Ο ΔΗΜΟΣ ΤΕΜΠΩΝ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

«Πλατεία Βάιου Μαλλιάρα» η πλατεία Πυργετού

Δημοσίευση: 24 Ιουλ 2017 22:06

Τιμώντας έναν σημαντικό άνθρωπο ο Δήμος Τεμπών και η τοπική κοινωνία του Πυργετού προχώρησαν στην ονοματοδοσία της κεντρικής πλατείας της κωμόπολης σε πλατεία «Βάιου Μαλλιάρα», ενός ανθρώπου που άφησε το δικό του σημαντικό στίγμα στο παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 18ης Γιορτής Πίτας που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πυργετού συμμετέχοντας για πολλοστή φορά με επιτυχία στα πολιτιστικά δρώμενα.

Τα μέλη του Συλλόγου έφτιαξαν και προσέφεραν στους επισκέπτες παραδοσιακές πίτες με μεράκι και με αγνά ντόπια υλικά.

Την εκδήλωση άνοιξε η δραστήρια πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γεωργία Σούκου η οποία καλωσόρισε όλους τους παρευρεθέντες και ευχαρίστησε όσους βοήθησαν για την επιτυχία της εκδήλωσης καθώς και τα χορευτικά που συμμετείχαν.

Ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος στην ομιλία του μίλησε για τον αείμνηστο Βάιο Μαλλιάρα καθώς παρέδωσε με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας κ. Αθανάσιο Λαΐνα τιμητική πλακέτα στον γιο του Γιάννη Μαλλιάρα.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος τόνισε ότι:

Στη σημερινή εκδήλωση, μια εκδήλωση που εκπέμπει μια νότα αισιοδοξίας στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, μια εκδήλωση που έχει διπλό χαρακτήρα .

Σας καλωσορίζουμε λοιπόν στη 18η Γιορτή Πίτας που πραγματοποιείται στον Πυργετό μια γιορτή που αν κρίνουμε από τα συνεχόμενα της διοργάνωσης αποτελεί γεγονός για την περιοχή μας.

Σαν δημοτική αρχή θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε εκδηλώσεις όπως τη σημερινή αλλά και θα διασφαλίσουμε ώστε οι παραδόσεις του τόπου μας να κληροδοτούνται ακέραιες και στις επόμενες γενιές. Ομως σήμερα είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος, καθώς εκτός της καθιερωμένης γιορτής έχουμε συγκεντρωθεί εδώ στον Πυργετό για να τιμήσουμε τον μεγάλο δημοτικό μουσικό τον Βάιο Μαλλιάρα.

Σε μια ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης μιας προσωπικότητας που τίμησε το χωριό μας, τον Δήμο μας, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και την πολιτιστική κληρονομιά αφήνοντας μεγάλη παρακαταθήκη προσφοράς στο χώρο του δημοτικού τραγουδιού.

Ο Βάιος Μαλλιάρας ξεκίνησε τη μουσική του σταδιοδρομία από τον Πυργετό, κατάφερε να παίξει με τους πιο γνωστούς μουσικούς φτάνοντας με το μουσικό ταλέντο ως την άλλη άκρη του κόσμου.

Η μεγαλύτερη παρακαταθήκη του σπουδαίου μουσικού αλλά και του ανθρώπου Βάιου Μαλλιάρα είναι η τεράστια συμβολή του στην πολιτιστική κληρονομιά αυτού του τόπου. Δεκάδες τραγούδια και αυτοσχεδιασμοί στο κλαρίνο το οποίο συνήθιζε να παίζει ζωντανά στα πανηγύρια του Πυργετού και της ευρύτερης περιοχής αλλά και όσα ηχογράφησε άφησαν το στίγμα τους στη μουσική παράδοση του Πυργετού και όχι μόνο.

Τα χορευτικά τμήματα του πολιτιστικού συλλόγου Πυργετού που φέρουν το όνομά του αλλά και η σημερινή ονοματοδοσία της πλατείας του Πυργετού έχει ένα συμβολικό περιεχόμενο έκφρασης σεβασμού και μνήμης στο πρόσωπό του, πίσω από το όνομά του κρύβεται η προσφορά στη γενέτειρά του και στην πολιτιστική μας κληρονομιά.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τεμπών μετά από απόφαση της τοπικής κοινότητας Πυργετού αποφάσισε ομόφωνα την ονομασία της Κεντρικής πλατείας Πυργετού σε «πλατεία Βάιου Μαλλιάρα».

Αυτό είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να πράξουμε σαν τοπική κοινωνία. Μελλοντική μας στόχευση και για την ανάδειξη του μεγάλου του έργου αποτελεί η δημιουργία ενός μουσειακού χώρου.

Ήδη ο Δήμος Τεμπών έχει ολοκληρώσει τη μελέτη αξιοποίηση των δωρητών της οικίας Ντάβα και αναμένει τη χρηματοδότησή του από το νέο ΕΣΠΑ.

Στις προσθέσεις μας είναι κάποιος χώρος να είναι αφιερωμένος στον αείμνηστο συντοπίτη μας Βάιο Μαλλιάρα.

Τον ευχαριστούμε για το τεράστιο έργο και η προσφορά του.

Θα ‘ναι πάντα κοντά μας. Αιωνία του η μνήμη!!!»

ΚΕΛΛΑΣ: ΓΙΟΡΤΗ ΘΕΣΜΟΣ

«Οι εποχές που διανύουμε είναι εύθραυστες. Τα πάντα αμφισβητούνται, διαχρονικές αξίες και ιδανικά κλονίζονται καθημερινά και όλοι αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε εν μέσω μιας καταιγίδας που δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει.

Η διοργάνωση λοιπόν τέτοιων εκδηλώσεων αποτελούν “ομπρέλα” στην καταιγίδα. Την καλύτερη απάντηση, πως για τους Έλληνες, η παράδοση, οι ηθικές αξίες και τα έθιμα είναι βαθιά ριζωμένα μέσα μας και κανείς δεν μπορεί να μας αποκολλήσει από αυτά».

Χαρακτηριστικό απόσπασμα από τον χαιρετισμό του αν. τομεάρχη Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτή Ν. Λάρισας, κ. Χρήστου Κέλλα, στην έναρξη της 18ης Γιορτής Πίτας Πυργετού που διοργανώνουν από κοινού ο Δήμος Τεμπών και η Τοπική Κοινότητα Πυργετού.

Ο Λαρισαίος πολιτικός δίνοντας έμφαση στη διαχρονικότητα της γιορτής αλλά και στη σημαντική συμβολή των γυναικών του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυργετού, επισήμανε:

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι ανάμεσά σας, σε μια γιορτή πολιτισμού και παράδοσης.

Σε μια γιορτή – θεσμό για ολόκληρη την περιοχή που φέτος κλείνει τα 18 της χρόνια.

Γι’ αυτό και μόνο το γεγονός, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσοι διαχρονικά έχουν βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια, αλλά κυρίως στους κατοίκους του Πυργετού που έχουν αγκαλιάσει τη γιορτή και την έχουν κάνει πραγματικά δική τους.

Θέλω όμως να σταθώ στον σημαντικότατο ρόλο των γυναικών του Πυργετού που συμμετέχουν στον Πολιτιστικό Σύλλογο, αφού με τις δημιουργίες τους, μέσα από τα αγνά υλικά της περιοχής και με οδηγό τους το μεράκι, έχουν αφήσει το δικό τους ανεξίτηλο αποτύπωμα στην εν λόγω γιορτή.

Γιορτή Πίτας Πυργετού και Πολιτιστικός Σύλλογος είναι έννοιες ταυτόσημες.

Θερμά συγχαρητήρια λοιπόν σε όλους για την εκδήλωση και εύχομαι ολόψυχα να τα χιλιάσει».

Τέλος, ο αν. τομεάρχης Παιδείας του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, συγχαίροντας την πρωτοβουλία του Δήμου Τεμπών για την ονοματοδοσία της πλατείας προς τιμή του μουσικοσυνθέτη Βάιου Μαλλιάρα, τόνισε:

«H πρωτοβουλία να τιμήσετε το καμάρι του Πυργετού, τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Βάιο Μαλλιάρα, που συνέδεσε το όνομά του με την παραδοσιακή μουσική, όσο ελάχιστοι, δίνοντας στην πλατεία το όνομά του, αποτελεί μια αξιέπαινη κίνηση, αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο ότι ξέρετε να τιμάτε και να εκτιμάτε τους ανθρώπους που έχουν προσφέρει».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο αιδεσιμότατος πατέρας Αλέξανδρος, ο βουλευτής κ. Χρήστος Κέλλας, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γεώργιος Λαδόπουλος, οι αντιδήμαρχοι κ. Αχιλλέας Διψάνας, Αστέριος Σαΐτης, Κώστας Νταφούλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ευθύμιος Μπουζέκης, Δημήτρης Τσέτσιλας, Χρήστος Τσάτσαρης, Θωμάς Τζέκας, Γεώργιος Νικολάου, Γεωργία Τσιόπα, Ελευθερία Πανάγου, η πρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠ κ. Ξανθή Ζησάκη, ο πρόεδρος του Κοινωνικού Παντοπωλείου κ. Λάμπρος Ζάρρας, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πυργετού κ. Αθανάσιος Λαΐνας, Ραψάνης κ. Νικόλαος Γαγάρας, πρόεδροι συλλόγων και φορέων της περιοχής.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης στα αποκαλυπτήρια για τον Βάιο Μαλλιάρα είχε η πρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠ κ. Ξανθή Ζησάκη.

Τη διοργάνωση της 18ης Γιορτής Πίτας είχε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πυργετού και η πρόεδρος κ. Γεωργία Σούκου. Η συνδιοργάνωση ήταν του Δήμου Τεμπών και του ΔΟΠΑΠΕΠ.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass