ΕΝΩ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΦΩΤΙΣΕΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΡΙΒΗΣ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΣΤΟ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟ

Σε κλίμα οδύνης οι κηδείες των αξιωματικών

«Να μην ξαναπενθήσει κανέναν η πατρίδα σε καιρό ειρήνης» τόνισαν συγγενείς - Συγκινητικά λόγια της συζύγου του αδικοχαμένου Δημοσθένη Γούλα – «Στέρεψαν» τα δάκρυα στη Φαλάνη, στην κηδεία του υπολοχαγού Κων. Χατζή * Στα κομμένα καλώδια της ΔΕΗ, τη χαμηλή πτήση και την πυκνή νέφωση επικεντρώνονται οι έρευνες των πραγματογνωμόνων - Ξεκίνησε η διαδικασία για την περισυλλογή των συντριμμιών του ελικοπτέρου στο Σαραντάπορο.

Δημοσίευση: 21 Απρ 2017 14:35

Σε κλίμα οδύνης έγιναν χθες σε Λάρισα και Φαλάνη οι κηδείες του ταγματάρχη Δημοσθένη Γούλα και του υπολοχαγού Κωνσταντίνου Χατζή, κυβερνήτη και συγκυβερνήτη αντίστοιχα, του μοιραίου ελικοπτέρου τύπου «Χιούι» που κατέπεσε προχθές το πρωί στο Σαραντάπορο Ελασσόνας.


Όπως είναι γνωστό, στο ίδιο ελικόπτερο επέβαιναν ο υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης που κηδεύεται σήμερα στο Ρέθυμνο, όπως σήμερα επίσης κηδεύεται στο Παλαιοκκλήσι Καρδίτσας και ο τέταρτος νεκρός της τραγωδίας που συγκλόνισε το πανελλήνιο και βύθισε στο πένθος τις Ένοπλες Δυνάμεις, ο συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου που υπηρετούσε στην 1η Στρατιά.
Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται στο 424 ΓΣΝ Θεσσαλονίκης, η μοναδική επιζήσασα αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα η μαρτυρία της οποίας αναμένεται να φωτίσει τις έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας. Η 28χρονη αρχιλοχίας, που αποτελούσε το τρίτο μέλος του πληρώματος του ελικοπτέρου του Στρατού Ξηράς, στην κατάθεσή της (σύμφωνα με την εφημερίδα «Εθνος») δήλωσε πως «το ελικόπτερο ακούμπησε στα καλώδια της ΔΕΗ και έχασε την ισορροπία του» ενώ επιτροπή εμπειρογνωμόνων βρίσκεται στην περιοχή του δυστυχήματος για να απαντηθούν τα ερωτήματα ως προς τα αίτια.
Το πόρισμα αναμένεται να παραδοθεί στην ηγεσία του ΥΕΘΑ τις επόμενες ημέρες ενώ χθες ξεκίνησε η διαδικασία για την περισυλλογή των συντριμμιών του ελικοπτέρου στο Σαραντάπορο.
ΘΡΗΝΟΣ
Συγγενείς, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία με επικεφαλής τον ΥΕΘΑ Παν. Καμμένο, υπηρετούντες στην Αεροπορία Στρατού και αρκετοί Λαρισαίοι, είπαν χθες το τελευταίο αντίο στον 40χρονο ταγματάρχη Δημ. Γούλα, η εξόδιος ακολουθία του οποίου τελέσθηκε στον ι.ν. Αναλήψεως του Σωτήρως, στη συνοικία Αβέρωφ.
Στο βιογραφικό του εκλιπόντος, αναφέρθηκε ο ταγματάρχης (ΑΣ) Αλέξ. Αθανασίου που για 22 χρόνια συνυπηρέτησε με τον άτυχο αξιωματικό. Για να τονίσει πως ο Δημ. Γούλας, υπήρξε «υπόδειγμα αξιωματικού» με περισσότερες από 1.600 ώρες πτήσης, «είχε ήθος και ευγενικό χαρακτήρα, είχε πάθος για τις πτήσεις και πίστη στην πατρίδα. Σήμερα θα πετάξεις πιο ψηλά από ποτέ» κατέληξε ο ταγματάρχης.
«Να μην ξαναπενθήσει κανέναν η πατρίδα σε καιρό ειρήνης» τόνισε στον επικήδειό του, ο θείος του εκλιπόντος, Κώστας Γούλας. Συγκινητικά ήταν τα λόγια της συζύγου, Αναστασίας Νάκου – Γούλα, η οποία βρήκε το κουράγιο να μιλήσει και απευθυνόμενη στον εκλιπόντα σύζυγό της τόνισε ότι «σου υπόσχομαι πως θα μεγαλώσω τα παιδιά μας με αγάπη και αξιοπρέπεια. Σ’ αγαπάω πάρα πολύ». Ο Δημ. Γούλας, που καταγόταν από την Αργιθέα Καρδίτσας, ήταν πατέρας δύο ανήλικων κοριτσιών.
ΣΤΗ ΦΑΛΑΝΗ
«Στέρεψαν» τα δάκρυα χθες στη Φαλάνη, όπου στις 5.30 το απόγευμα, μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης και θλίψης, τελέσθηκε η εξόδιος ακολουθία για τον αδικοχαμένο 28χρονο υπολοχαγό Κωνσταντίνο Χατζή.
Τον επικήδειο εκφώνησε συντετριμμένος ο υπολοχαγός Γεώργιος Κωνσταντινίδης ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία του Κων. Χατζή, στα «κοινά όνειρα» που είχαν, στην «αγάπη του για τον αέρα». Σημείωσε ότι υπήρξε «υπόδειγμα αξιωματικού χωρίς ποτέ να επιδιώκει το προσωπικό του συμφέρον» ενώ υπήρξε καλός οικογενειάρχης.
Ο κ. Κωνσταντινίδης τόνισε ακόμη ότι ο χαμός του υπολοχαγού αφήνει αβάστακτο πόνο σε όλους, προσθέτοντας ότι «ο Κωνσταντίνος Χατζής σήμερα θα πετάξει πιο ψηλά, στον Θεό».
Στις δύο νεκρώσιμες ακολουθίες, που τελέσθηκαν από τον μητροπολίτη Λάρισας σεβ. Ιγνάτιο, μεταξύ άλλων παρέστησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Παν. Καμμένος, ο υφυπουργός Αγρ. Ανάπτυξης Βασ. Κόκκαλης, η αναπλ. υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, οι βουλευτές Μαξ. Χαρακόπουλος, Χρ. Κέλλας και Γ. Κατσιαντώνης, ο αναπλ. τομεάρχης Αμυνας της ΝΔ Αναστ. Δημοσχάκης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγ. Αποστολάκης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αλκ. Στεφανής, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς Δημ. Ζερβάκης, ο Αρχηγός ΤΑ Γ. Μπλιούμης, ο αντιπεριφερειάρχης Δημ. Παπαδημόπουλος, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας Γ. Αγάκος, ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Ι. Γιάγκος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, αποστράτων, κάτοικοι της Λάρισας και της Φαλάνης, ενώ στεφάνι, μεταξύ άλλων, απέστειλε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Στρατιωτικά αγήματα απέδωσαν τιμές ενώ στην τελευταία κατοικία «συνόδευσαν» τους άτυχους αξιωματικούς και δύο ελικόπτερα που πέταξαν πάνω από τα Κοιμητήρια, την ώρα της ταφής.
ΧΑΜΗΛΗ ΠΤΗΣΗ
Ο συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις σήμανε στις 8.50’ χθες το πρωί, την ώρα που το ελικόπτερο «Χιούι» έπρεπε – με βάση τον προγραμματισμό - να προσγειωθεί στην Κοζάνη. Το ελικόπτερο απογειώθηκε στις 7.25’ από το Στεφανοβίκειο και λίγα λεπτά αργότερα προσγειώθηκε στην 110 ΠΜ στη Λάρισα, προκειμένου να επιβιβασθούν ο υποστράτηγος Τζανιδάκης και ο συνταγματάρχης Αδάμου.
Από την 110 ΠΜ απογειώθηκε στις 7.38’ ενώ στις 7.48’ το ελικόπτερο «χάνεται» από τα ραντάρ (απώλεια επικοινωνιών και ίχνους). Η χαμηλή πτήση γίνεται αντιληπτή από τους κατοίκους της Ελασσόνας για να ακολουθήσει η πρόσκρουση του μοιραίου ελικοπτέρου σε δύσβατη περιοχή έξω από το Σαραντάπορο.
Με αποτέλεσμα, τέσσερις από τους πέντε επιβαίνοντες να τραυματισθούν θανάσιμα ενώ από «θαύμα» γλίτωσε το τρίτο μέλος του πληρώματος, αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα.
Τα συντρίμμια εντόπισαν στις 10 το πρωί, αστυνομικοί του Τμήματος Ελασσόνας και υπάλληλοι της ΔΕΗ Λάρισας που αναζητούσαν παράλληλα τα αίτια της διακοπής ρεύματος στο Σαραντάπορο.
ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗ
Επιτροπή εμπειρογνωμόνων βρέθηκε στον τόπο της τραγωδίας ενώ από χθες ξεκίνησε η διαδικασία για την περισυλλογή των συντριμμιών του μοιραίου ελικοπτέρου που μετά τη συντριβή, μετατράπηκε σε άμορφη μάζα.
Στο μεταξύ, η μοναδική επιζήσασα, αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα – σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος» - δήλωσε στην κατάθεσή της ότι «πετούσαμε χαμηλά όταν πέσαμε σε ομίχλη. Η ορατότητα ήταν άκρως περιορισμένη έως μηδενική. Το ελικόπτερο ακούμπησε στα καλώδια της ΔΕΗ και έχασε την ισορροπία του. Όλα έγιναν σε κλάσμα του δευτερολέπτου. Με την πρόσκρουση στο έδαφος έχασα τις αισθήσεις μου και όταν ύστερα από αρκετή ώρα τις ξαναβρήκα ήταν σαν να ξυπνούσα ύστερα από ένα εφιαλτικό όνειρο, όμως με αφόρητους πόνους σε όλο μου το σώμα».
Σημειώνεται πως και κάτοικοι της περιοχής δήλωναν προχθές, ότι «είχε πολλή ομίχλη». Τα κομμένα καλώδια της ΔΕΗ, η χαμηλή πτήση και η πυκνή νέφωση, είναι τρεις παράγοντες που μεταξύ άλλων, εξετάζουν οι πραγματογνώμονες.
Στο 1ο ΤΕΑΣ Ο ΥΕΘΑ
Ο ΥΕΘΑ Παν. Καμμένος και ο αναπλ. ΥΕΘΑ Δημ. Βίτσας, συνοδευόμενοι από τη στρατιωτική ηγεσία, θα μεταβούν σήμερα στην Καρδίτσα για να παραστούν στην εξόδιο ακολουθία του συνταγματάρχη Θωμά Αδάμου. Στη συνέχεια ο κ. Καμμένος, επιβαίνων σε ελικόπτερο «Χιούι», θα μεταβεί στο Βελεστίνο όπου θα συνομιλήσει με τη διοίκηση και το προσωπικό του 1ου ΤΕΑΣ.
ΚΚΕ
Η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της «εκφράζει τη θλίψη της για τον θάνατο των τεσσάρων αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού (όπου τρεις από αυτούς έχουν καταγωγή από τη Θεσσαλία), που με τραγικό τρόπο έχασαν τη ζωή τους, μετά από πτώση του ελικοπτέρου στην περιοχή του Σαρανταπόρου στο οποίο επέβαιναν. Είναι επιτακτική ανάγκη να διερευνηθούν άμεσα όλα τα αίτια για το θανατηφόρο δυστύχημα και να δοθούν στη δημοσιότητα. Η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων. Επίσης, εύχεται ταχεία ανάρρωση στην αρχιλοχία που τραυματίστηκε στο δυστύχημα».
ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Στο μεταξύ από το ΓΕΣ διευκρινίζεται ότι, λόγω του τριήμερου πένθους των Ενόπλων Δυνάμεων, ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου θα πραγματοποιηθεί με την τέλεση του θρησκευτικού τελετουργικού μόνο, χωρίς επιδείξεις οπλικών συστημάτων και μέσων και με την παρουσία μόνο του προσωπικού των στρατοπέδων.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ, Κ. ΤΣΟΛΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass