ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΥΨΗΛΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΝΣΗΜΟ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Ανοίγει ο δρόμος των αποζημιώσεων για τις καταστροφές στο Δομένικο

Δημοσίευση: 21 Δεκ 2016 14:49

Τη δυνατότητα να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τη διεκδίκηση αποζημίωσης από την Ιταλία, δίνει στους κατοίκους του μαρτυρικού Δομένικου Ελασσόνας η ψήφιση ρύθμισης με την οποία καταργείται το υπέρογκο δικαστικό ένσημο που απαιτείτο μέχρι σήμερα.

Όπως είναι γνωστό, το διήμερο 16 και 17 Φεβρουαρίου του 1943, ολόκληρο το χωριό παραδόθηκε στις φλόγες, ενώ εκτελέστηκαν από τις ιταλικές δυνάμεις κατοχής 150 από τους κατοίκους του.

Μετά από τις πολυετείς και άοκνες πρωτοβουλίες του εκπαιδευτικού Στάθη Ψωμιάδη, ο οποίος κατάφερε αφενός να κάνει γνωστό το θέμα σε εθνικό επίπεδο και αφετέρου να το κοινοποιήσει διεθνώς αλλά και στην ίδια την Ιταλία, περίπου 140 συγγενείς των θυμάτων εκείνου του εγκλήματος πολέμου ή και θύματα οι ίδιοι από τις καταστροφές που σημειώθηκαν, υπέβαλαν αγωγή εναντίον του ιταλικού κράτους, ζητώντας την καταβολή αποζημίωσης ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ.

Η νομική διαδικασία, που χειρίζεται η Λαρισαία δικηγόρος Ευαγγελία Λιακούλη, έμεινε μετέωρη – σε ματαίωση, όπως είναι ο νομικός όρος – καθώς μετά από την αλλαγή του νόμου (στο πλαίσιο του 2ου Μνημονίου), για να έχουν οι κάτοικοι το δικαίωμα αναγνωριστικής δίκης έπρεπε να καταβάλουν το αντίστοιχο δικαστικό ένσημο που αντιστοιχεί σε ένα πολύ μεγάλο ποσό (καθορίζεται σε αναλογία με το ποσό της αποζημίωσης που απαιτούν), το οποίο ήταν περίπου 380.000 ευρώ.

Από τον καιρό ακόμα που έγινε γνωστό το ποσό, το οποίο ασφαλώς ήταν αδύνατο να συγκεντρωθεί από τους ενάγοντες, υπήρξαν προτάσεις προς την Πολιτεία, είτε να εγκρίνει κάποιου είδους επιχορήγηση, είτε να προχωρήσει σε αλλαγή του νομικού πλαισίου.

Ο γόρδιος δεσμός λύθηκε τελικά την προηγούμενη εβδομάδα, όταν με άρθρο στο νόμο του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Πτωχευτικός Κώδικας, Διοικητική Δικαιοσύνη, τέλη – παράβολα, οικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, ηλεκτρονικές συναλλαγές, τροποποιήσεις του νόμου 4270/2014», καταργείται το τέλος δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αποζημίωσης θυμάτων των κατοχικών δυνάμεων (1941 – 1945).

Στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «στο τέλος που επιβάλλεται κατά το άρθρο 2 του ν. ΓΠΟΗ/1912, δεν υπόκεινται οι αναγνωριστικές αγωγές, καθώς και οι αγωγές για την εξάλειψη υποθήκης και προσημείωσης και εκείνες που αφορούν την ακύρωση πλειστηριασμού» και ότι «η διάταξη της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζεται στις εκκρεμείς αναγνωριστικές αγωγές, καθώς και στις αγωγές που ασκήθηκαν ως καταψηφιστικές πριν την έναρξη του παρόντος νόμου, εφόσον μετατραπούν σε αναγνωριστικές μετά την έναρξη ισχύος του».

Ο νέος νόμος επιτρέπει πλέον στους κατοίκους του Δομένικου, στους συγγενείς των θυμάτων της εγκληματικής δράσης των Ιταλών κατακτητών, να διεκδικήσουν μέχρι τέλους την αποζημίωσή τους από το ιταλικό δημόσιο.

Σύμφωνα με την κ. Λιακούλη, αναμένεται μόνο η διευκρινιστική εγκύκλιος των συναρμόδιων Υπουργείων Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, προκειμένου οι ενάγοντες να επανέλθουν και να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass