ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟΧΙΟΝΙΣΜΟΥ ΜΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Έφυγε ο χιονιάς, έμεινε ο πάγος…

* «Προσοχή σήμερα στις "άχρωμες παγίδες" των δρόμων…» συνιστά η Πολιτική Προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. * Βροχές στα πεδινά προβλέπει από Δευτέρα η ΕΜΥ

Μετά τον χιονιά, ξεκίνησε χθες η μάχη με τον πάγο. Οι αρνητικές θερμοκρασίες που επικράτησαν γενικότερα μετέτρεψαν τον όγκο του χιονιού σε …παγωμένο εφιάλτη, βρίσκοντας τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και των δήμων να αντιμετωπίζουν μια νέα, επίσης αυξημένης επικινδυνότητας, κατάσταση, που απαιτούσε επίσης μεγάλη προσπάθεια.

«Είναι οι πιο επικίνδυνες συνθήκες, αυτές μετά την υποχώρηση του χιονιού, λόγω του άχρωμου παγετού στους δρόμους…», υποστηρίζει ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας κ. Χρήστος Καραμπούζης, εφιστώντας την προσοχή στους οδηγούς οχημάτων και σημειώνοντας ειδικότερα ότι: «Θα υπάρχουν σημεία στο οδικό δίκτυο, όπου ο παγετός θα είναι άχρωμος και δεν θα γίνεται εύκολα αντιληπτός, με ό,τι κινδύνους μπορεί να εγκυμονεί αυτό…».

Χθες μια μεγάλη δύναμη εκχιονιστικών οχημάτων, «αλατιέρων» και οχημάτων έργων ιδιωτών, όργωνε τα οδικά δίκτυα, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, μέχρι και τις βραδινές ώρες, ενώ νέα αποστολή ξεκίνησε από χθες το βράδυ, σε κάθε άκρη του νομού για να συνεχιστεί και σήμερα με την ίδια επιμονή και ένταση.

Με 35 μηχανήματα, η Πολιτική Προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, συνεχίζει να δίνει μάχη με τον παγετό στους δρόμους, ενώ αντίστοιχα και οι δήμοι, με όση δύναμη εξοπλισμού διαθέτουν, καταβάλλουν προσπάθειες για το οδικό δίκτυο των πόλεών τους αντίστοιχα, με προτεραιότητα στους δρόμους με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία αυτοκινήτων (εισόδους –εξόδους πόλεων).

Μάλιστα στον Αμπελώνα του δήμου Τυρνάβου, επικουρική βοήθεια πρόσφερε και ο στρατός. Η Περιφέρεια με λαστιχοφόρο άνοιξε χθες το δύσκολο σημείο του οδικού δικτύου Ροδιάς –Σκαμνιάς, ενώ κλειστός παρέμεινε ο δρόμος Ελάφου –Σκλήθρου και το οδικό δίκτυο από Ανω Αργυροπούλι μέχρι και Σκαμνιά.

…ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΒΡΟΧΕΣ

Επιδείνωση φαινομένων προβλέπεται την ερχόμενη Δευτέρα, με βροχές στο νομό Λάρισας και συγκεκριμένα σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΜΥ κ. Παν. Σκριμιζέα: «Σήμερα Παρασκευή, σε όλο το νομό Λάρισας θα υπάρχει ηλιοφάνεια, με παροδικές νεφώσεις.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -8 ως και 1 βαθμό Κελσίου στα πεδινά και θα παραμείνει σε αρνητικά πρόσημα στα ορεινά.

Βροχή προβλέπεται το Σάββατο, με πιθανότητες χιονόνερου σε ορισμένες πεδινές περιοχές, ενώ θα χιονίσει και πάλι στα ορεινά του νομού. Η ελάχιστη θερμοκρασία το Σάββατο θα είναι -2 βαθμούς Κελσίου και η μέγιστη θα φτάσει τους 5 βαθμούς Κελσίου στα πεδινά, ενώ στα ορεινά συνεχίζεται ο ολικός παγετός.

Παροδικές νεφώσεις προβλέπονται την ερχόμενη Κυριακή, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από –6 έως 3 βαθμούς Κελσίου.

Επιδείνωση των καιρικών φαινομένων θα έχουμε τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, με μεγάλες βροχοπτώσεις στα πεδινά και χιόνι στα ορεινά».

ΩΡΑ…ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

«Μια διαφορετική ημέρα ξημέρωσε χθες για την Ελασσόνα και την ευρύτερη περιοχή της, αφού εμφανίστηκε ο ήλιος («…με δόντια») και ανέβηκε η θερμοκρασία…», αναφέρει ο ανταποκριτής της «Ε» στην Ελασσόνα, κ. Γιάννης Μουκίδης, συμπληρώνοντας τα εξής: «Τα χιόνια και ο πάγος καθαρίστηκαν χθες, με εντατικούς ρυθμούς από τα συνεργεία του δήμου, αλλά και από ευαισθητοποιημένους πολίτες, που συνδράμουν με τον τρόπο τους στο να περιοριστούν τα όποια σοβαρά προβλήματα δημιούργησε η «Αριάδνη».

Η θερμοκρασία μέσα στην πόλη της Ελασσόνας τα ξημερώματα ήταν στους 8 βαθμούς, ενώ στη διάρκεια της ημέρας κυμάνθηκε από

-1 βαθμούς Κελσίου (νωρίς το πρωί) έως και +6 βαθμούς (τις πρώτες απογευματινές ώρες).

Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της περιοχής βελτιώνεται, με κυρίαρχο στοιχείο τη ρίψη αλατιού σε κεντρικούς και επαρχιακούς δρόμους.

Η κίνηση στους δρόμους άρχισε να βρίσκει τους καθημερινούς ρυθμούς, με το χιόνι δίπλα στο οδόστρωμα να θυμίζει πως λίγες ώρες πριν «χτύπησε» η «Αριάδνη», ενώ οι θερμοκρασίες πάνω από το 0, βοήθησαν να ξεπαγώσουν παγωμένες σωληνώσεις και να ξαναλειτουργούν οι βρύσες σπιτιών.

Όπως έγινε και στις προηγούμενες τέσσερις ημέρες, με νέα απόφαση του δημάρχου Ελασσόνας κ. Ν. Ευαγγέλου, οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ελασσόνας θα παραμείνουν κλειστές και σήμερα Παρασκευή.

Τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ περιοριστήκαν, όπως και τις τελευταίες ημέρες, στη γραμμή Ελασσόνα – Λάρισα (μέσω Μελούνας), ενώ δεν πραγματοποιήθηκαν τα δρομολόγια προς τα χωριά της επαρχίας Ελασσόνας και την Κατερίνη».

ΜΕΡΑ ΑΠΟΧΙΟΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Από τις πρώτες πρωινές ώρες χθες ξεκίνησε ο αποχιονισμός σε δρόμους του Δήμου Τυρνάβου, αναφέρει ο ανταποκριτής της «Ε» κ. Κώστας Τσόλας και αναλυτικότερα επισημαίνει: «Δύσκολες καταστάσεις βιώνουν οι πολίτες του Δήμου Τυρνάβου, με τη συνέχιση της κακοκαιρίας. Κι ενώ τα έντονα καιρικά φαινόμενα με τις χιονοπτώσεις το τελευταίο διάστημα έχουν σταματήσει, ωστόσο ο παγετός που ακολούθησε τη νύχτα Τετάρτη προς Πέμπτη και τις νυχτερινές ώρες της Πέμπτης, παρέτεινε το πρόβλημα των τελευταίων ημερών καθώς και την ταλαιπωρία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Οι φιλότιμες προσπάθειες της δημοτικής αρχής Τυρνάβου, η οποία επιστράτευσε και χθες Πέμπτη, πέρα από τα μηχανήματα του δήμου και 14 ιδιωτικά μηχανήματα, με τους ιδιοκτήτες οδηγούς τους καθώς και τρία μηχανήματα του στρατού στον Αμπελώνα, καθώς και οι υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων των εργαζομένων στον δήμο και τη ΔΕΥΑΤ έλυσαν πολλά προβλήματα. Ωστόσο πολλοί δρόμοι εντός των πόλεων και οικισμών, παρέμειναν και χθες αδιάβατοι.

Μεγάλα προβλήματα υφίστανται σε πολλά ποιμνιοστάσια σε ό,τι αφορά στην διέλευση προς αυτά. Ο Δήμος Τυρνάβου είναι ένας από τους πλέον κτηνοτροφικούς δήμους της χώρας και οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις απλώνονται από τις ορεινές περιοχές του Βοτανοχωρίου, του Δαμασίου, του Αμπελώνα στο ορεινό λιβάδι –Τσακίρι – Γκουνταμάνι και το Άνω Αργυροπούλι. Επίσης μεγάλη είναι η κτηνοτροφική δύναμη και στον κάμπο, όπως στην περιοχή του Αμπελώνα, στον οποίο μόνο εκεί διαβιούν πάνω από 65.000 αιγοπρόβατα.

Ο συντονιστής αντιδήμαρχος για τους αποχιονισμούς κ. Κωνσταντίνος Κουλιός, ο οποίος μέχρι το μεσημέρι βρισκόταν στην περιοχή Ροδιάς, για τον συντονισμό του αποχιονισμού προς το χωριό και στη συνέχεια προς Τσακίρι – Γκουνταμάνι και Άνω Αργυροπούλι, ανέφερε ότι στις συγκεκριμένες περιοχές σε συνεργασία πάντα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας καταβάλλεται προσπάθεια να μεταφερθεί ερπυστριοφόρο μηχάνημα για τον αποχιονισμό προς κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Για να γίνει αυτό έπρεπε χθες να προηγηθεί ο καθαρισμός των δρόμων ώστε επικαθήμενο όχημα να μεταφέρει το ερπυστριοφόρο στο βουνό, κάτι που θα γίνει σήμερα.

Σε ό,τι αφορά στο Βοτανοχώρι πάντα σε συνεργασία με την Περιφέρεια αναμένεται σήμερα φορτωτής αντιολισθητικές αλυσίδες να κάνει διάνοιξη του δρόμου από τη διασταύρωση της εθνικής οδού Λάρισας – Ελασσόνας στο ύψος της Μελούνας μέχρι τον οικισμό μήκους 7 χιλιομέτρων.

Στις υπόλοιπες κτηνοτροφικές περιοχές δεν υφίστανται πλέον σοβαρά προβλήματα, αφού ο δήμος έκανε παρεμβάσεις τις προηγούμενες ημέρες. Σε ό,τι αφορά στον Τύρναβο, οι κεντρικοί δρόμοι παραμένουν ανοιχτοί και γίνονται διανοίξεις πλέον και σε δευτερεύουσες οδούς.

Ο δρόμος Γιάννουλης –Τυρνάβου: Έντονα είναι τα παράπονα τις τελευταίες τρεις ημέρες από πολίτες σε ό,τι αφορά τον καθαρισμό του τμήματος από τη Γιάννουλη μέχρι τον κόμβο Τυρνάβου, της εθνικής οδού Λάρισας – Κοζάνης.

Οι παρεμβάσεις γίνονται με καθυστέρηση τις μεσημεριανές ώρες, με αποτέλεσμα ένας από τους πλέον πολυσύχναστους εθνικούς δρόμους σε θεσσαλικό, αλλά και πανελλαδικό επίπεδο, αφού συνδέει την Αθήνα με τη Δυτική Μακεδονία, στο συγκεκριμένο τμήμα να έχει μετατραπεί σε παγοδρόμιο».

ΝΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΛΑΤΙΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΕΜΠΩΝ

«Νέες ποσότητες αλατιού προμηθεύτηκε χθες το πρωί ο Δήμος Τεμπών για τον καθαρισμό των δρόμων από το χιόνι και τον πάγο», αναφέρει ο κ. Τσόλας και ειδικότερα: «Ηδη τις προηγούμενες ημέρες ο Δήμος Τεμπών έριξε πάνω από 204 τόνους αλατιού, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και εντός κωμοπόλεων και χωριών. Χθες μετά από ενέργειες του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου κ. Αστέριου Σαΐτη ο Δήμος Τεμπών παρέλαβε με δημοτικές δαπάνες από τις Αλυκές Κίτρους Πιερίας, άλλους 80 τόνους αλατιού, ώστε και σήμερα Παρασκευή να συνεχιστεί ο αποχιονισμός.

Όλοι οι επαρχιακοί δρόμοι είναι ανοιχτοί ενώ και χθες έγιναν διανοίξεις και προς απομακρυσμένα ποιμνιοστάσια, όπως στο Κόρδεσι, σε περιοχές του Μακρυχωρίου και της Ελάτειας».

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ

Ο ανταποκριτής της «Ε» στην Αγιά κ. Νίκος Γουργιώτης, παρουσιάζοντας τη χθεσινή εικόνα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής αναφέρει: «Τους κανονικούς τους ρυθμούς προσπαθούν από χθες να βρουν οι κάτοικοι του δήμου Αγιάς μετά από τη σαρωτική κακοκαιρία, που έπληξε την περιοχή από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ως το βράδυ της Τετάρτης.

Μια κακοκαιρία που περιελάμβανε πολύωρες επαναλαμβανόμενες χιονοπτώσεις, άλλοτε έντονες, άλλοτε μέτριες και ασθενείς, εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και πολυήμερο ολικό παγετό.

Τα προβλήματα πολλά. Τα σχολεία μετά τις 16 μέρες διακοπές των εορτών δεν άνοιξαν, με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να μετρούν με τη σημερινή 21 μέρες εκτός μαθημάτων.

Τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, αλλά και ελληνικών μαθημάτων, κι αυτά δεν μπόρεσαν αυτές τις ημέρες να λειτουργήσουν.

Η εμπορική αγορά «νεκρωμένη» από κίνηση, με τον λίγο κόσμο που κυκλοφορούσε να ψάχνει μόνο για τα απαραίτητα. Υπηρεσίες υπολειτούργησαν και χθες, ενώ το ΚΤΕΛ πάλι δεν μπόρεσε να κάνει κάποιο δρομολόγιο τουλάχιστον στην κεντρική γραμμή Αγιάς – Λάρισας.

Τα μηχανήματα του Δήμου, αλλά και της Περιφέρειας, όπως και μισθωμένα από ιδιώτες, προσπαθούσαν ολημερίς και χθες να αποχιονίσουν τους δρόμους. Παρ’ όλα αυτά, η κυκλοφορία γινόταν παντού με αντιολισθητικές αλυσίδες, ακόμη και μέσα στην Αγιά, καθώς και περιφερειακά στο επαρχιακό δίκτυο, με πολύ μικρές ταχύτητες.

Η θερμοκρασία κυμάνθηκε από -9 ως 0 βαθμούς Κελσίου μέσα στην κωμόπολη, και ήταν σαφώς καλύτερη από τις προηγούμενες ημέρες.

Όλοι ευελπιστούν μέσα στο Σαββατοκύριακο τα προβλήματα να ελαχιστοποιηθούν».

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες γινόταν χθες η κυκλοφορία στους δρόμους της πόλης, αλλά και όλης της επαρχίας των Φαρσάλων, ενώ το υπεραστικό ΚΤΕΛ πραγματοποίησε δρομολόγια από Φάρσαλα προς Λάρισα, όμως με δυσκολία στο πέρασμα από Χαλκιάδες, αναφέρει ο ανταποκριτής της «Ε» στα Φάρσαλα κ. Αχιλλέας Μπακαλέξης. Όσον αφορά στις συνθήκες που επικράτησαν χθες στην περιοχή επισήμανε: «Μισό μέτρο ήταν το χιόνι στα Φάρσαλα και η θερμοκρασία κυμάνθηκε στους -7 βαθμούς Κελσίου τις πρωινές ώρες, ενώ σταδιακά αυξανόταν καθώς είχε ηλιοφάνεια. Σε μεγάλη κινητικότητα για τις ζημιές που προκάλεσε ο παγετός, αυτών των ημερών, ήταν τα συνεργεία της ΔΕΥΑΦ, καθώς έσπασαν υδρόμετρα και προσπαθούσαν να επιδιορθώσουν ζημιές.

Ο Δήμος Φαρσάλων προσπαθούσε ρίχνοντας αλάτι να καθαρίσει τους κεντρικούς δρόμους της πόλης όσο και αυτούς που οδηγούν στα χωριά της επαρχίας, αλλά και αυτούς που οδηγούν προς Λάρισα, Βόλο και Λαμία.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα στην κίνηση εντοπίστηκαν σε δρόμους που οδηγούν σε κτηνοτροφικές μονάδες, όπου οι ιδιοκτήτες αυτών, μετέβαιναν μόνο με τρακτέρ ή με οχήματα τετρακίνητα και πάλι με δυσκολία.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Φαρσάλων τα σχολεία θα ανοίξουν την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ κλειστά θα είναι σήμερα, όπως και οι παιδικοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ.

Τα εμπορικά καταστήματα δεν άνοιξαν, ενώ υπολειτουργούσαν οι τράπεζες, λόγω απουσίας προσωπικού τους, που λόγω των καιρικών συνθηκών δεν μπορούσε να μεταβεί στα Φάρσαλα».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass