ΕΝΩ ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΙ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Κουνούπια και κατσαρίδες ταλαιπωρούν τους Λαρισαίους

Δημοσίευση: 06 Οκτ 2016 12:22

Συνεχείς είναι το τελευταίο διάστημα οι αναφορές δημοτών προς την εφημερίδα σχετικά με την εμφάνιση ικανού πληθυσμού εντόμων – κατσαρίδες και όχι μόνο – καθώς και κουνουπιών «τίγρη» στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων εβδομάδων (δυνατές και με διάρκεια βροχοπτώσεις τον Σεπτέμβριο και υψηλές θερμοκρασίες αμέσως μετά) ευνοούν την εμφάνιση κουνουπιών, φαινόμενο που πάντως δεν θα πρέπει να δημιουργεί λόγους ανησυχίας στον πληθυσμό.

Στη χώρα μας το Ασιατικό κουνούπι «τίγρης» (Aedes albopictus) εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κέρκυρα και την Ηγουμενίτσα, το 2003 και το 2004.

Με το πέρασμα των χρόνων, το ίδιο κουνούπι εμφανίστηκε σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας, ενώ η παρουσία του έχει καταγραφεί και στον νομό Λάρισας.

Σύμφωνα με μελέτη, υπάρχει περιοχή της Αττικής όπου το Ασιατικό κουνούπι «τίγρης», δραστηριοποιείται αδιάλειπτα για διάστημα περίπου 8 μηνών από τα μέσα Απριλίου έως και το τέλος του έτους και αναπτύσσει σχετικά υψηλούς πληθυσμούς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, με τις μέγιστες πληθυσμιακές πυκνότητες να σημειώνονται τον μήνα Οκτώβριο.

Το Ασιατικό κουνούπι «τίγρης» είναι ένα κανονικό σε μέγεθος κουνούπι με μήκος σώματος παρόμοιο με εκείνο του κοινού κουνουπιού Culex pipiens(5-6 mm), ενώ το σώμα του είναι μαύρου χρώματος με λευκές περιοχές στο θώρακα, την κοιλιά και τα πόδια. Τα θηλυκά είναι επιθετικά και τσιμπούν συνήθως κατά τη διάρκεια της ημέρας, με το μέγιστο της δραστηριότητάς τους να παρατηρείται νωρίς το πρωί (06:00 με 08:00) και αργά το απόγευμα (16:00 με 18:00). Τα θηλυκά συνήθως ψάχνουν για τροφή κοντά στο έδαφος και προτιμούν να τσιμπούν στις περιοχές των αστραγάλων και των γονάτων.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΥΝΟΥΠΙΟΥ ΤΙΓΡΗΣ

Το Ασιατικό κουνούπι «τίγρης» προτιμά να αναπαράγεται σε μικρές, φυσικές ή τεχνητές, συλλογές στάσιμου νερού στο οικιακό και περιοικιακό περιβάλλον όπως μικρά δοχεία, πιατάκια γλαστρών, ανθοδοχεία, βαρέλια, φρεάτια, μεταχειρισμένα ελαστικά κ.ά. Επίσης, τα ενήλικα κουνούπια συνήθως δεν μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις για αναζήτηση τροφής, καθώς η ακτίνα διασποράς από τις εστίες ανάπτυξης των προνυμφών τους είναι συνήθως μικρότερη των 100 μέτρων. Συνεπώς, ο λεπτομερής έλεγχος για την ύπαρξη εστιών ανάπτυξης και ο περιορισμός (π.χ. αποστράγγιση) ή ο κατάλληλος χειρισμός τους (π.χ. κάλυψη) στις κατοικίες και τους γύρω χώρους συμβάλλουν στον έλεγχο του πληθυσμού του κουνουπιού αυτού.

Επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα συνήθη μέτρα ατομικής προστασίας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών, όπως η χρήση ειδικών εντομοαπωθητικών σώματος ή εντομοαπωθητικών χώρου (π.χ. καπνογόνες σπείρες).

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ

Ιδιαίτερα μεγάλοι είναι εν τω μεταξύ το τελευταίο διάστημα και οι πληθυσμοί κατσαρίδων και άλλων εντόμων στην πόλη της Λάρισας, οι οποίοι μάλιστα κάνουν συχνά την εμφάνισή τους και στα διαμερίσματα τω πολυκατοικιών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διευθυντή του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, η παρουσία κατσαρίδων δεν ενέχει παρά μικρό μόνο κίνδυνο για την υγεία των πολιτών, καθώς είναι μόνο μηχανικός μεταφορέας παθογόνων.

Συγκεκριμένα, εφόσον προέρχονται από τους υπονόμους, οι κατσαρίδες είναι πιθανό να μεταφέρουν μέσω προεξοχών που υπάρχουν στα πόδια τους ορισμένα παθογόνα που μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα.

Σε κάθε περίπτωση, οι υπεύθυνοι των πολυκατοικιών θα πρέπει να προχωρήσουν σε απεντόμωση του χώρου, αν παρατηρήσουν αυξημένο πληθυσμό κατσαρίδων ή άλλων εντόμων.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass