ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Μνήμες και αγάπη για τις αλησμόνητες πατρίδες

Δημοσίευση: 21 Ιουν 2017 22:13

Το 1922 και το 1924 μετά τον μεγάλο διωγμό και την ανταλλαγή των πληθυσμών, οι πρόσφυγες της Καππαδοκίας και της Μικράς Ασίας εγκαταστάθηκαν στον ελλαδικό χώρο και διασκορπίστηκαν σ' όλη την Ελλάδα.


Πολλοί από αυτούς εγκαταστάθηκαν στα Φάρσαλα και σε χωριά της επαρχίας Φαρσάλων. Οι λιγοστές αποσκευές που έφεραν μαζί τους ήταν οι χοροί, τα τραγούδια, οι παραδόσεις, τα ήθη και έθιμά τους.
Το 2001 μια ομάδα ανθρώπων με καταγωγή από τη Μ. Ασία, με όρεξη, μεράκι και αγάπη για τις αλησμόνητες πατρίδες, ίδρυσαν τον "Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Επαρχίας Φαρσάλων" με σκοπό τη διατήρηση των ηθών και εθίμων και τη διάδοσή τους στις επόμενες γενιές. Ο Σύλλογος έχοντας την πεποίθηση ότι με την ιστορική μνήμη θα μπορέσει να συνεχίσει το χτίσιμο μιας καλύτερης κοινωνίας ταξιδεύοντας στα χνάρια των προγόνων του, προσπαθεί να καταγράψει όλα αυτά που χάθηκαν ή κινδυνεύουν να χαθούν, συγκεντρώνει πολύτιμες πληροφορίες και αγκαλιάζει με θέρμη τις μνήμες και παραδόσεις.
Τα γραφεία του συλλόγου στεγάζονται σ' έναν άνετο και ευρύχωρο χώρο ο οποίος περιλαμβάνει και την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων όπου γίνονται διάφορες εκδηλώσεις. Επίσης με τη στήριξη των μελών του συλλόγου, που πρόσφεραν παραδοσιακά αντικείμενα, δημιουργήθηκε η "Μικρασιατική Γωνιά". Ακόμη, δημιουργήθηκε δανειστική βιβλιοθήκη, δισκοθήκη και έγινε συλλογή φωτογραφικού υλικού.
Ο Σύλλογος απαριθμεί περίπου 500 μέλη. Σε μικρό χρονικό διάστημα δημιούργησε τη Χορωδία του με έμφαση στο μικρασιατικό τραγούδι, καθώς και χορευτικά τμήματα (ενηλίκων, εφήβων, παιδικό) με σκοπό την ανάδειξη και διάδοση των χορών της Καππαδοκίας και Μ. Ασίας. Λαμβάνει μέρος σε εκδηλώσεις τόσο στην Επαρχία Φαρσάλων όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Διοργανώνει εκδηλώσεις, δρώμενα και διάφορες εκδρομές μορφωτικού περιεχομένου. Η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βασιλική Κοντοπούλου αναφέρει στην "Ε" ότι "με την έναρξη του νέου έτους πραγματοποιείται ο ετήσιος χορός μας και η κοπή της βασιλόπιτας. Ο μήνας Σεπτέμβριος είναι αφιερωμένος στην τέλεση του ετήσιου μνημοσύνου για τη γενοκτονία του μικρασιατικού ελληνισμού, ενώ γίνονται εκδηλώσεις με θέμα 'τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μ. Ασίας".
Λαμβάνουμε μέρος στο Πανελλήνιο Γαβούστημα - Σύναξη Καππαδοκών, μια εκδήλωση που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε διαφορετικό μέρος από διαφορετικό σύλλογο σ' όλη την Ελλάδα. Φέτος είμαστε υπερήφανοι  που αναλάβαμε τη διοργάνωση του "19ου Πανελλήνιου Γαβουστήματος - Σύναξη Καππαδοκών" που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη των Φαρσάλων στις 25, 26 και 27 Αυγούστου 2017. Η συγκεκριμένη εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Φαρσάλων και τελείται υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ένωσης  Καππαδοκικών Σωματείων.

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο "Ε")
Του Αχ. Μπακαλέξη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass