ΗΜΕΡΑ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΑΠΟΧΙΟΝΙΣΜΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ

-19 οC: «Βόμβα» ψύχους στη Λάρισα

Η αρνητική θερμοκρασία, σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, στη Λάρισα, μετέτρεψε τα χιονισμένα πεζοδρόμια και πεζοδρόμους, σε «παγοδρόμια» Η αρνητική θερμοκρασία, σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, στη Λάρισα, μετέτρεψε τα χιονισμένα πεζοδρόμια και πεζοδρόμους, σε «παγοδρόμια»

Απειλητικός ο παγετός «στέριωσε» για τα καλά, στον νομό Λάρισας, με τη χαμηλότερη θερμοκρασία όλων, να παρατηρείται χθες στην πόλη της Λάρισας και να πέφτει στους -19 βαθμούς Κελσίου.

Με συνεχόμενες ημέρες εντατικών προσπαθειών αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιούργησε το κύμα κακοκαιρίας, δοκιμάστηκε οριακά ο μηχανισμός των έκτακτων αναγκών, ενώ ανασυντάσσει τις δυνάμεις το Σαββατοκύριακο με το βλέμμα στραμμένο στο νέο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται από την ερχόμενη Δευτέρα.

Χθες, στην παγωμένη πλέον επιφάνεια του χιονιού, η επικινδυνότητα αυξήθηκε στο έπακρο, χωρίς ευτυχώς να παρατηρηθούν σοβαρά ατυχήματα στους δρόμους (αν εξαιρέσει κανείς την νταλίκα που δίπλωσε στον δρόμο Αγιάς- Αγιοκάμπου με αποτέλεσμα να κλείσει ο δρόμος), ενώ όλοι οι δήμοι, από τις πρωινές ώρες και ολημερίς, ήταν επί ποδός σε αποστολές αποχιονισμού.

Καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες να διαλυθεί όπου ήταν εφικτό το «γυάλινο» στρώμα πάγου, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε σε δύσκολα σημεία του επαρχιακού δικτύου, από την Πολιτική Προστασία Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, με ρίψη αλατιού και ενδεικτικά στη γέφυρα του Τυρνάβου, σε στροφές του δρόμου Λάρισας - Βόλου, στο Γερακάρι Αγιάς, σε στροφές επίσης του δρόμου Λάρισας –Τρικάλων, σε επικίνδυνα σημεία κατωφέρειας του δρόμου Αγιάς- Αγιοκάμπου και γενικότερα σε σημεία στη Νίκαια, στο Ζάππειο κ.α.

ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΥΟ

Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, κ. Χρ. Καραμπούζης, η ρίψη αλατιού γινόταν με φειδώ χθες, λόγω εξάντλησης των αποθεμάτων, γεγονός που προέκυψε από την καθυστέρηση μεταφοράς του προϊόντος από τους προμηθευτές, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Μεγάλες δυσκολίες αντιμετώπισαν στην έναρξη των αποστολών αποχιονισμού, καθότι λόγω του ψύχους, αρκετά μηχανήματα δεν λειτουργούσαν, με αποτέλεσμα να κληθούν συνεργεία για την άμεση επισκευή τους καθώς η ανάγκη χρήσης τους ήταν επιτακτική.

Όσον αφορά στις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στο εξής, με πρόβλεψη μέχρι και τη Δευτέρα, ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ κ. Παν. Σκριμιζέας, μας λέει: «Αρνητικές θερμοκρασίες συνεχίζονται σε όλο τον νομό Λάρισας, σήμερα και αύριο, με συνέχεια επιδείνωσης του καιρού την ερχόμενη Δευτέρα.

Ειδικότερα στη Λάρισα η θερμοκρασία ξημερώματα Σαββάτου, αναμενόταν να αγγίξει και πάλι τους -19 βαθμούς Κελσίου, κάτι που προβλέπεται και την Κυριακή, ενώ στη διάρκεια και των δύο αυτών ημερών η ελάχιστη θα βρίσκεται στους -14 βαθμούς, και η μέγιστη στο 0.

Ανοιχτό υπάρχει το ενδεχόμενο βροχόπτωσης σήμερα στον νομό Λάρισας, αλλά στην ουσία μιας «παγωμένης βροχής» (χιονόνερο).

Τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, τα φαινόμενα εντείνονται και μέχρι τώρα μπορούμε να πούμε μόνο, ότι θα χιονίσει στα ορεινά…».

– 18, 2 οC, ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ,

ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Με τη μεγάλη διάρκεια του ολικού παγετού και το χιόνι που πάγωσε πάνω στις καλλιέργειές τους, οι αγρότες του Δήμου Τυρνάβου, αγωνιούν για το τι μέλλει γενέσθαι…

Ο ανταποκριτής της «Ε», στον Δήμο Τυρνάβου κ. Κώστας Τσόλας, αναφέρει: «Ο κίνδυνος καταστροφών στις καλλιέργειες, ελλοχεύει ευρύτερα στον κάμπο του Τυρνάβου, μια περιοχή χιλιάδων στρεμμάτων, από τη Γιάννουλη και τη Φαλάνη, μέχρι το Αργυροπούλι και το Δαμάσι, μετά τις χθεσινές πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν τις πρωινές ώρες.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που παραχώρησε και χθες η γεωπόνος, προϊσταμένη του γεωπονικού τμήματος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου στην «Ε» η κ. Ζαϊρα Παπαφίγκου οι θερμοκρασίες που κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Οινοποιείου Τυρνάβου, πρωινές ώρες της Παρασκευής 13 Ιανουαρίου είναι:

Περιοχή Αμπελώνα - Φαλάνης: - 18,2 βαθμοί Κελσίου

-Περιοχή Πλατανουλίων - 17,2 βαθμοί Κελσίου

-Περιοχή Αργυροπουλίου: - 16,7 βαθμοί Κελσίου

-Περιοχή Δαμασίου: - 12,3 βαθμοί Κελσίου

-Περιοχή Τυρνάβου Πλάγια : - 14,5 βαθμοί Κελσίου

-Περιοχή Τυρνάβου «Καμπήλαγα»: - 15,8 βαθμούς Κελσίου

-Περιοχή Τυρνάβου «Βρύση»: - 15 βαθμοί Κελσίου

- -Περιοχή Αμπελώνα - Γυρτώνης: - 16,4 βαθμοί Κελσίου

Οι χαμηλές θερμοκρασίες έφεραν αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο της περιοχής, σε ό,τι αφορά περισσότερο τις δενδρώδεις καλλιέργειες όπως αχλαδιές, ροδακινιές, βερικοκιές, κερασιές κ.λ.π., αλλά και στα αμπέλια. Σύμφωνα με γεωπόνους που έχουν εξειδίκευση στους αμπελώνες, η αμπελοκαλλιέργεια αντέχει χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι -15 βαθμούς Κελσίου. Στην τωρινή περίπτωση (σε αντίθεση με το 2000 -01 όταν οι καλλιέργειες καταστράφηκαν με - 23 και - 24 βαθμούς Κελσίου), επειδή την προηγούμενη εβδομάδα οι θερμοκρασίες ήταν ήδη αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν, οι χυμοί των δένδρων και των αμπελιών δεν κυκλοφορούσαν και όλα ήταν σε λήθαργο λόγω του παγετού, η περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας μέχρι και -18,2 βαθμούς Κελσίου, ίσως να μην δημιουργήσει πρόβλημα.

Ωστόσο οι αγρότες του τυρναβίτικου κάμπου αγωνιούν.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δένδρων και αγρότης δενδροκαλλιεργητής κ. Χρήστος Τασιούλας, μετέφερε την αγωνία του ίδιου αλλά και των συναδέλφων του, για το επόμενο διάστημα μετά τους παγετούς και την απομάκρυνση του χιονιού.

Σύμφωνα με τον κ. Τασιούλα, η εικόνα πιθανής καταστροφής, στις δενδρώδεις καλλιέργειες και τα αμπέλια, θα φανεί στους επόμενους δύο μήνες, την άνοιξη και με την άνθιση των δένδρων.

Τέλος σε απόγνωση είναι οι κηπουροί της ευρύτερης περιοχής αφού τα λαχανικά που ήταν εκτός θερμοκηπίων, έχουν καταστραφεί εντελώς από τον παγετό.

-Συνεχίζεται ο αποχιονισμός:

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση των δρόμων η χθεσινή εικόνα ήταν σαφώς καλύτερη από τις προηγούμενες ημέρες. Τα μηχανήματα του Δήμου και των ιδιωτών, καθάριζαν δρόμους στις γειτονιές. Χθες λειτούργησε η λαϊκή αγορά στον Αμπελώνα, μετά τον αποχιονισμό του χώρου και χθες το μεσημέρι έγινε ο καθαρισμός του χώρου της λαϊκής αγοράς του Τυρνάβου, η οποία σήμερα Σάββατο θα λειτουργήσει κανονικά. Σύμφωνα με ενημέρωση από τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Τσιόπα, σήμερα θα γίνει αποχιονισμός και στα προαύλια των σχολείων ώστε αυτά να λειτουργήσουν τη Δευτέρα κανονικά».

ΟΛΗΜΕΡΙΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΠΟΧΙΟΝΙΣΜΟΥ – ΔΙΠΛΩΣΕ ΝΤΑΛΙΚΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΑΓΙΟΚΑΜΠΟ

Προσπάθειες αποχιονισμού και επιστροφής στους κανονικούς ρυθμούς, γίνονταν χθες και στον Δήμο Αγιάς. Ο ανταποκριτής της «Ε», κ. Νίκος Γουργιώτης, αναφέρει: «Τους κανονικούς της ρυθμούς αναζητά εδώ και δυο μέρες η Αγιά και εντατικά συνεχίστηκαν χθες οι μεγάλες προσπάθειες που κάνει η Δημοτική Αρχή να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρία.

Από τα ξημερώματα, κι ενώ ο ήλιος ακόμη δεν είχε βγει, γκρέιντερ του Δήμου, με όλο το προσωπικό και επικεφαλής τον δήμαρχο κ. Αντώνη Γκουντάρα, συνεπικουρούμενα από μισθωμένα ιδιωτικά μηχανήματα, ξεκίνησαν τους αποχιονισμούς, τόσο στην κεντρική εμπορική αγορά της κωμόπολης, όσο και στις συνοικίες της. Παράλληλα, ανάλογες ενέργειες γίνονταν ολημερίς στα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα, ενώ ένα πρόβλημα που παρουσιάστηκε στον δρόμο Αγιάς – Αγιοκάμπου, στη διασταύρωση προς Ποταμιά, όταν εξαιτίας του παγωμένου οδοστρώματος «δίπλωσε» νταλίκα που κατευθυνόταν σε ψυγείο φρούτων για τη μεταφορά μήλων, αντιμετωπίστηκε γρήγορα και επιτυχώς.

Η θερμοκρασία τις νυχτερινές ώρες μέσα στην Αγιά έφτασε τους -12 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα ορεινά της χωριά ήταν ακόμη χαμηλότερη. Τα σχολεία για πέμπτη συνεχόμενη μέρα δεν λειτούργησαν σε όλη την έκταση του Δήμου Αγιάς, ενώ το ΚΤΕΛ κατάφερε να πραγματοποιήσει τουλάχιστον τα δρομολόγια της κεντρικής γραμμής Αγιάς – Λάρισας».

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΥ

ΠΟΙΜΝΙΟΣΤΑΣΙΩΝ

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΕΜΠΩΝ

Όσον αφορά στον δήμο Τεμπών, ο κ. Τσόλας, αναφέρει: «Χθες συνεργεία του Δήμου Τεμπών, με επικεφαλή τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Αστέριο Σαΐτη, μετέβησαν στον Παραπόταμο για τον απεγκλωβισμό ποιμνιοστασίων.

Παράλληλα, άλλα συνεργεία σε συνεργασία με εκείνα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προχώρησαν χθες σε διανοίξεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, όπως σε Ευαγγελισμό – Συκούριο, Συκούριο – Λάρισα, και στην πρόσβαση προς τον ΧΥΤΑ κ.α. Το σύνολο του επαρχιακού δικτύου του Δήμου Τεμπών τόσο στις πεδινές και ημιορεινές περιοχές, όσο και στα χωριά των ορεινών όγκων του Κισσάβου και του Κάτω Ολύμπου είναι ανοικτό.

Παράλληλα συνεχίζεται ο αποχιονισμός δρόμων εντός των κωμοπόλεων και οικισμών».

ΔΙΑΝΟΙΞΕΙΣ ΔΡΟΜΩΝ

ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Πολικές θερμοκρασίες χθες και στον Δήμο Φαρσάλων, αλλά και σε όλη την επαρχία του, με την κυκλοφορία στα χωριά να γίνεται μόνο με αλυσίδες.

Ο ανταποκριτής της «Ε», κ. Αχιλλέας Μπακαλέξης, αναφέρει: «Με εντατικούς ρυθμούς προχώρησαν χθες οι καθαρισμοί δρόμων, τόσο στην πόλη των Φαρσάλων όσο και στα χωριά, αλλά το πολικό ψύχος έκανε πιο δύσκολες τις συνθήκες του έργου αυτού, καθώς στερεοποιούσε τον πάγο στο οδόστρωμα.

Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε σταδιακά και στους οδικούς άξονες προς Λάρισα, προς Βόλο και προς Λαμία και τα δρομολόγια του υπεραστικού ΚΤΕΛ σε αυτούς πραγματοποιήθηκαν χθες κανονικά.

Παράλληλα, έγιναν πολλές διανοίξεις κεντρικών δρόμων που οδηγούν σε ημιορεινά και ορεινά χωριά, ενώ μέσα στα χωριά η κυκλοφορία γίνεται μόνο με τρακτέρ!

Στις 8 το πρωί, στην πόλη των Φαρσάλων, το θερμόμετρο έδειχνε -10 βαθμούς Κελσίου, και καταστηματάρχες καθώς και οι περισσότεροι κάτοικοι, βγήκαν στους δρόμους να καθαρίσουν την είσοδο των καταστημάτων τους και των σπιτιών τους αντίστοιχα, καθώς υπήρχε στρώμα πάγου.

Λόγω των αρνητικών θερμοκρασιών αυξήθηκαν και οι περιπτώσεις προβλημάτων στην υδροδότηση σπιτιών…».

ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΓΟ

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Η Ελασσόνα άγγιξε χθες τους -17 βαθμούς Κελσίου, αναφέρει ο ανταποκριτής της «Ε», κ. Γιάννης Μουκίδης και καταγράφει την εικόνα που επικρατούσε: «Με κυρίαρχα στοιχεία, τις ασυνήθιστα αρνητικές θερμοκρασίες και τον παγετό που δημιουργήθηκε, αλλά και την προσπάθεια που καταβάλλεται εδώ και αρκετές ημέρες, για να λυθούν τα σοβαρά προβλήματα, που δημιούργησε η έντονη κακοκαιρία, κύλησε η χθεσινή ημέρα στην Ελασσόνα και στην ευρύτερη περιοχή της.

Τα μηχανήματα και τα συνεργεία του Δήμου συνέχιζαν το έργο τους, με εντατικούς ρυθμούς, ενώ οι κάτοικοι και καταστηματάρχες φρόντιζαν για την χωρίς προβλήματα πρόσβαση στους χώρους τους. Άλλωστε, το χιόνι που έπεσε ήταν πολύ και οι χαμηλές θερμοκρασίες κάθε άλλο παρά βοηθούσαν για να απομακρυνθεί αμέσως.

Χαρακτηριστικό είναι πως περί τις 4.30 τα ξημερώματα Παρασκευής, η θερμοκρασία στην πόλη της Ελασσόνας ήταν στους -17 βαθμούς Κελσίου, στις 6 το πρωί «κατέβηκε» στους -18 οC, ενώ στη διάρκεια της ημέρας (αρχικά με ήλιο και στη συνέχεια με συννεφιά), έφτασε λίγο πάνω από το 0, και γενικότερα κυμάνθηκε μεταξύ -8 και +3 βαθμών, όλη τη μέρα.

Τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ, περιορισμένα και χθες, αφού πραγματοποιήθηκε μόνο η γραμμή Ελασσόνα – Λάρισα (μέσω Μελούνας) και η γραμμή Ελασσόνα – Κατερίνη, χωρίς βέβαια να γίνουν και πάλι τα δρομολόγια προς τα χωριά της επαρχίας Ελασσόνας.

Όπως έγινε γνωστό, οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑΕΛ θα λειτουργήσουν και το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να βοηθήσουν για την αποκατάσταση ζημιών και προβλημάτων που προκλήθηκαν ή θα προκληθούν, στο δίκτυο ύδρευσης, από παγωμένες σωληνώσεις.

Και βέβαια, η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων από τους οδηγούς έγινε πια… συνηθισμένη αναγκαιότητα, αφού οι δρόμοι της περιοχής, αρκετές ώρες της ημέρας και της νύχτας γίνονται «γυάλινοι».

Πάντως, δεν είναι λίγοι οι Ελασσονίτες, προβληματισμένοι, που εύλογα αναρωτιούνται: «Μήπως πρέπει να μάθουμε να ζούμε και να λειτουργούμε και με τέτοιες σφοδρές κακοκαιρίες, που αν μη τι άλλο, θα επαναληφθούν και στο μέλλον; Οι παλαιότεροι από εμάς πέρασαν πιο δύσκολες καταστάσεις», ενώ κάποιοι άλλοι πιο στωικοί συνέχισαν: «Έχει τόσες μέρες αυτή η κακοκαιρία. Συνηθίσαμε. Πού θα πάει; Θα περάσει…».

Λένα Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass