ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ Η ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΗΛΙΑ ΔΑΛΑΜΑΓΚΑ ΣΤΟ ΜΕΣΟΧΩΡΙ

Στα πάτρια εδάφη 42 χρόνια μετά…

* Τα οστά του ενταφιάστηκαν δίπλα στους τάφους των γονέων του

Δημοσίευση: 06 Οκτ 2016 10:45

ΜΕΣΟΧΩΡΙ / Του Κώστα Τσόλα

Με τιμές ήρωα και μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης υποδέχτηκε το Μεσοχώρι και η ευρύτερη περιοχή τα οστά του καταδρομέα Ηλία Δαλαμάγκα. Τα ιερά κόκαλα ενός από τους δεκαέξι καταδρομείς του αεροσκάφους Noratlas «Νίκη 4».

Τα οστά του Έλληνα ήρωα καταδρομέα μετά από 42 ολόκληρα χρόνια με κοινές ενέργειες της Ελληνικής και της Κυπριακής Κυβέρνησης ήρθαν στο τόπο που γεννήθηκε ώστε να ησυχάσει η ψυχή του καθώς και των γονέων του που πλέον δεν βρίσκονται στη ζωή.

Τα οστά μετέφεραν στο χωριό ο αδελφός του Ηλία κ. Μανώλης Δαλαμάγκας και η ανεψιά του κ. Βασιλική Δαλαμάγκα.

Με δάκρυα στα μάτια βουβοί, αλλά και περήφανοι τα αδέλφια του ήρωα καταδρομέα Ηλία Δαλαμάγκα, τα ανίψια, οι άλλοι συγγενείς και ένα ολόκληρο χωριό συνόδευσαν τα οστά του στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Μεσοχωρίου, εκεί που βαπτίστηκε κι εκεί που ως νέος ονειρευόταν να παντρευτεί ο ίδιος και να βαπτίσει και τα παιδιά του.

Τιμές απέδωσε η στρατιωτική μπάντα και άγημα είκοσι ενός ανδρών από το Τάγμα Στρατηγείου της 1ης Στρατιάς.

Το καθήκον ως Έλληνα καταδρομέα υπηρετώντας την πατρίδα του επεφύλασσε να σταλεί στην Κύπρο και να υπηρετήσει την πατρίδα ενάντια στον εισβολέα κατακτητή και να θυσιαστεί γι’ αυτή την πατρίδα.

Στην εξόδιο ακολουθία οι ομιλητές εκφώνησαν εμπνευσμένους και συγκινητικούς λόγους. Αναφέρθηκαν στη θυσία του Ηλία Δαλαμάγκα και των άλλων στρατιωτών του μοιραίου αεροσκάφους ζητώντας 42 χρόνια μετά να αποδοθούν ευθύνες σε εκείνους που έφεραν την εισβολή, το δράμα της Κύπρου και τον χαμό νέων ανθρώπων που έπεσαν ηρωικά υπερασπίζοντας τα ιδανικά της πατρίδας.

Ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Ελασσόνος ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα συμμετέχοντας στις εργασίες της Ιεράς Συνόδου αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων μίλησε με λόγια θερμά για τον αείμνηστο καταδρομέα σημειώνοντας ότι έπραξε το χρέος του ως Έλληνας και ως χριστιανός, έφυγε δοξασμένος και μένει διδάσκαλος για τις νεότερες γενιές.

Με έντονα λόγια συγκίνησης η ομιλία του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Θανάση Παιδή ως εκπρόσωπου του περιφερειάρχη κ. Κ. Αγοραστού. Ο κ. Παιδής αναφέρθηκε στον ηρωισμό του καταδρομέα Ηλία Δαλαμάγκα τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η μέρα αυτή που συμπίπτει και με την απελευθέρωση του Μεσοχωρίου από τον τουρκικό ζυγό, στις 5 Οκτωβρίου 1912, είναι ημέρα δόξας, υπερηφάνειας και τιμής για το Μεσοχώρι και την ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Παιδής είπε ακόμα ότι η ψυχή και το πνεύμα του ήρωα Ηλία Δαλαμάγκα θα αναπαυθεί στην πατρώα γη. Και ο κ. Παιδής κατέληξε λέγοντας: «Σήμερα άναψε μια σπίθα στις καρδιές όλων μας, μια σπίθα για τα ιδανικά για οποία έχασε τη ζωή του ο ήρωας καταδρομέας».

Στο ίδιο κλίμα συγκινησιακής φόρτισης η ομιλία του δημάρχου Ελασσόνας κ. Νίκου Ευαγγέλου. Ο κ. Ευαγγέλου αφού έκανε μια αναδρομή στα γεγονότα της 21ης Ιουλίου 1974 που επέφεραν τον άδικο και απρόσμενο θάνατο των Ελλήνων καταδρομέων και αεροπόρων που επέβαιναν στο αεροσκάφος «Νίκη 4» μίλησε για τον ήρωα Ηλία Δαλαμάγκα τα οστά του οποίου μετά από 42 χρόνια επέστρεψαν στη γη που γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Εκ μέρους της οικογένειας μίλησε για τον θείο της η κ. Βασιλική Δαλαμάγκα. Η κ. Δαλαμάγκα αναφέρθηκε στον Γολγοθά που πέρασε η οικογένεια όλα αυτά τα χρόνια μέχρι που με τη συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου επιτέλους τα οστά των πεσόντων ταυτοποιήθηκαν και πλέον παραδόθηκαν στις οικογένειές τους. Η κ. Δαλαμάγκα γυρίζοντας χρόνια πίσω όταν η ίδια ήταν μικρό παιδί όταν για πρώτη φορά έφεραν στο σπίτι τους στο χωριό τα οστά του θείου της Ηλία από την Κύπρο.

Δυστυχώς πολλά χρόνια μετά έμαθαν ότι τα οστά αυτά ανήκαν σε άλλους δύο συμπολεμιστές του. Μέσα στον παραλογισμό του πολέμου του 1974 πολλά λάθη έγιναν.

Και η κ. Δαλαμάγκα συνέχισε: «Πήγαμε στην Κύπρο σαν απεσταλμένοι των ψυχών τους. Υποκλιθήκαμε ευλαβικά στο χώμα της αιματοβαμμένης Κύπρου που κράτησε στα σπλάχνα της για 42 ολόκληρα χρόνια τα «κόκαλα τα ιερά». Οι γονείς του Ηλία Δαλαμάγκα δεν ζουν για να θρηνήσουν. Θρηνούμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι συγγενείς, οι φίλοι του, οι συγχωριανοί του που τον γνώρισαν, οι νεότεροι που δεν τον γνώρισαν αλλά άκουσαν γι’ αυτόν».

Η κ. Βασιλική Δαλαμάγκα στον επικήδειό της έκλεισε με ένα ποίημα αφιερωμένο στον Ηλία Δαλαμάγκα.

«Ηλία για μας είσαι ένας ήρωας. Ο συγχωριανός μας που έδωσε τη ζωή του, που με το αίμα του πότισε τα χώματα της Κύπρου. Χρειάστηκαν 42 ολόκληρα χρόνια για να μετριάσουν τον μεγάλο πόνο των δικών σου ανθρώπων. Κρίμα που οι γονείς σου έφυγαν με το παράπονο αυτό ζωγραφισμένο στα πρόσωπά τους ενώ χάσανε τον λεβέντη τους δεν μπόρεσαν να έχουν ούτε τη σορό ούτε τα οστά του». Με αυτά τα λόγια αποχαιρέτησε τον συμπατριώτη του ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μεσοχωρίου κ. Γιάννης Ζαρλαδάνης.

Επίσης ο κ. Ζαρλαδάνης ευχαρίστησε την Κυπριακή κυβέρνηση και τον τότε κοινοτάρχη κ. Αχιλλέα Σλίκα για τη δημιουργία της προτομής του στην πλατεία του χωριού. Και γνωστοποίησε ότι στη μνήμη του αδικοχαμένου Ηλία Δαλαμάγκα η Τ.Κ. Μεσοχώριου σε συνεργασία με τον Δήμο Ελασσόνας και τα θεσμικά όργανα του χωριού θα τελούνται εκδηλώσεις με την επωνυμία «Δαλαμάγκεια». Επίσης θα γίνει ονοματοδοσία δρόμου στην πόλη της Ελασσόνας με το όνομα του Ηλία Δαλαμάγκα.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων νομού Λάρισας κ. Ντίνος Αυγουστή ο οποίος μιλώντας για τον Ηλίας Δαλαμάγκα έκανε μια εκτενή αναφορά στα γεγονότα της εισβολής του «Αττίλα» στην Κύπρο αλλά και ειδικότερα στην αερομεταφερόμενη επιχείρηση «Νίκη». Ο κ. Αυγουστή τόνισε ακόμα ότι: «Η θυσία των καταδρομέων και των αεροπόρων της αποστολής «Νίκη» αποτελεί φάρο και πυξίδα για όλους μας και για τις επόμενες γενιές. Έχασαν τη ζωή τους υπηρετώντας τα ιερά και όσια του έθνους, προασπίζοντας την τιμή και την αξιοπρέπεια τόσο της Ελλάδας, όσο και της Κύπρου, στις πιο δύσκολες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας μας. Αυτούς τους ήρωες που ξεχάστηκαν πολύ γρήγορα από την πολιτεία, εμείς δεν τους ξεχάσαμε. Δυστυχώς στην πατρίδα μας ποτέ δεν κάνουμε απολογισμό έργου, για να εκτιμήσουμε και να αναδείξουμε αναλόγως τον ηρωισμό απλών στρατιωτών, υπαξιωματικών και αξιωματικών μας…».

Και ο κ. Αυγουστή κατέληξε: «Οι ήρωες και όλοι μας απαιτούμε από την πολιτεία μια απάντηση. Για την αλήθεια που βρίσκεται κρυμμένη στα υπόγεια της Ελληνικής Βουλής. Εκεί που έκρυψαν τα πειστήρια της προδοσίας…».

Στο ίδιο κλίμα και η ομιλία του κ. Κ. Δραγανιδάκη προέδρου του Συλλόγου Καταδρομέων Ν. Λάρισας και του έφεδρου καταδρομέα κ. Ντούλα Αλκιβιάδη, ενώ εκ μέρους του Στρατού το βιογραφικό του Ηλία Δαλαμάγκα ανέγνωσε υπολοχαγός Πυροβολικού Κωνσταντίνος Ζαβός. Μετά την ταφή ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Ηλία Δαλαμάγκα στην πλατεία Μεσοχωρίου.

Εκεί ο εκπρόσωπος του διοικητή 1ης Στρατιάς αντιστράτηγου Ηλία Λεοντάρη διευθυντής Β’ Κλάδου ταξίαρχος Κωνσταντίνος Μαγαλιός επέδωσε στην οικογένεια του Ηλία Δαλαμάγκα το Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων καθώς και τις δύο σημαίες της Ελλάδας και της Κύπρου οι οποίες σκέπαζαν το οστεοφυλάκιο.

Από πλευράς 1ης Στρατιάς τελετάρχης ήταν ο ταγματάρχης Πεζικού Ευριπίδης Θεοχάρης, ενώ από πλευράς Δήμου Ελασσόνας ο πρόεδρος της Τ. Κ. Μεσοχωρίου κ. Γιάννης Ζαρλαδάνης.

Στεφάνι έστειλαν μεταξύ άλλων και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Δ. Βίτσας, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Βασίλειος Τελίδης κ.α.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΗΛΙΑΣ ΔΑΛΑΜΑΓΚΑΣ (ΦΩΤΟ)

Ο Ηλίας Δαλαμάγκας του Δημητρίου από το Μεσοχώρι Ελασσόνας Λάρισας γεννήθηκε το 1952 και υπηρετούσε στην Α΄ Μοίρα Καταδρομών ως στρατιώτης.

Έχασε τη ζωή του την 22η Ιουλίου 1974 στην περιοχή Μακεδονίτισσας Λευκωσίας, λόγω καταρρίψεως και συντριβής πολεμικού αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε, κατά την εκτέλεση πολεμικής αποστολής της μονάδας εναντίον των Τούρκων. Μετά θάνατο προήχθη στον βαθμό του Έφεδρου Ανθυπασπιστή.

Η Ελληνική Πολιτεία και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εκπληρώνοντας την υποχρέωσή τους απέναντι στους οικείους του, παρέδωσε σε αυτούς τα οστά του ήρωα για να ταφούν στη Μητέρα Πατρίδα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass