ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ «ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΥ» ΣΤΟ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ

Τοποθετούνται σπίτια-προκάτ για τους μετανάστες

Δημοσίευση: 28 Ιουλ 2016 12:08

Με την εγκατάσταση των πρώτων προκατασκευασμένων οικίσκων ξεκίνησαν χθες, στο πρώην «στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου» στο Κουτσόχερο, οι εργασίες για τη βελτίωση των συνθηκών φιλοξενίας των προσφύγων.

Οι 200 συνολικά προκάτ οικίσκοι στήνονται για να φιλοξενήσουν μόνο Σύριους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβισθεί στην Ελλάδα από τον περασμένο Μάρτιο μετά και το κλείσιμο των συνόρων αλλά και της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.

Τα προκατασκευασμένα σπίτια, σε επίπεδο διαβίωσης τουλάχιστον, θα αντικαταστήσουν τις άθλιες συνθήκες φιλοξενίας ανθρώπων σε σκηνές και σε πρόχειρους καταυλισμούς, όπως του Κυψελοχωρίου, ενώ προσδίδουν έναν πιο «μόνιμο» χαρακτήρα στη λειτουργία του καταυλισμού στο Κουτσοχέρο.

Με δεδομένο επίσης ότι στις προαναφερθείσες συμφωνίες και αποφάσεις των ηγετών της Ε.Ε. δεν έχει αλλάξει κάτι ριζικά σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ζήτημα (όταν μάλιστα οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται, έστω μειούμενες, από τη γείτονα Τουρκία) ενώ δεν καταγράφονται ουσιαστικά σημάδια προόδου στο θέμα του ασύλου προσφύγων και μεταναστών, που εγκλωβίσθηκαν στην Ελλάδα.

Όπως είναι γνωστό ο καταυλισμός του Κουτσοχέρου κατασκευάζεται εκ νέου μετά και την υπογραφή, στις 18 Μαΐου στο ΓΕΕΘΑ, του «Μνημονίου Κατανόησης» μεταξύ του προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντ. Αυγερινού και του γενικού γραμματέα της Ερυθράς Ημισελήνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Mohammed Ateeq Al-Falahi.

Το «Μνημόνιο Κατανόησης» προβλέπει τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας προσφύγων, με προκατασκευασμένους οικίσκους ενώ θα διαθέτει χώρους ιατρικών εξετάσεων, παιδότοπους και χώρους για το διοικητικό προσωπικό.

Όπως διευκρίνιζε χθες στην «Ε» εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρίας, οι εργασίες εγκατάστασης των οικίσκων, αναμένεται να διαρκέσουν περί τις 65 ημέρες χωρίς να συνυπολογισθεί το απαιτούμενο διάστημα για τα συμπληρωματικά έργα (ύδρευσης, αποχέτευσης) που εκτιμάται ότι θα υλοποιήσει ο Στρατός Ξηράς. Ο κάθε οικίσκος έχει χωρητικότητα 4 ατόμων και διαθέτει τα στοιχειώδη (ψυγείο, κλιματιστικό, κουζίνα, wc κ.λπ.) για τη διαμονή ανθρώπων.

Υπενθυμίζεται πως σε εξέλιξη βρίσκεται και η προκήρυξη του ΟΑΕΔ για την πρόσληψη προσωπικού στον ίδιο καταυλισμό ενώ από το Υπουργείο Παιδείας αναμένεται η απόφαση για την ένταξη παιδιών των προσφύγων στο σχολικό δίκτυο.

ΚΥΨΕΛΟΧΩΡΙ

Υπενθυμίζεται επίσης ότι λόγω των εργασιών στο Κουτσόχερο, στο Κυψελοχώρι («πρώην «Στρατόπεδο Ζώγα») δημιουργήθηκε προσωρινός, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις στελεχών του ΥΕΘΑ, καταυλισμός στον οποίο μεταφέρθηκαν από τις 28 Ιουνίου και φιλοξενούνται μέχρι σήμερα 134 πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο αριθμός των οποίων αρχικά ήταν μεγαλύτερος αλλά με αφορμή το γεγονός ότι στον νέο καταυλισμό του Κουτσοχέρου θα φιλοξενηθούν μόνο Σύριοι πρόσφυγες, αρκετοί μετανάστες αναχώρησαν μόνοι τους – κυρίως για την Αθήνα – ελπίζοντας παράλληλα στην ταχύτερη ένταξή τους στη διαδικασία χορήγησης ασύλου.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Στο μεταξύ στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης ανέργων στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα του Οργανισμού, σε Δήμους και σε Υπηρεσίες α' υποδοχής, ασύλου και διαχείρισης προσφυγικών ροών.

Από τους πίνακες αυτούς θα προκύψουν 2.500 θέσεις εργασίας, πλήρους απασχόλησης για χρονικό διάστημα οκτώ μηνών, οι 90 εκ των οποίων αφορούν σε διάφορες ειδικότητες επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού για την κάλυψη αναγκών στην ανοικτή δομή φιλοξενίας στο Κουτσόχερο.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Να σημειωθεί ότι στις θέσεις αυτές (Βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές, καθαρίστριες κ.λπ.) περιλαμβάνονται και μια θέση ΔΕ Βρεφονηπιοκόμων, μία θέση δασκάλου καθώς και μία θέση νηπιαγωγού. Με τον αριθμό των θέσεων του εκπαιδευτικού προσωπικού που προκηρύχθηκαν να εκτιμάται πως δεν είναι επαρκής για την κάλυψη των μαθησιακών αναγκών παιδιών των προσφύγων.

Χθες ωστόσο, με αφορμή το θέμα της ένταξης παιδιών των προσφύγων στο σχολικό δίκτυο, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης δήλωσε ότι «το Υπουργείο είναι έτοιμο, ώστε από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να εντάξει στα σχολεία χιλιάδες προσφυγόπουλα. Αρχικά θα υπάρξουν πολλά σχολεία στα οποία θα συγκροτηθούν τάξεις υποδοχής των παιδιών και σιγά - σιγά, με εκπαιδευτικό προγραμματισμό, θα υπάρξει η δυνατότητα πλήρους ένταξης των παιδιών στα τυπικά σχολεία. Ήδη λειτουργεί επιστημονική επιτροπή στο Υπουργείο Παιδείας και σύντομα θα έχουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass