προκαλούν.

Ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσε και το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγιάς, που υπογράφει ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος κ. Βασίλης Σμυρλής και αναφέρει τα εξής: «Ευχαριστούμε τους δημοτικούς συμβούλους για τις επισημάνσεις τους όσον αφορά το θέμα των ζημιών με την κάμπια που παρουσιάστηκε σε δασικές εκτάσεις του Δήμου Αγιάς. Προς ενημέρωση των δημοτών, σας γνωρίζουμε ότι η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου στις 27 Μαϊου ενημέρωσε εγγράφως για το θέμα και παρουσίασε φωτογραφικό υλικό στις αρμόδιες υπηρεσίες (Δασαρχείο Αγιάς, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής).

Πραγματοποιήθηκαν άμεσα αυτοψίες από τις ανωτέρω υπηρεσίες στην περιοχή και διαπιστώθηκε ότι η ζημία που προκλήθηκε είναι από την κάμπια του εντόμου Lymantria dispar και οφείλεται στις καιρικές συνθήκες του χειμώνα (ήπιος χειμώνας), οι οποίες παράτειναν το στάδιο αυτό και καθυστέρησαν τη μεταμόρφωσή του σε πεταλούδα.

Το Δασαρχείο Αγιάς μας ενημέρωσε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η μεταμόρφωση της κάμπιας σε πεταλούδα και ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το ΕΘΙΑΓΕ Θεσσαλονίκης (υπεύθυνος κ. Αβτζής), προκειμένου να δοθούν κατευθύνσεις και να γίνουν απαραίτητες ενέργειες για να προληφθούν ανάλογα φαινόμενα την επόμενη χρονιά».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass