ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

«Ρίζα πάντων των κακών η φιλαργυρία»

Δημοσίευση: 21 Δεκ 2016 10:33

Με την καθιερωμένη θρησκευτική λαμπρότητα και επισημότητα, με μηνύματα και με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή πιστών γιορτάστηκε και φέτος η μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος στην πόλη της Ελασσόνας, όπου υπάρχει και ο φερώνυμος Ναός του Αγίου.

Ανήμερα της γιορτής, στον κατάμεστο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Ελασσόνας τελέσθηκε ο Όρθρος και η αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων. Μαζί του συλλειτούργησαν ο προσκεκλημένος πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης – αρχιμανδρίτης π. Χριστοφόρος Αγγελόπουλος, ο ηγούμενος της Ι. Μονής «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης - αρχιμανδρίτης π. Ισαάκ Τσαπόγλου, ο ηγούμενος της Ι. Μονής Σπαρμού Ολύμπου – αρχιμανδρίτης π. Νικάνωρ Παπανικολάου, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι.Μ. Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, οι «οικοδεσπότες» ιερείς π. Αλέξανδρος Ρουμπιές και π. Γεώργιος Κοντοτάσιος και οι ιερείς των ενοριών της πόλης και της περιοχής.

Στο Θείο Κήρυγμα που ακολούθησε, ο προσκεκλημένος πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης – αρχιμανδρίτης π. Χριστοφόρος Αγγελόπουλος με μεστό λόγο αναφέρθηκε στη ζωή του θαυματουργού Αγίου και σε θαύματα που έκανε, στέλνοντας μηνύματα.

«Σταχυολογώντας» από τα όσα «κατέθεσε» στο εκκλησίασμα με παραινέσεις ο π. Χριστοφόρος υπογράμμισε: «Ο Άγιος Σπυρίδων ήταν απλός, πολύ ελεήμων και φιλάνθρωπος. Ξεχώριζε για τη φιλανθρωπία και την ελεημοσύνη του, αν και πάντοτε φτωχός, αφού πάντοτε βοηθούσε αυτούς που είχαν ανάγκη. Ο Άγιος είναι θαυματουργός. Στην απλή του ζωή επιτελούσε θαύματα. Χαρακτηριστικό το θαύμα του με το φίδι. Η φιλαργυρία είναι φίδι που πρέπει να προσέχουμε. Να αποφεύγουμε την πλεονεξία. Τα πολλά αγαθά δεν φέρνουν μακροζωία. Ούτε τα χρήματα καλυτερεύουν τη ζωή μας και όχι πάντοτε και την υγεία. Η πλεονεξία είναι ειδωλολατρία. Αντί να αγαπάμε τον Θεό, εμείς σήμερα αγαπούμε τα χρήματα. Να μην είμαστε προσκολλημένοι στα υλικά αγαθά. Όπου είναι ο θησαυρός μας, εκεί θα είναι και η καρδιά μας. Ρίζα πάντων των κακών η φιλαργυρία. Η πλεονεξία σπρώχνει τον άνθρωπο να αποκτά όλο και περισσότερα. Σήμερα, μιλάμε για κρίση. Το παρακάναμε και κακομάθαμε όλοι μας. Η κρίση είναι και πνευματική και όχι μόνο οικονομική. Είναι κρίση αρχών και αξιών. Αυτή η κρίση προϋπήρχε της οικονομικής κρίσης. Τιμούμε το χρήμα και καταπατούμε το δίκαιο των άλλων».

Στις 10.30 το πρωί, κάτω από έναν… «ήλιο με δόντια», πραγματοποιήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της ενορίας η Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου Σπυρίδωνος. Προηγούνταν η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας(με τη διεύθυνση του αρχιμουσικού κ. Δημ. Τσιαβέ), η Εμβάδα του Αγίου(φυλάσσεται στο Ναό της Ελασσόνας) που κρατούσε ο εφημέριος του Ναού π. Αλέξανδρος Ρουμπιές, ο κλήρος, ακολουθούσαν δε οι αρχές και δεκάδες πιστοί.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε») / Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass