ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΟΝ Ι. ΝΑΟ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

«Περισυλλογή και προετοιμασία για τα μεγάλα γεγονότα της ζωής!»

Δημοσίευση: 26 Νοε 2016 13:45

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Με μηνύματα πως «για τα μεγάλα γεγονότα της ζωής μας χρειάζεται περισυλλογή, προσευχή, προετοιμασία», αλλά και με θρησκευτική λαμπρότητα, επισημότητα και με μεγάλη συμμετοχή πιστών η Ελασσόνα γιόρτασε την Θεομητορική Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, στον φερώνυμο ιερό ναό της συνοικίας Αμπελοκήπων(«Βαροσίου»), στην παλαιότερη ενορία της πόλης.

Ανήμερα της εορτής, στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό, τελέσθηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν: ο ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Δημητρίου(«Βαλέτσικο») Τσαριτσάνης - αρχιμανδρίτης π. Ισαάκ Τσαπόγλου, ο αρχιμανδρίτης – προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο αρχιμανδρίτης της Ι. Μονής Σπαρμού Ολύμπου π. Χριστοφόρος Παπανικολάου, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι.Μ. Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου και οι ιερείς των ενοριών της πόλης με τον «οικοδεσπότη» εφημέριο του εορτάζοντος ναού π. Ευάγγελο Γκανάτσιο. Τόσο την παραμονή(στον Εσπερινό), όσο και ανήμερα της μεγάλης εορτής είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο, από τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου, που με ευλάβεια προσκύνησε την ανθοστόλιστη εικόνα των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Χαρακτηριστικό το Θείο Κήρυγμα του μητροπολίτη Ελασσώνος:

«Η Εκκλησία μας προβάλλει την προπαρασκευή της Παναγίας για τη μεγάλη της αποστολή. Οι γονείς της Ιωακείμ και Άννα επιτελούν ένα μεγάλο χρέος. Τιμούμε το πρόσωπο της Παναγίας, τιμούμε την κάθε μητέρα και γυναίκα που έφερε στον κόσμο παιδιά και τα προσέφερε στο ναό. Η Παναγία εισάγεται στον ναό για να προετοιμαστεί μέσα στην ησυχία του ιερού χώρου, για να υπενθυμίσει σε όλους μας πως για τα μεγάλα γεγονότα της ζωής μας χρειάζεται περισυλλογή, προσευχή, προετοιμασία. Λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, αυτή η Θεομητορική εορτή μας υπενθυμίζει πως η προετοιμασία για τη μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων δεν γίνεται με την αναζήτηση δώρων στα φωτοστολισμένα καταστήματα, αλλά γίνεται με την προετοιμασία και την περισυλλογή. Ζούμε και κινούμαστε σε μία σύγχρονη πραγματικότητα, στην οποία κυριαρχούν δύο τάσεις: η απόλυτη εξωστρέφεια και η μοναξιά. Αυτές οι τάσεις οδηγούν τους ανθρώπους σε ανυπέρβλητα αδιέξοδα. Η Εκκλησία προσφέρει ένα αντίδοτο στις δύο τάσεις. Καλεί τον σύγχρονο άνθρωπο να αντικαταστήσει την εξωστρέφεια με την αγάπη και τη μοναξιά με την περισυλλογή. Ο άνθρωπος ανοίγει την καρδιά του στον κόσμο, στον άνθρωπο, στον Θεό. Η Θεοτόκος έπρεπε να απομονωθεί από την κοσμικότητα των ανθρώπων.

Η Παναγία θα βρίσκεται πάντοτε μεταξύ μας. Σε κάθε άνθρωπο που καθημερινά αγωνίζεται, στους γονείς που αγωνιούν και μοχθούν για τα παιδιά τους. Βρίσκεται δίπλα στους πονεμένους, στους ασθενείς, στους ανήμπορους, για να τους ενισχύσει. Βρίσκεται δίπλα μας για να δείχνει τον δρόμο προς τον Θεό της. Προστάτης, καταφυγή και στήριγμα του έθνους μας. Υπέρμαχος στρατηγός, νεφέλη φωτεινή. Δίπλα στον Στρατό μας. Ας απευθύνουμε στην Παναγία μητέρα τα αιτήματά μας. Να επικαλεστούμε τη χάρη της. Δεν θα μας εγκαταλείψει αλλά πάντοτε σπεύδει στις ανάγκες μας».

Λίγο μετά τις 10.30 το πρωί, έγινε η καθιερωμένη Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας των Εισοδίων (την υποβάσταζαν τιμητικά άνδρες του Τμήματος Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Ελασσόνας). Η Ιερή Πομπή, αφού πέρασε από τους γύρω από την πλατεία Αμπελοκήπων(«Βαροσίου») δρόμους, επανήλθε στον πανηγυρίζοντα ναό. Προηγούνταν η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας(με τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της κ. Δημ. Τσιαβέ), οι ιεροψάλτες, ο κλήρος, οι αρχές της περιοχής και ο κόσμος.

Αμέσως μετά, όπως τηρείται κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, ο κλήρος, οι αρχές και ο κόσμος κατευθύνθηκαν στον προαύλειο χώρο της εκκλησίας, εκεί που δεσπόζει η προτομή του αείμνηστου Νεομάρτυρα αρχιμανδρίτη Νεοφύτου Σάρρου(εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, τον Σεπτέμβριο του 1943), όπου και τελέστηκε η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση, στη μνήμη του εκτελεσθέντος κληρικού – ήρωα αλλά και όλων των θυμάτων της Κατοχής.

Στις εφετινές εκδηλώσεις της Ελασσόνας παρευρέθηκαν: ο βουλευτής κ. Γεώργ. Κατσιαντώνης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αθαν. Παιδής, η εντεταλμένη σύμβουλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας – πρ. έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαρία Μαμάρα, οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Διον. Μπαλούκας, Αναστ. Γκατζιούρας, η δημοτ. σύμβουλος – πρ. αντιδήμαρχος κ. Ευφρ. Καρκαβανίδου – Σκρέτα, η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ελασσόνας κ. Ασπασία Χατζηβασίλη – Βαλιώτη, ο πρ. αντινομάρχης Λάρισας κ. Δημ. Τσιουρής, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας κ. Πέτρος Μουταφίδης, ο διοικητής του Τμήματος Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Ελασσόνας κ. Δημ. Αρσένης, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.Τ.Ο. Ν.Δ. Ελασσόνας κ. Δημ. Δριστέλας, μέλη της διοίκησης του Μορφωτικού Συλλόγου Βαροσίου και του Φιλοπτώχου της ενορίας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί, μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου και του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Ελασσόνας, καθώς και εκατοντάδες κάτοικοι του Δήμου Ελασσόνας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass