ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΥΠΑΤΗΣ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑΣ

Προσφυγικές οικογένειες σε διαμερίσματα

Δημοσίευση: 25 Απρ 2017 22:35

Η συμμετοχή του Δήμου Λαρισαίων στο πρόγραμμα «Παροχή στήριξης στην Ελλάδα για την υλοποίηση του προγράμματος μετεγκατάστασης και την αύξηση της ικανότητας υποδοχής αιτούντων άσυλο» της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες θα απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας.

«Το πρόγραμμα είναι εθελοντικό, αφορά σε οικογένειες, προωθεί την αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων και έχει τελικό στόχο τη διάλυση των καταυλισμών», είχε υποστηρίξει κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην πόλη ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Στα νοικιασμένα για προσφυγικές οικογένειες διαμερίσματα, οι συνθήκες διαβίωσης θα είναι καλύτερες από ό,τι στις ειδικές δομές μόνο για πρόσφυγες. Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναμένεται να εισηγηθεί την ένταξη του Δήμου στο πρόγραμμα αλλά υπό προϋποθέσεις.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον πληρούν τα διαμερίσματα που διαθέτουν όλες τις προδιαγραφές που ορίζει το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας θα έχουν τη δυνατότητα να τα νοικιάσουν με μέγιστο κόστος τα 400 ευρώ.

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Από τη στιγμή που ο Δήμος Λαρισαίων ενταχθεί στο πρόγραμμα παροχής προσωρινής στέγασης της Ύπατης Αρμοστείας, θα πρέπει τα διαμερίσματα να τηρούν τις παρακάτω τεχνικές προδιαγραφές. Στο πλαίσιο του προγράμματος, αναζητούνται διαμερίσματα τα οποία να πληρούν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές ώστε να διασφαλίζουν «επαρκείς συνθήκες υποδοχής».

Ενδεικτικά να έχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά όπως ορίζει ο ελληνικός νόμος, να έχουν καλές συνθήκες υγιεινής, φρέσκο και επαρκή εξαερισμό, φως, να υπάρχει πρόβλεψη για επαρκή θέρμανση, κλιματισμό και ζεστό νερό, να διαθέτουν πόσιμο νερό και υποδομές αποχέτευσης, να υπάρχει πρόβλεψη για πυρασφάλεια, να γίνεται τακτική απεντόμωση, να βρίσκονται σε κατάλληλη τοποθεσία ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, να έχουν επαρκή χώρο διαβίωσης για έξι άτομα (δηλαδή κατά μέσο όρο 60 - 90 τ.μ.), να υπάρχει μία τουαλέτα ανά 6 άτομα, να είναι πλήρως επιπλωμένα και εξοπλισμένα ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωση (έπιπλα ύπνου, καθιστικό, τραπεζαρία, ηλεκτρικές συσκευές, είδη κουζίνας, πετσέτες, κλινοσκεπάσματα κ.λπ.). Παράλληλα, να διαθέτουν επαρκή κοινόχρηστο χώρο για φαγητό, παιχνίδι, μελέτη, να είναι προσβάσιμα σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

Σε κάθε διαμέρισμα υπολογίζονται κατά μέσο όρο έξι θέσεις φιλοξενίας (για άτομα άνω των 3 ετών) με μέγιστο κόστος ενοικίασης περίπου στα 400 ευρώ. Όλα τα έξοδα θα καλύπτονται από την Ύπατη Αρμοστεία.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Οι «επαρκείς συνθήκες υποδοχής» περιλαμβάνουν και μηχανισμούς παροχής των βασικών μέσων αξιοπρεπούς διαβίωσης και κοινωνικής ή άλλης στήριξης στους πρόσφυγες. Θα τους παρέχεται από την Ύπατη Αρμοστεία η σίτιση, τα είδη προσωπικής υγιεινής και τα μεταφορικά τους.

Οι πρόσφυγες που θα κατοικούν σε διαμερίσματα θα παρακολουθούνται από κοινωνικούς επιστήμονες που έχουν την ευθύνη για το σύνολο της διαμονής τους από την υποδοχή μέχρι και την αποχώρησή τους. Παράλληλα, επόπτες φιλοξενίας θα αναλαμβάνουν οτιδήποτε έχει να κάνει με αυτή καθεαυτή τη διαμονή των ωφελούμενων στα διαμερίσματα όπως είναι οι επισκευές, η πληρωμή λογαριασμών, η επικοινωνία με την πολυκατοικία.

Το πρόγραμμα προβλέπει επίσης την παροχή μόνο βασικής ιατρικής φροντίδας και νομικής συνδρομής ώστε να υποστηριχθούν ειδικές ή και επείγουσες περιπτώσεις. Σε ό,τι αφορά στους Δήμους, αναμένεται ότι εξειδικευμένες δομές όπως κέντρα αλληλεγγύης, δημοτικά ιατρεία, κοινωνικές υπηρεσίες, σε συνεργασία με φορείς και δίκτυα της τοπικής κοινωνίας θα μπορούν να συμβάλλουν στην επιπλέον κάλυψη αναγκών των ωφελουμένων με υποστήριξη σε είδη πρώτης ανάγκης και ρουχισμό, ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά, δημιουργική απασχόληση, εκπαίδευση ενηλίκων, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, εξειδικευμένη κοινωνική - ψυχολογική υποστήριξη.

Για τις ανάγκες του έργου, αναμένεται να δημιουργηθεί μια ομάδα υποστήριξης, ενώ το πρόγραμμα καλύπτει την πρόσληψη προσωπικού που θα απασχολείται σε αυτό. Η χρηματοδότηση γίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ υπεύθυνη της διαχείρισης είναι η Ύπατη Αρμοστεία.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να καλύψει τις προσωρινές ανάγκες στέγασης ανθρώπων που πρόκειται να μετακινηθούν σε άλλη χώρα της Ευρώπης στο πλαίσιο της μετεγκατάστασης, καθώς και ευάλωτων αιτούντων άσυλο που λόγω της κατάστασής τους δεν μπορούν να συνεχίσουν να διαμένουν στους μαζικούς χώρους φιλοξενίας.

Όπως αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο της Ύπατης Αρμοστείας προς τους Δήμους «σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, οι βασικές επιλέξιμες εθνικότητες για μετεγκατάσταση είναι κυρίως Σύροι και Ιρακινοί. Η παραμονή των προσφύγων θα είναι προσωρινή, έως ότου εξεταστούν οι υποθέσεις τους και μετεγκατασταθούν σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. Υπό κανονικές συνθήκες, ένα άτομο ή μια οικογένεια θα μετεγκατασταθεί μέσα σε 3 με 4 μήνες. Το πρόγραμμα προσωρινής στέγασης προσφύγων καλύπτει πλήρως το κόστος ζωής των αιτούντων άσυλο στις κοινωνίες που τους φιλοξενούν, γεγονός που συμβάλλει στην τοπική οικονομία».

Ο Δήμος Λαρισαίων με την ένταξή του στο πρόγραμμα στοχεύει στη μείωση των φιλοξενούμενων στο Κουτσόχερο σε 500 πρόσφυγες ενώ το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα γίνει μετά το 2018, αν δεν συνεχιστεί το πρόγραμμα.

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα συζητηθούν και τα παρακάτω θέματα:

Έγκριση έναρξης διαδικασίας διαγωνισμού κάτω των ορίων με θέμα «Προμήθεια έτοιμων γευμάτων για τη σίτιση των μαθητών του Μουσικού Σχολείου» για το σχολικό έτος 2017 - 2018.

* Έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Λαρισαίων και Ανώνυμης Αναπτυξιακής Εταιρίας ΟΤΑ Π.Ε.Τ.Α. Α.Ε. περί Κατάρτισης Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος (ΣΔΑΕΚ) και Οργάνωσης και Υλοποίησης Δράσεων Προβολής και Δημοσιότητας στο Πλαίσιο της Συμμετοχής του Δήμου στο Σύμφωνο Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια.

* Έγκριση Προγραμματικής σύμβασης με το Υ1111ΟΑ για το έργο «Ολοκλήρωση ανοικτού κολυμβητηρίου Αθλητικού Κέντρου Νέας Πολιτείας». Τροποποίηση της 347/31-5-2016 ΑΔΣ περί έγκρισης προγραμματικής σύμβασης με τίτλο «Μελέτη και Κατασκευή Κτιρίου Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ)».

* Έγκριση μελέτης και εκτέλεσης του έργου «Ηλεκτροφωτισμός Δημοτικής Ενότητας Λάρισας».

* Έγκριση μελέτης και εκτέλεσης του έργου «Κρασπεδόρειθρα και υποδομή 4ης Δημοτικής Κοινότητας». Έγκριση μελέτης και εκτέλεσης του έργου «Κατασκευή φωτισμού σε πλατείες - πάρκα του Δήμου Λαρισαίων».

* Έγκριση μελέτης και εκτέλεσης του έργου «Πλακοστρώσεις πλατείας Κουτσόχερου».

* Έγκριση μελέτης και εκτέλεσης του έργου «Αγροτική οδοποιία».

*  Έγκριση μελέτης και εκτέλεσης του έργου «Πλακόστρωση και διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων στη Δ.Κ. Κοιλάδας».

*  Έγκριση μελέτης και εκτέλεσης του έργου «Πλακόστρωση πλατείας Κοσμά Αιτωλού στο Ελευθεραί».

* Έγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου «Τσιμεντοστρώσεις 3ης Δημοτικής Κοινότητας».

* Έγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου «Κατασκευή κρασπεδόρειθρων στην Τ.Κ. Λουτρού».

* Έγκριση οριστικής παραλαβής της μελέτης «Επικαιροποίηση μελετών και σύνταξη προϋπολογισμού Η/Μ εγκαταστάσεων» του έργου «Προσκήνιο Πολιτισμού στη Λάρισα (Β' φάση)».

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass