ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΥΠΡΙΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Τίμησαν τους πεσόντες της Κύπρου το μαύρο καλοκαίρι του ΄74

* Συγκινητική ομιλία αδελφού πεσόντα με το «Νοράτλας»

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2017 22:09
Ο Μανώλης Δαλαμάγκας μιλά για τον αδελφό του Ηλία, που σκοτώθηκε στην κατάρριψη του «Νοράτλας» στην Κύπρο Ο Μανώλης Δαλαμάγκας μιλά για τον αδελφό του Ηλία, που σκοτώθηκε στην κατάρριψη του «Νοράτλας» στην Κύπρο

Εκδηλώσεις μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση 43χρόνων από την αποφράδα ημέρα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, πραγματοποίησε ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Λάρισας, έχοντας στο πλευρό του τις πολιτικές, αστυνομικές, στρατιωτικές και εκκλησιαστικές αρχές της πόλης.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με εθνικό μνημόσυνο για τους πεσόντες και παράκληση για την επιστροφή των αιχμαλώτων, των προσφύγων και την εκδίωξη του Τούρκου εισβολέα, στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία της Λάρισας, χοροστατούντος του σεβασμιότατου μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιγνατίου. Ακολούθησε ομιλία από τον αδελφό του Ήρωα Καταδρομέα Ηλία Δαλαμάγκα, Μανώλη Δαλαμάγκα, ο οποίος μετέφερε μέσα σε πνεύμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης τα γεγονότα του μαύρου καλοκαιριού του ’74 καταθέτοντας τον πόνο, την αγωνία, αλλά και την περηφάνια της οικογένειάς του για τον αδικοχαμένο αδελφό του. Τον κ. Μανώλη Δαλαμάγκα προλόγισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας κ. Αυγουστίνος Αυγουστή ο οποίος κατέθεσε την ευγνωμοσύνη που νιώθει η Κύπρος προς την οικογένειά του και τις οικογένειες όλων των πεσόντων Ελλαδιτών που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την κυπριακή ελευθερία.

Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΗΡΩΑ

Στην ομιλία του στον ιερό ναό του Προφήτη Ηλία ο κ. Δαλαμάγκας έκανε μια ιστορική αναδρομή στα γεγονότα του μαύρου καλοκαιριού του ’74. Είπε συγκεκριμένα: «43 ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από το μαύρο πρωινό της 20ής Ιουλίου του 1974, όταν οι ορδές του Αττίλα εισέβαλαν στην Κύπρο σκορπώντας τον θάνατο και την καταστροφή. Τιμούμε, σήμερα όλους όσοι αντιστάθηκαν στον Τούρκο εισβολέα, όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους για τη δημοκρατία και για να κρατήσουν ελεύθερες τις Κυπριακές Θερμοπύλες…. Πονούμε όταν παρελαύνουν μπροστά μας, σαν εφιάλτης, τα δεινά της τραγωδίας της Κύπρου. Τιμούμε σήμερα γονείς, αδέλφια και συγγενείς, που έθαψαν τα παιδιά τους σε ξένα κοιμητήρια κι έσβησαν με την ελπίδα πως θα μετέφεραν τα κόκαλά τους τα ιερά, για να αναπαυθούν στα δικά τους χώματα. Μπορώ να καταλάβω τον πόνο και την αγωνία τους, γιατί τα οστά του αδελφού μου τα μεταφέραμε από την Κύπρο τον Οκτώβριο που μας πέρασε. 42 χρόνια μετά! Ο Ηλίας Δαλαμάγκας και άλλοι 15 συμπολεμιστές του θάφτηκαν μαζί με τα συντρίμμια του αεροπλάνου Νοράτλας στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την εικόνα των μαυροφορεμένων γονιών μου και το μοιρολόγι στα χείλη της μάνας. Με την παρουσία μας στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους ήρωες του Έθνους μας, που με ζήλο διοργανώνει κάθε χρόνο ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Λάρισας, κάθε 20 του Ιούλη, σε τούτο τον ιερό Ναό, στέλνουμε το μήνυμα της διαρκούς αντίστασης και της μη αποδοχής των τετελεσμένων. Από εδώ, από τον κάμπο της Θεσσαλίας που θυσίασε πολλά από τα καλύτερα παιδιά της για την κυπριακή ελευθερία, στέλνουμε αγωνιστικό μήνυμα, πως δεν θα ενδώσουμε ποτέ στις τουρκικές προκλήσεις. Ο φετινός Ιούλης βρίσκει τον Ελληνισμό σε Ελλάδα και Κύπρο να δοκιμάζονται ξανά, αυτή τη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Τουρκία δεν έπαψε ποτέ να διεκδικεί τον εθνικό θαλάσσιο, χερσαίο και εναέριο χώρο μας. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ως την τελική δικαίωση, μέχρι να φέρουμε το χαρμόσυνο μήνυμα από την Κύπρο και ν’ ακουστεί η αναστάσιμη καμπάνα, πως η κατοχή πέθανε, πως η Κύπρος είναι λεύτερη! Πως ο Ελληνισμός βρήκε επιτέλους τον δρόμο του. Ζήτω οι αθάνατοι Ήρωες μας!»

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Αργότερα σε δηλώσεις του στον χώρο του μνημείου ο κ. Αυγουστής υποστήριξε τα εξής: Μαζευτήκαμε και φέτος σε αυτόν τον ιερό χώρο για μας, τον οποίο ο Σύλλογός μας έχει ανεγείρει με δική του πρωτοβουλία, στο μνημείο Πεσόντων Ελλαδιτών στους αγώνες της μαρτυρικής Κύπρου, για να αποτίσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στους ηρωικούς πεσόντες, οι οποίοι υπερασπίστηκαν με αυταπάρνηση και σθένος απαράμιλλο την κυπριακή ελευθερία. Αυτούς που πολέμησαν ηρωικά, δυστυχώς εγκατελειμμένοι από την ηγεσία της Αθήνας, την τότε στρατιωτική αλλά και την πολιτική που διαδέχτηκε τη χούντα. Αυτές τις μέρες είναι στο προσκήνιο το ζήτημα ανοίγματος των φακέλων της Κύπρου. Όσοι νοιάζονται και αγωνιούν για την αλήθεια του 1974 έχουν ανοίξει προ πολλού τον φάκελο της Κύπρου. Πήγε ο φάκελος από το Ελληνικό Κοινοβούλιο στο αντίστοιχο Κυπριακό, αλλά ανακοίνωσαν ότι λείπουν 11 φάκελοι, οι οποίοι υπεξαιρέθηκαν. Αντιλαμβάνεστε όλοι ότι προφανώς η αλήθεια υπάρχει στους επίμαχους φακέλους. Μία από τα ίδια λοιπόν. Εμείς δεν θα ξεχάσουμε. Ο χρόνος δεν θα ξεθωριάσει τη μνήμη μας. Εμείς θα επιμένουμε. Δεν κάνουμε τίποτα σπουδαίο, αλλά το χρέος μας να τιμήσουμε αυτούς που αν σήμερα ζούσαν, θα ήταν στην ηλικία μου. Αυτούς που δεν εγκατέλειψαν την πρώτη γραμμή, αλλά έδωσαν τη μάχη και δεν την έχασαν. Έχοντας απέναντί τους μια σιδηρόφρακτη πολεμική μηχανή. Ήταν ανυπεράσπιστοι αφού υπερασπίζονταν την Κυπριακή ελευθερία με παμπάλαιο πολεμικό μηχανισμό. Κι όμως, αν ψάξετε στην κυπριακή ιστορία, θα βρείτε πολλές ηρωικές στιγμές και μάχες. Ας είναι αιωνία η μνήμη τους».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

*Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος παρευρέθηκε στη δοξολογία των Κυπρίων και στο τρισάγιο των πεσόντων του 1974 και δήλωσε σχετικά: «43 ολόκληρα χρόνια πέρασαν από την αποφράδα ημέρα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, η οποία προκάλεσε χιλιάδες νεκρούς, αγνοούμενους, 200.000 πρόσφυγες και το σχεδόν 40% της νήσου υπό κατοχή, μέχρι και σήμερα. Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες όλες αυτές τις δεκαετίες για μια δίκαιη λύση, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αλλά και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η κατοχή συνεχίζεται με αποκλειστική υπαιτιότητα της Άγκυρας. Όπως αποδείχθηκε και στη διάρκεια των πρόσφατων διαπραγματεύσεων η τουρκική πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής από το νησί, αλλά αντιθέτως επιθυμεί να έχει τον έλεγχο όλης της Κύπρου, αφού καταλυθεί η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ωστόσο, το 2017 δεν είναι 1974, και ο ελληνισμός σήμερα, παρά την κρίση που βιώνει, ενωμένος θα υπερασπιστεί τα δίκαιά του έναντι σε όσους τα επιβουλεύονται. Οι νεκροί της εισβολής θα δικαιωθούν μόνον όταν θα γίνει πραγματικότητα μια λύση που θα ενώσει όλο το νησί, σε ένα ενιαίο κυρίαρχο κράτος, χωρίς ξένους στρατούς, χωρίς ξένες εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα».

*«Οι εξελίξεις στο ενεργειακό ζήτημα στέλνουν σαφέστατο μήνυμα ότι η ανεξάρτητη Κύπρος, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί και πρέπει να καθορίζει το μέλλον της ασχέτως βούλησης του τουρκικού παράγοντα». Τα παραπάνω σημειώνει μεταξύ άλλων ο αν. τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας με αφορμή τη “μαύρη” επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ενώ σχετικό μήνυμα απέστειλε επ’ αφορμή των εκδηλώσεων χρέους, μνήμης και τιμής που πραγματοποιήθηκαν και στη Λάρισα.

ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων Ελλαδιτών και Ελλήνων Κυπρίων που αναγέρθηκε πριν 22 χρόνια από τον Σύλλογο Κυπρίων στην πλατεία Αγαμέμνονα Μπλάνα. Στεφάνια κατέθεσαν: Εκ μέρους του υφυπουργού Γεωργίας ο κ. Παν. Ντουρουντάκης, εκ μέρους του περιφερειάρχη ο πρόεδρος του Περιφερικού Συμβουλίου κ. Γρ. Παπαχαραλάμπους, εκ μέρους του Δήμου Λαρισαίων ο αντιδήμαρχος κ. Κ. Νταής, εκ μέρους του Διοικητή 1ης Στρατιάς ο επιτελάρχης κ. Πέτρος Δεμέστιχας, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η κ. Φωτεινή Καρυώτη, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ της Ν.Δ. κ. Χρ. Καπετάνος, εκπρόσωπος του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλίας, εκπρόσωπος της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Λάρισας, εκ μέρους των Αξιωματικών και μονίμων Υπαξιωματικών της Εθνικής Φρουράς 1974 ο ταγματάρχης ε.α κ. Κ. Σαμαντζής, εκ μέρους του Συνδέσμου Βετεράνων Πολεμιστών «Κύπρος 1974» ο πρώην δήμαρχος Αγιάς, ιατρός κ. Βασ. Κουτσαντάς, εκ μέρους των Πολεμιστών «ΕΛ.ΔΥ.Κ. 1974» ο Λάμπρος Πλίτσης, εκ μέρους των Αποστράτων Αστυνομικών Λάρισας ο πολεμιστής Ευάγ. Διβράμης, εκ μέρους του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας ο αναπληρωτής πρόεδρος κ Ευστ. Βελισσαρίου, εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας ο γ.γ. κ. Αντ. Γραβάνης, ο πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Λάρισας κ. Ευρ. Νικολακούλης, εκ μέρους του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Λάρισας ο γ.γ. κ. Νίκος Κουφοδήμος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας κ. Χρ. Τοπαλίδης και εκ μέρους του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας η κ. Πίτσα Μπαρμπούτη.

Παρέστησαν ακόμα: Ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, εκ μέρους του Αρχηγού ΤΑ ο Ταξίαρχος Δημ. Τζουμερκιώτης, οι βετεράνοι πολεμιστές Κύπρου Μανόλης Τούλιος και Χρ. Κοΐνης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ρένα Καραλαριώτου, Μαίρη Καμηλαράκη, ο πρόεδρος της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού κ. Σπ. Τσιρώνης, ο συγγραφέας και διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Παν. Νάνος, ο πρόεδρος Αποστράτων Ελληνικής Αστυνομίας Ν. Λάρισας κ. Θεόδ. Χρυσόμαλλος, πολλά μέλη της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Λάρισας και πλήθος κόσμου. Η τελετή έκλεισε με ενός λεπτού σιγή και τον Εθνικό Ύμνο. Τιμές απέδωσε η μουσική μπάντα της 1ης Στρατιάς.

Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass