ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΡΛΑΠΑΝΟΣ: Ο ΜΕΤΑΞΟΧΩΡΙΤΗΣ ΥΠΕΡΑΘΛΗΤΗΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΟΝ «ΕΥΧΙΔΕΙΟ ΥΠΕΡΑΘΛΟ»

Ο δρομέας των 215 χιλιομέτρων!

Δημοσίευση: 26 Μαϊ 2017 22:00

Ξεπερνώντας αυτή τη φορά κατά πολύ τα ανθρώπινα όρια, ο Μεταξοχωρίτης δρομέας υπεραποστάσεων Δημήτρης Παρλαπάνος κατάφερε να τερματίσει, και μάλιστα στην πρώτη τριάδα μεταξύ των Ελλήνων συναθλητών του, στον φετινό Ευχίδειο Υπεράθλο, διανύοντας 215 χιλιόμετρα σε 33 ώρες, 17 λεπτά και 54 δευτερόλεπτα!

Πρόκειται για τη διαδρομή Δελφοί – Πλαταιές – Δελφοί, όπου οι αγωνιζόμενοι καλούνται να ανέβουν και να κατέβουν δύο φορές δύο ιστορικά βουνά, τον Ελικώνα και τον Παρνασσό. Είναι ένας αγώνας θέλησης, πείσματος, υπομονής και άριστης προετοιμασίας. Ένας αγώνας ιδιαίτερα δύσκολος και απαιτητικός, που απαιτεί πολύ υψηλό επίπεδο συμμετεχόντων, ο μοναδικός στη χώρα μας που αναβιώνει όλον τον άθλο ενός αρχαίου ημεροδρόμου σαν αυτόν του Ευχίδα.

Ήταν καλοκαίρι του 479 π.Χ. όταν στους πρόποδες του Κιθαιρώνα, έξω από τα τείχη των Πλαταιών, στον κάμπο, γίνεται η σπουδαιότερη και πιο καθοριστική μάχη των Ελλήνων κατά των Περσών. Η νίκη κατά του εχθρού συντριπτική. Η χαρά των νικητών μεγάλη. Όμως οι Πλαταιείς δεν ησυχάζουν. Πιστεύουν πως η παρουσία και μόνο των βαρβάρων έχει μολύνει το πυρ που έκαιγε στον βωμό της πόλης τους. Οι άρχοντες της πόλης, καλούν αμέσως μετά τη μάχη, τον οπλίτη ημεροδρόμο τους, τον γοργοπόδαρο Ευχίδα. Η αποστολή του είναι να πάει αμέσως στους Δελφούς και να φέρει πίσω καθαρό και εξαγνισμένο πυρ από το Ιερό του Απόλλωνα. Η κούραση από τη μάχη μεγάλη, η αποστολή όμως μεγαλύτερη και ιερή. Ο Ευχίδας ξεκινά αμέσως. Τρέχει συνεχώς ανάμεσα σε χαράδρες, δάση, βουνά και στενά μονοπάτια. Φτάνει στους Δελφούς. Εξαγνίζει το σώμα του στην Κασταλία πηγή, φορά δάφνινο στεφάνι, παίρνει καθαρό πυρ από το Ιερό του Απόλλωνα, και επιστρέφει στις Πλαταιές σε 24 περίπου ώρες διανύοντας απόσταση 1000 σταδίων, δηλαδή σχεδόν 200 χιλιομέτρων. Ο Ευχίδας παρέδωσε το ιερό πυρ και αμέσως μετά εξέπνευσε περνώντας για πάντα την πύλη της αιωνιότητας.

Αυτή, λοιπόν, την ιστορική διαδρομή ο Δημήτρης Παρλαπάνος πέτυχε να τη διανύσει όλη. Μεταξύ σαράντα ενός αθλητών από διάφορα κράτη, είκοσι μπόρεσαν. Κατάφερε να κάνει πραγματικότητα ένα όνειρο ζωής, όπως μας είπε, και να νιώσει δέος και συγκίνηση αντικρίζοντας από ψηλά το κέντρο της γης, αλλά και τη μεγάλη χαρά στον τερματισμό να τον περιμένει ένα δάφνινο στεφάνι, όπως και το μοναδικό σύμβολο – έπαθλο του αγώνα, η δάδα του Ευχίδα.

Πλάι του, μας τόνισε, οι επιστήμονες, αθλητές και οι ίδιοι, Θωμάς και Ανδρονίκη Μέλλου. «Είναι αυτοί που με εμψύχωναν σε όλη τη διαδρομή, αυτοί που με την παρουσία τους, το χαμόγελό τους, τις φωνές τους, τα όμορφα λόγια τους, ουσιαστικά με έφτασαν ως το τέλος. Αυτοί που βοήθησαν στα πάντα καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα. Στα μασάζ, στις αλλαγές ρούχων, στη λίγη αλλά τόσο σημαντική τροφή που έπρεπε να πάρω. Τριάντα τρεις ώρες δίπλα μου, χωρίς να κλείσουν μάτι. Οπότε, μπορώ να πω ότι δεν τερμάτισα, τερματίσαμε. Και γι’ αυτό νιώθω, όχι απλά υποχρέωση, αλλά ευγνωμοσύνη και τους ευχαριστώ πολύ. Τους ευχαριστώ γιατί καταφέραμε και οι τρεις να φτάσουμε στον εξαγνισμό, στην κάθαρση της ψυχής μας».

Την περασμένη Κυριακή στην Αγιά πραγματοποιήθηκε ο 1ος Ορεινός Αγώνας Δρόμου «KISSAVOS MARATHON RACE». Εκεί, ο δήμαρχος Αντώνης Γκουντάρας αναφέρθηκε με επαινετικά λόγια για τη θαυμαστή πορεία του Παρλαπάνου, αλλά και για το επίτευγμα των 215 χιλιομέτρων. Ο ίδιος ο Δημήτρης Παρλαπάνος βοήθησε ως εθελοντής στον αγώνα αυτό, για τον οποίο μας είπε: «Συγχαρητήρια σε όλους τους φορείς για την τέλεια διοργάνωση, που κρύβει πίσω της πολύ κόπο, μόχθο και μεγάλες θυσίες. Οι Αγιώτες δρομείς έκαναν τη νύχτα μέρα για να τα ετοιμάσουν όλα. Μπράβο και στις γυναίκες της Αγιάς που βοήθησαν με τα πλούσια εδέσματά τους. Έχω τρέξει όλη την Ελλάδα με πάνω από 130 αγώνες, τέτοια οργάνωση δεν ξαναείδα. Νιώθω πολύ τυχερός που ζω σ’ αυτήν την επαρχία. Υπάρχει η λέξη άνθρωπος, αλλά και η λέξη συνάνθρωπος. Η λέξη υπάρχω, αλλά και το συνυπάρχω. Οι αρχαίοι Έλληνες ανακάλυψαν τον αθλητισμό για επαφή και επικοινωνία των ανθρώπων. Με όλα αυτά γίνομαι καλύτερος άνθρωπος. Υπάρχει στον κόσμο τούτο ένας μυστικός νόμος, σκληρός και απαραβίαστος: Το κακό πάντα στην αρχή θριαμβεύει και πάντα στο τέλος ηττάται, έλεγε ο μεγάλος Νίκος Καζαντζάκης. Ο τερματισμός μου αφιερώνεται σε όλους τους κατοίκους της επαρχίας Αγιάς που τα καταφέρνουν επάξια στον δικό τους καθημερινό υπερμαραθώνιο. Ειδικά, σε όλες τις γυναίκες αθλήτριες της Αγιάς, που τόλμησαν να τρέξουν και να τερματίσουν στον Κίσσαβο. Τα εύσημα ιδιαιτέρως στις Κατερίνα, Ιφιγένεια και Γεωργία που πήραν τις πρώτες θέσεις».

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass