ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Με μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε ο πολιούχος Άγιος Αχίλλιος

Δημοσίευση: 17 Μαϊ 2017 12:40

Παρουσία 5 μητροπολιτών, πολλών αρχιερέων από διάφορες μητροπόλεις της Θεσσαλίας, εκπροσώπων τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου τιμήθηκε χθες ο πολιούχος της Λάρισας Άγιος Αχίλλιος ο Μυροβλύτης στον εορτάζοντα μητροπολιτικό ναό της πόλης.

Ημέρα χαρμόσυνη για τη θεσσαλική πρωτεύουσα η προχθεσινή, ημέρα που όλοι οι πιστοί προσέρχονταν μέχρι αργά το βράδυ ευλαβικά στον Άγιό τους για να ανάψουν ένα κεράκι και να καταθέσουν τα αιτήματά τους, ελπίζοντας στη βοήθεια του Αγίου Αχιλλίου, ο οποίος δεν εγκατέλειψε ποτέ αυτό τον ευλογημένο λαό. Η πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέστηκε με την αρμόζουσα μεγαλοπρέπεια προεξάρχοντος του σεβ. μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, ενώ συλλειτούργησαν μαζί του οι σεβασμιότατοι μητροπολίτες Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος και ο οικείος ποιμενάρχης κ. Ιγνάτιος.

Ο ΣΕΒ. ΕΦΡΑΙΜ

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα τελέσθηκε προχθες το πρωί ο πανηγυρικός Όρθρος και το πολυαρχιερατικό συλλείτουργο, ενώ στο κήρυγμά του προς τον λαρισαϊκὸ λαὸ ποὺ είχε κατακλύσει ασφυκτικὰ το ναὸ του Αγίου Αχιλλίου ο Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ ευχαρίστησε αρχικὰ τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιο για την τιμητικὴ πρόσκληση να συμμετάσχει στον εορτασμὸ της Λάρισας για τον προστάτη και πολιούχο της Άγιο Αχίλλιο. Στη συνέχεια υπενθύμισε στο πολυπληθὲς ακροατήριο πως ο πασχάλιος χαιρετισμὸς «Χριστὸς Ανέστη» δεν είναι ένας απλὸς χαιρετισμὸς που εκφράζει συνήθειες και παραδόσεις της ελληνικής ζωής, αλλὰ αποτελεί έκφραση πίστης. Είναι η βάση της πίστης. «Αν η Ανάσταση», σημείωσε χαρακτηριστικά, «δεν είναι πραγματικὸ γεγονός, τότε το Ευαγγέλιο είναι ‘‘παραμύθι’’». Αντίθετα με την Ανάσταση ο μέλλων αιώνας ήρθε κοντὰ στον νυν αιώνα. «Ιδοὺ τα πάντα καινὰ ποιώ» θα διακηρύξει ο Θεός. Και πράγματι μέσα στην Ανάσταση τα πάντα φαντάζουν διαφορετικά, τα πάντα είναι συναρπαστικά. Κάτω απὸ το φως της Ανάστασης βρίσκει νόημα η ζωή μας. Αν δεν υπάρχει Ανάσταση, τότε ο άνθρωπος καταλήγει «σκουπίδια» την ώρα του θανάτου του, αφού το σώμα του θα ταφεί και τελικὰ θα αποσυντεθεί. Η Ανάσταση είναι το πιο σταθερὸ θεμέλιο της ελπίδας και της χαράς. Γι’ αυτὸ και η ορθόδοξη λατρευτικὴ-λειτουργικὴ ζωὴ είναι έκρηξη χαράς. Έκρηξη παγκόσμιας χαράς. Όλα πλέον ξεχειλίζουν απὸ τη βεβαιότητα της ζωής. Ο χρόνος που κατευθυνόταν προς τον θάνατο γίνεται ο χρόνος προς την αιωνιότητα. Ο Χριστὸς ανεστήθη με καινούργιο σώμα, σώμα φυσικὸ με σάρκα και οστά του οποίου όμως η υλικότητα έχει απαλλαγεί απὸ τη δύναμη του Πνεύματος. Με την Ανάσταση εκπληρώνεται η ευχαριστιακὴ οντότητα του ανθρώπου. «Τὰ σὰ ἐκ τῶν σῶν σοι προσφέρομεν» αναφωνεί ο ιερέας κατὰ τη Θεία Λειτουργία. Εκείνη τη στιγμὴ ο άνθρωπος γίνεται ον ευχαριστηριακό, πέρα απὸ ον κοινωνικὸ και πολιτικὸ ποὺ είναι. Προσφέρει, ευχαριστεί τον Θεό. Πραγματώνει το πρωταρχικό του έργο, να μεταμορφώνει δηλαδὴ τον κόσμο σε ευχαριστηριακὴ προσφορά. Σ’ αυτὸ το φως της Αναστάσεως έζησε και ο Άγιος Αχίλλιος. Απέδειξε με την όλη του βιοτή», κατέληξε ο σεβασμιότατος, πως ο Χριστὸς βρίσκεται ενιαίως και αδιαιρέτως στον άνθρωπο, ψυχὴ τε και σώματι. Ενώνεται ο Θεὸς με την ψυχὴ και το σώμα του ανθρώπου και αποκτά νέο νόημα η ύπαρξή του. Γι’ αυτὸ τα σώματα των αγίων, όπως το λείψανο του αγίου Αχιλλίου γίνονται νέα, τιμιώτερα, διαφορετικά».

Η ΠΟΜΠΗ

Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια σχηματίστηκε η λιτανευτική πομπή από τον Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου. Τα χαριτόβρυτα Λείψανα του Αγίου Αχιλλίου ευλόγησαν όλη την πόλη, ενώ η στρατιωτική και η δημοτική φιλαρμονική απέδωσαν όμορφα τα εμβατήρια προς τιμή του Αγίου μας. Από την Κεντρική πλατεία της Λάρισας ο σεβ. μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος αφού ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους αρχιερείς για την τιμητική τους παρουσία, απευθυνόμενος στους άρχοντες και στο λαό της πόλεως τόνισε ότι σήμερα εορτάζει ο δικός μας Άγιος, ο Άγιος Αχίλλιός μας, σήμερα εορτάζει η δική Του πόλη, η Λάρισά Του, σήμερα εορτάζει το σπίτι κάθε Λαρισαίου, όπου κι αν αυτός ευρίσκεται, σήμερα η καρδιά μας σκιρτά και το στόμα μας αναμέλπει δοξολογία.  

ΔΕΞΙΩΣΗ

Μετά το τέλος της Εορτής, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Λάρισας και ο Εμπορικός Σύλλογος παρέθεσαν δεξίωση στην αίθουσα του Επιμελητηρίου προς τιμή των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, των φορέων και του λαού της πόλης.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Αχιλλίου παρέστησαν, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, οι βουλευτές Λάρισας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος και Χρήστος Κέλλας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» Γιώργος Μιχαλόπουλος, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας και τοπικών φορέων και συλλόγων.

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Στην εμπεριστατωμένη του ομιλία στον πολυαρχιερατικὸ εσπερινὸ προς τιμὴ του πολιούχου Αγίου Αχιλλίου, ο μητροπολίτης Λαγκαδὰ Λητὴς και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, αφού ευχαρίστησε τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιο για την πρόσκληση που του απηύθυνε να συμμετάσχει στους εορτασμοὺς του Αγίου Αχιλλίου, αναφέρθηκε σύντομα στην προσωπικότητα και τον βίο του εορταζόμενου αγίου. Ὁ Άγιος Αχίλλιος είναι ο λαμπρὸς αστέρας του στερεώματος, ιεράρχης και ποιμὴν γνήσιος, φίλος του Χριστού, ο οποίος αν και πέρασε δοκιμασίες, θλίψεις και διαφόρους πειρασμούς, παρέμεινε σταθερὸς με πνεύμα αγάπης Ἰησού Χριστού. Παράδειγμα φωτεινό, ανθρώπου που μοίρασε τα υπάρχοντά του στους φτωχούς, για να αποκτήσει αληθινὸ πλούτο εν ουρανοίς. Η φήμη του ως αρχιεπισκόπου Λαρίσης ξεπέρασε τα όρια της Λάρισας, της Θεσσαλίας κι έφθασε μέχρι την Κωνσταντινούπολη και τον αυτοκράτορα Μεγάλο Κωνσταντίνο. Στο πρόσωπο του αγίου ο Αυτοκράτορας βρήκε τον υπέρμαχο της Ορθοδοξίας, τον προστάτη και αρωγό της. Θαυμαστὰ ήταν τα γεγονότα που επετέλεσε κατὰ τη διάρκεια της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, κατατροπώνοντας τον Άρειο. Θαυμαστὰ κι όσα επετέλεσε μετὰ τον θάνατό του. Το λείψανό του και ο τάφος ήταν πηγὴ θαυμάτων και παρηγοριάς των πιστών. Με τη βιοτή του, αλλὰ και με την κοίμησή του αναγγέλλει συνεχώς τον Αναστάντα Κύριο.

Κλείνοντας ο σεβασμιότατος, αναφέρθηκε με συγκίνηση στη θαυμαστὴ συνάντηση του πολιούχου της Λάρισας με τον στρατηλάτη και προστάτη της Θεσσαλονίκης Άγιο Δημήτριο. Τόνισε ιδιαίτερα την αγωνία των δύο αγίων για την τύχη των πόλεων που προστάτευαν. Εντούτοις δέχθηκαν να γίνει το θέλημα του Κυρίου, που κατέληξε στον εξανδραποδισμὸ της Θεσσαλονίκης, λόγω των αμαρτιών των κατοίκων της πόλης. Ευχήθηκε δε σε όλους τους Λαρισαίους ο Άγιος Αχίλλιος να τους προστατεύει και να τους προφυλάσσει σε κάθε δύσκολη στιγμή.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass