ΝΟΜΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ

Οδική σήμανση για… κλήση της Τροχαίας

Δημοσίευση: 04 Σεπ 2016 11:32
Ο ΚΟΚ προβλέπει απόσταση 5 μέτρων από την τομή οικοδομικών γραμμών ή των νοητών προεκτάσεων αυτών να οριοθετεί χώρο στάθμευση Ο ΚΟΚ προβλέπει απόσταση 5 μέτρων από την τομή οικοδομικών γραμμών ή των νοητών προεκτάσεων αυτών να οριοθετεί χώρο στάθμευση

Της Ζωής Παρμάκη

Φωτ. Βασίλης Ντάμπλης

Ποδηλατόδρομοι πάνω σε πεζοδρόμια χωρίς την απαραίτητη σήμανση, πινακίδες κρυμμένες επιμελώς, διαγράμμιση στάθμευσης πάνω στις γωνίες των δρόμων. Απίθανες αντιφάσεις επί του Κ. Ο. Κ. Αυτή είναι η εικόνα της οδικής σήμανσης της Λάρισας.

Αν παρατηρήσει κανείς τον τρόπο με τον οποίο έχει γίνει η σήμανση στο κέντρο της πόλης, διακρίνει παρανομίες σε σχέση με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αλλά και έναν «περίεργο» τρόπο σκέψης του νομοθέτη, καθώς γίνεται αντιληπτό ότι μερικές φορές αυτά που προβλέπει ο νόμος δεν είναι δυνατό να εφαρμοστούν.

Στην οδό Λογιωτάτου, εύκολα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς αν «φύτρωσε» μετά η πινακίδα ή το δέντρο. Η πινακίδα που πληροφορεί ότι υπάρχει στην περιοχή σχολείο δεν φαίνεται καθώς μπροστά της υπάρχει ένα δέντρο. Δέντρο που μεγάλωσε και ψήλωσε και τα κλαδιά του φούντωσαν και έκρυψαν τελικά την πινακίδα. Εκτός αν αυτή τοποθετήθηκε διακριτικά, εκεί πίσω του.

Υπεύθυνοι του Δήμου Λαρισαίων για τη συντήρηση της σήμανσης στην πόλη αναφέρουν πως πολλές φορές παρατηρούνται και λάθη μεταξύ των ίδιων των υπηρεσιών του Δήμου. Όπως στην παραπάνω περίπτωση, «δεν τοποθετήθηκε η πινακίδα πίσω από το δέντρο αλλά το δέντρο φυτεύτηκε μπροστά από την πινακίδα. Ήταν μικρό, μετά μεγάλωσε κάποιος δεν το είχε σκεφτεί», αναφέρουν.

Για λόγους ασφάλειας στις εισόδους – εξόδους των σχολείων πρέπει να υπάρχουν κάγκελα έτσι ώστε τα παιδιά να μην βγαίνουν κατευθείαν στον δρόμο. Οι φθορές που παρατηρούνται σ΄ αυτά είναι συχνές ή σε κάποια άλλα σχολεία δεν υπάρχουν καν κάγκελα. «Είναι θέμα παιδείας», λένε οι αρμόδιοι και περιγράφουν την κατάσταση σε δημοτικό σχολείο στην οδό Λαγού. «Εκεί αναγκαστήκαμε να τοποθετήσουμε κάγκελα για 120 μέτρα για να οδηγούνται τα παιδιά στη διάβαση. Πρόκειται για δημοτικό και μόνο έτσι θα μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε τα μικρά παιδιά, μόνο έτσι θα μάθουν ότι για να διασχίσουμε έναν δρόμο πρέπει να χρησιμοποιούμε τις διαβάσεις».

Οι διαβάσεις για τους πεζούς πρέπει να οριοθετούνται ανά 100 με 150 μέτρα, να διαθέτουν οριζόντια σήμανση «ζέβρα», πινακίδα «Stop» και τη «Stop line». Στο κέντρο της πόλης παρατηρεί κανείς ότι σε πολλά σημεία έχει ξεθωριάσει το χρώμα αλλά και ασυνείδητους οδηγούς να παρκάρουν πάνω τους. Αυτός είναι και ο λόγος σύμφωνα με τους υπεύθυνους για τις διαγραμμίσεις που δεν συντηρούνται. Όσο για αυτές με τους κυβόλιθους, ξεκίνησε σταδιακά η αντικατάστασή τους καθώς αποδείχθηκαν επικίνδυνες. Τα σημεία που πρέπει ακόμη να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή ποδηλάτες και οδηγοί δικύκλων είναι η συμβολή των οδών Κύπρου με Ολύμπου αλλά και η συμβολή της Μ. Αλεξάνδρου με τη Μανδηλαρά. Μέχρι να αντικατασταθούν κι εκεί οι πετρόκτιστες διαβάσεις πεζών.

Στα κακώς κείμενα των διαγραμμίσεων, ο Λαρισαίος συμπεριλαμβάνει ότι έχει δοθεί στάθμευση για ΑμεΑ σχεδόν πάνω σε διάβαση, χωρίς να έχουν τηρηθεί τα 20 μέτρα που ορίζει ο νόμος στη συμβολή των οδών Μ. Αλεξάνδρου και Παπακυριαζή, κάτι το οποίο είναι φυσικά λάθος.

Στο κέντρο της Λάρισας, οι οδηγοί παρατηρούν διάφορες διαγραμμίσεις. Ο ΚΟΚ προβλέπει στα πόσα μέτρα από την οικοδομική γραμμή πρέπει να απέχει η διαγράμμιση που να οριοθετεί χώρο στάθμευσης. Κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν ισχύει στην οδό Ανθίμου Γαζή καθώς οι διαγραμμίσεις φτάνουν πάνω στις οικοδομικές γραμμές. Βέβαια όπως εξηγούν με μια μικρή παρέμβαση μπορούν να μειωθούν τα μέτρα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει αυτή η τεχνική παρέμβαση.

Ένα επίσης μεγάλο πρόβλημα για το κέντρο της πόλης εξελίσσονται οι ποδηλατόδρομοι. Εκτός από τον τρόπο κατασκευής τους: στην οδό Αλ. Παπαναστασίου για παράδειγμα, δεν υπάρχει σήμανση, επίσης δεν είναι διπλής κυκλοφορίας και αν εφαρμοστούν οι νέες τεχνικές οδηγίες υποδομών ποδηλάτου που θεσμοθετήθηκαν τον περασμένο Απρίλιο από το υπουργείο Υποδομών τότε το αυτοκίνητο δεν θα έχει καμία θέση στον δρόμο αυτό. Το καινούριο που φέρνουν οι τεχνικές προδιαγραφές είναι τα νέα μεγαλύτερα πλάτη για τους ποδηλατόδρομους. Δηλαδή από τα 2 μέτρα πλάτος που έχουν σήμερα οι περισσότεροι ποδηλατόδρομοι στην Ελλάδα (όχι αυτός ο δήθεν της Παπαναστασίου), οι οδηγίες προτείνουν οι καινούργιοι ποδηλατόδρομοι που θα κατασκευαστούν να έχουν πλάτος από 2,5 έως 3 μέτρα το ελάχιστο και υπό προϋποθέσεις να ξεπερνούν και τα 4 μέτρα.

Όλα τα προναφερθέντα όμως, όπως και πολλά άλλα, αναμένεται να αλλάξουν και το κέντρο της πόλης να αποκτήσει μια διαφορετική εικόνα μέσα από το φιλόδοξο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Θα δείξει…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass